Tetszett a cikk?

Értse meg, ez nem szemét, hanem lom - védelmezi álláspontját Gyenesné Radácsy Gyöngyi, megakadályozva, hogy budapesti...

Értse meg, ez nem szemét, hanem lom - védelmezi álláspontját Gyenesné Radácsy Gyöngyi, megakadályozva, hogy budapesti Szinyei Merse Pál utcai lakásába a HVG bepillanthasson. Hosszú hónapokig egyébként maga sem jutott be 30 négyzetméteres, VI. kerületi önkormányzati bérleményébe, egyszerűen azért, mert nem fért el a plafonig felhalmozott szeméthalomtól. A lom - világosította fel a HVG-t - hasznos anyag, szemétnek törvény szerint csak az minősül, amit senki sem kíván hasznosítani.

Márpedig Gyenes Béla, az asszony évekkel ezelőtt elvált férje lázasan hasznosít, annak ellenére, hogy a vakolat és ablak nélküli lakásban két éve kigyulladtak a kacatok. Ezért feltehetően "a rezsó ismeretlen módon, illetve ismeretlen személy vagy tárgy által történő üzembe helyezése tehető felelőssé, így személyi felelősséget megállapítani nem lehet" - hárította el a kerületi rendőrkapitányság a közveszélyokozás okán indítandó nyomozás ötletét. Az ismeretlen személy alighanem a volt férj, aki Gyenesné állítása szerint az ő akarata ellenére költözött be hozzá. Pontosabban: betegesnek mondott gyűjtőszenvedélye miatt a hulladékot költöztette be, maga pedig a végül már a közös helyiségekben is felhalmozott szemét tetején aludt.

A szeméthalomról a kerületi tisztiorvosi szolgálat megállapította ugyan, hogy bűzös, kétszer meg is büntette a lakás bérlőjét, de a bírság behajtásáról szociális helyzetére tekintettel, méltányosságból eltekintett. A Gyenes famíliának a hulladék eltakarításával sem kellett bíbelődnie: mivel rá sem hederített a kerületi önkormányzat takarítási felszólítására, a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. négy éve felmondta a bérleti jogviszonyt, ám a bíróság a lakáskiürítési perben a bérlőnek adott igazat. A tavalyi fővárosi lomtalanításhoz időzítve a vagyonkezelő végül maga vitette el a közös helyiségekből a limlomot, az idén pedig - a lakók sokadik panaszára beindított jogi eljárásban született államigazgatási határozatra - magának a lakásnak a kitakarítását is megkezdte, ehhez még a tokjánál kisebb ajtót rögzítő két lakatot sem átallotta feltörni. Amúgy 2004-ben lejárt a bérleti jogviszony, egy tavaly augusztus óta folyó perben próbálja elérni a kerület, hogy a "lakáshasználó" távozzon az önkormányzat tulajdonából.

A szociálisan rászoruló bérlő ritkán van otthon, csak találgatni lehet, hogy volt férje XVII. kerületi ingatlanában, vállalkozó gyermekei Bajza utcai lakásában vagy másutt hajtja-e álomra fejét. Feltehetően ügyvédet fogadott, tény, hogy pert indított két lakótársa ellen, akik a vagyonkezelő emberei által otthagyott, illetve a Gyenesék által visszacsempészett lomokat ismét kihordták - nem is sejtvén, hogy jogtalanul lépnek fel, és hogy "fontos személyes ingóságokat" tulajdonítottak el. Gyenesék ellen sem a hulladékgazdálkodási törvény alapján, hulladék jogosulatlan kezelése miatt, sem a közegészségügyi előírások megsértése, sem a társasházi törvény, sem az adószabályok kijátszása címén nem indult eljárás.

Régi felvétel a Gyenes família lakásáról. Hasznos anyagok

Magyar gazdaság

Kukadöntő

Két tekintélyes külföldi cég magyar leányvállalkozásai kaptak hajba az észak-pesti régió hulladékpiacáért. A vitába bekapcsolódott önkormányzatok igyekeznek minél nagyobb hasznot kihozni az ütközetből.

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Meghalt Sas József

Meghalt Sas József

Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél

Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél