Tetszett a cikk?

Bár politikai köröket is érintő korrupciógyanút vetett fel a MÁV Cargo Zrt.

Bár politikai köröket is érintő korrupciógyanút vetett fel a MÁV Cargo Zrt. privatizációja során az osztrák Rail Cargo Austria AG-nak (RCA) bedolgozó Geuronet Bt. esete, Ausztriában semmilyen vizsgálat nem folyik a vaskos sikerdíj ügyében. Magyarországon - ahol mind a MÁV, mind a céget felügyelő gazdasági tárca elhatárolódott a Geuronet-ügytől - viszont még mindig kutakodik a Nemzeti Nyomozóiroda, folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen, befolyással való üzérkedés gyanújával. A sikerdíjat egyébiránt a Geuronet Bt.-nek még nem fizették ki, erre csak az adásvételi szerződés lezárása után kerülhet sor - állította májusban Werner Faymann osztrák közlekedési miniszter, miután a zöldek parlamenti csoportja 11 írásos kérdésben firtatta az RCA és a Geuronet együttműködésének körülményeit. Faymann válaszaiból az derült ki, hogy a két fél között valóban létezett szerződéses viszony, avégett, hogy a magyar bt előmozdítsa az RCA-nak a MÁV Cargo megszerzését. A bt részéről - idézi Faymann az osztrák állami vasúttársaságot, az ÖBB-t - Gulya András vett részt ebben a közelebbről nem definiált tevékenységben.

A Geuronet Bt.-vel a szerződést a Cargo-üzletet az RCA igazgatósági tagjaként lebonyolító Gustav Poschalko írta alá egy vállalati jogásszal közösen, igazgatótársai távollétében - erősítette meg Faymann. Erre az RCA igazgatóságát a cég felügyelőbizottsága hatalmazta fel 2007. június 26-ai határozatával. A képviselők kérdésére, miért éppen a Geuronetre esett a választás, Faymann azzal érvelt, az ÖBB állítása szerint több alkalmasnak látszó jelölttel is tárgyalt, és ez a cég felelt meg a leginkább. Arra a kérdésre, hogy a tanácsadói szerződés ügyében kirobbant vita kihat-e a MÁV Cargo-üzlettel kapcsolatosan várható magyar versenyhatósági vizsgálatra, a miniszter az ÖBB-re hivatkozva azt állította, ilyen vizsgálatra nem kerül majd sor.

A HVG által megszerzett RCA-Geuronet-szerződés a Faymann által említett felhatalmazás másnapján, 2007. június 27-én született, havi 10 ezer eurós költségtérítéssel, a szerződés értékének 1,7 százalékát kitevő, az ügylet végén kifizetendő sikerdíjjal. Megjegyzendő, hogy a Geuronet cégpapírjai szerint Gulya András csak 2008 februárjában lépett be az addig az édesanyja nevét viselő cégbe, tehát tevékenységét addig csak a saját nevében, s nem vállalkozásként végezte. Magyarán, a sokat vitatott megbízás az ő személyére volt szabva. Továbbra sem világos, mi volt az, amit ő tudott a legjobban - Gulya András a HVG megkeresését ezúttal is elhárította.

Az ÖBB-t személyi csatározások is sújtják, ezek a cég korábbi vezetőjének menesztésével egy időre zárultak, majd a Cargo-üzletet nyélbe ütő s azóta az ÖBB igazgatótanácsába bekerült Poschalko pozíciójának megrendülésével folytatódtak. Poschalko az SPÖ régi, kipróbált embere, ennek köszönhette, hogy a Geuronet-botrány kirobbanása ellenére megőrizheti állását - ha csak jövő őszig is. Poschalko megmentéséért az osztrák kancellár, Alfred Gusenbauer emelt szót áprilisban, az elmúlt hetek fejleményei alapján azonban ő maga is meggyengült: pártelnöki tisztségét elveszítette. Helyén immár Werner Faymann ül, és ha előrehozott választások lesznek, valószínűleg ő lesz pártja listavezetője.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Magyar gazdaság

Sínjáték

Fél év alatt sem sikerült lezárni az év privatizációjának kikiáltott MÁV Cargo-eladást. Az osztrák vevő szerint nincs gond, magyarországi hivatalok azonban aggályosnak tartják az értékesítés feltételeit.

Kémfotókon a teljesen új 7-es BMW

Kémfotókon a teljesen új 7-es BMW

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája

A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája