Lotfi Farbod és családja a fő esélyese annak a pályázatnak, amelyet tavaly októberben írtak ki a debreceni repülőtér...

Lotfi Farbod és családja a fő esélyese annak a pályázatnak, amelyet tavaly októberben írtak ki a debreceni repülőtér területének hasznosítására és a légikikötőt üzemeltető önkormányzati cég, az Airport-Debrecen Kft. értékesítésére. Az egyik pályázó, a Xanga Holding Kft. egyik tulajdonosa ugyanis a Loft Line Kft., amely a magyar állampolgárságú üzletember feleségének, Lotfiné Rakovszky Melindának és két gyermeküknek az érdekeltsége. Lotfi Farbod 1992 szeptembere és 1993 áprilisa között a Budapesti Értéktőzsde megbízott ügyvezetője, majd 1998-ban fél évig annak ügyvezető alelnöke volt. Az extőzsdevezető tavaly novembertől ingatlanban utazik, miután a Deutsche Bank Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját felváltva a bankcsoporthoz tartozó befektetési alapnak, a Walker and Williams Investment Groupnak az elnöke. E csoport egyik megaberuházása a Biatorbágy és Törökbálint között összesen 180 hektáros területen létesítendő Tópark-projekt.

A Xanga tavaly március óta üzlettársa volt a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egyik cégének, a Debreceni Regionális Innovációs és Ipari Park Kft.-nek, márciustól pedig már 100 százalékos tulajdonosa a Debreceni Ipari Park Akadémia Ingatlanforgalmazó Kft.-nek. Lotfiék ennek ellenére nem bízták a véletlenre a reptér megszerzését: a Xanga tulajdonában lévő, 2006 decemberében létrehozott Debreceni Cargo és Logisztikai Kft.-ben 2008. január 28-ától az Airport-Debrecen Kft. korábbi igazgatóját, Virág Lászlót alkalmazzák ügyvezetőként. Virág terepismerete annak ellenére megéri Lotfiéknak, hogy a fideszes politikust tavaly decemberben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt, miután a megyei önkormányzat alelnökeként 2002-ben hozzájárult egy 36 millió forintos túlszámlázáshoz. Lotfi Farbod számára ugyanakkor nem ismeretlen a debreceni tender másik pályázója sem: a Crossroads Capital Hungary Piackutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője ugyanis történetesen az a Szalai Zsolt, akivel 2001 és 2005 között együtt ült a Deutsche Bank igazgatótanácsában.

Az önkormányzat fideszes többsége tetszését egyelőre Lotfiék ajánlata nyerte el. Velük kezdték meg a tárgyalásokat, jóllehet az ellenzék kifogásolta, hogy a végül is a repülőtér területének csak 40 százalékára szóló, hírek szerint 5,3 milliárd forintos ajánlat jóval alatta marad a városvezetők által várt 10 milliárd forintnak. A privatizációs tender pikantériája, hogy az ellenzék, amely a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egyes tagvállalatainak az ügyeibe már nem lát bele, a pályázatok elbírálására létrehozott munkacsoportban szembesült azzal, hogy az önkormányzatnak nincs korlátlan rendelkezési joga a légikikötő területe felett. Tavaly decemberben a Nagymester Kft. nyilvános pályázati eljárás keretében hatvan évre bérleti jogot kapott ugyanis 16,5 hektárra, miután vállalta a régi katonai repülőtér omladozó épületeinek lebontását és a kármentesítést. Ez csupán abból derült ki a számukra, hogy a Xanga 5,3 milliárd forintos ajánlatából 1 milliárd a Nagymester Kft. kivásárlását szolgálja.

Magyar gazdaság

Debrecen Zrt.

Már csak további eladósodás árán tud osztalékot fizetni a városnak Debrecen vagyonkezelő holdingja, amelynek igazgatóságában Kósa Lajos polgármester és felesége egykori üzlettársai is benne vannak.

Nem mindenkinek elég csak egy kormány és egy monitor szimulátorozni – videó

Nem mindenkinek elég csak egy kormány és egy monitor szimulátorozni – videó

Marabu Féknyúz: A Fidesz ideális szövetségesei

Marabu Féknyúz: A Fidesz ideális szövetségesei

1100 ember halhatott meg, amiért leállították a német atomerőműveket

1100 ember halhatott meg, amiért leállították a német atomerőműveket

Kubatov szólt Borkainak, hogy van róla egy szexvideó

Kubatov szólt Borkainak, hogy van róla egy szexvideó

Már dolgoznak rajta, de így is legalább egy év, mire elkészül az új koronavírus elleni védőoltás

Már dolgoznak rajta, de így is legalább egy év, mire elkészül az új koronavírus elleni védőoltás

Díjnyertes háborús dokumentumfilm jön a hvg360-ra

Díjnyertes háborús dokumentumfilm jön a hvg360-ra