A Bizot-csoport egy 1992-ben megtartott nemzetközi értekezletből fejlődött ki, amelyet Irene Bizot, a francia nemzeti...

A Bizot-csoport egy 1992-ben megtartott nemzetközi értekezletből fejlődött ki, amelyet Irene Bizot, a francia nemzeti múzeumok egyesületének akkori vezetője azért hívott össze, hogy a nemzetközi együttműködést igénylő kiállításokkal kapcsolatos műtárgykölcsönzések, -utaztatások és -biztosítások ügyét a lehető legmagasabb szakmai, ugyanakkor a legalacsonyabb költségszinten tarthassák. A Szépművészeti Múzeum igazgatóját - egyedül a magyar intézményvezetők közül - 2006-ban fogadta be az elitklub. Baán László meghívására a múlt héten többek között a párizsi Louvre, a szentpétervári Ermitázs, a British Museum, a madridi Prado és az amszterdami Rijksmuseum vezetője jött el Budapestre. "Az informális találkozók legnagyobb erényének a személyes kapcsolatok kialakulása bizonyult - mondta Christopher Brown, az oxfordi Ashmolean Museum igazgatója -, hiszen a nagyon is eltérő nemzeti jogszabályok és a nemzetközi szállítmányozási, biztosítási feladatok közepette aranyat ér, hogy tudom, milyen ügyben kire kell rátelefonálnom."

Szerényen hangzik e vélemény, hiszen e csoport tagjainak pozícióikból fakadóan meglehetős hatalmuk és óriási felelősségük van. Intézményeik Európa és az úgynevezett enciklopédikus múzeumok (ilyen a British Museum, a Louvre, szerényebb mértékben a Szépművészeti Múzeum) révén a világ kulturális örökségének számottevő részét gondozzák, s évente összesen mintegy 60 millió látogatót fogadnak. Ráadásul egyre nehezebb versenyben kell helytállniuk. Egy múzeumnak ugyanis ma már nem egy másik múzeum vagy kiállítás a konkurense, hanem a szabadidő eltöltésére programot kínáló sport- és szórakoztató-központok. Ehhez azonban meg kellett változniuk maguknak a múzeumoknak is. A nagy kiállítóhelyek sorra bővítették vagy éppen bővítik épületeiket, s azonkívül, hogy a művek állagának megőrzését szem előtt tartva korszerűsítették termeiket, a látogatók komfortérzését is javították: nagyobb a fogadótér, hívogató az étterem, választékos a könyvesbolt, mindenhol rendeznek ismeretterjesztő előadásokat is.

A nagy múzeumok következő fejlesztése a restaurátor-központok megerősítése, az új tudományos-technikai eszközök beszerzése lesz. A Louvre és a British Museum már bejelentette, hogy szponzori támogatásait és külföldi nagy kiállításainak bevételeit erre fogja költeni. Az elmúlt évtizedekben élményközponttá alakították a világ legjelentősebb múzeumait; a leglátványosabb munkát a párizsi Louvre végezte, ahol a kínai-amerikai építész, Ieoh Ming Pei remekelt. A British Museum 2000-ben 100 millió fontos költséggel, belső udvara lefedésével jutott két előadóteremhez, új könyvesboltokhoz, időszaki kiállítási térhez, étteremhez. Most, nyolc évvel később ugyanaz az építésziroda, a Foster and Partners készíti a moszkvai Puskin Múzeum belső udvarainak lefedési tervét, ahol szintén több ezer négyzetméteres új területet nyernek a látogatók. A madridi Prado tavaly megújult (HVG, 2007. november 10.), a beruházás öt év alatt összesen 153 millió eurót emésztett fel. Az Ermitázs 250 éves fennállását 2014-ben szintén bővítéssel kívánja megünnepelni, amihez a Világbank is ad támogatást.

Magyar gazdaság

Kontrarosta

Éppen a keresett műszaki és természettudományos diplomát adó főiskolák, egyetemek bevétele csökken, mivel a cégek által nyújtott szakképzési hozzájárulás feltételei megváltoztak.

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Több száz Kispaládra bejelentett ukrán szavazhatott a választáson

Több száz Kispaládra bejelentett ukrán szavazhatott a választáson

Amikor a telefon töltöttsége 26%-hoz ér, valami elpattan a magyar felhasználókban

Amikor a telefon töltöttsége 26%-hoz ér, valami elpattan a magyar felhasználókban

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Caravaggio és Bernini művei Bécsbe költöznek

Caravaggio és Bernini művei Bécsbe költöznek