Értse meg, ez nem szemét, hanem lom - védelmezi álláspontját Gyenesné Radácsy Gyöngyi, megakadályozva, hogy budapesti...

Értse meg, ez nem szemét, hanem lom - védelmezi álláspontját Gyenesné Radácsy Gyöngyi, megakadályozva, hogy budapesti Szinyei Merse Pál utcai lakásába a HVG bepillanthasson. Hosszú hónapokig egyébként maga sem jutott be 30 négyzetméteres, VI. kerületi önkormányzati bérleményébe, egyszerűen azért, mert nem fért el a plafonig felhalmozott szeméthalomtól. A lom - világosította fel a HVG-t - hasznos anyag, szemétnek törvény szerint csak az minősül, amit senki sem kíván hasznosítani.

Márpedig Gyenes Béla, az asszony évekkel ezelőtt elvált férje lázasan hasznosít, annak ellenére, hogy a vakolat és ablak nélküli lakásban két éve kigyulladtak a kacatok. Ezért feltehetően "a rezsó ismeretlen módon, illetve ismeretlen személy vagy tárgy által történő üzembe helyezése tehető felelőssé, így személyi felelősséget megállapítani nem lehet" - hárította el a kerületi rendőrkapitányság a közveszélyokozás okán indítandó nyomozás ötletét. Az ismeretlen személy alighanem a volt férj, aki Gyenesné állítása szerint az ő akarata ellenére költözött be hozzá. Pontosabban: betegesnek mondott gyűjtőszenvedélye miatt a hulladékot költöztette be, maga pedig a végül már a közös helyiségekben is felhalmozott szemét tetején aludt.

A szeméthalomról a kerületi tisztiorvosi szolgálat megállapította ugyan, hogy bűzös, kétszer meg is büntette a lakás bérlőjét, de a bírság behajtásáról szociális helyzetére tekintettel, méltányosságból eltekintett. A Gyenes famíliának a hulladék eltakarításával sem kellett bíbelődnie: mivel rá sem hederített a kerületi önkormányzat takarítási felszólítására, a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. négy éve felmondta a bérleti jogviszonyt, ám a bíróság a lakáskiürítési perben a bérlőnek adott igazat. A tavalyi fővárosi lomtalanításhoz időzítve a vagyonkezelő végül maga vitette el a közös helyiségekből a limlomot, az idén pedig - a lakók sokadik panaszára beindított jogi eljárásban született államigazgatási határozatra - magának a lakásnak a kitakarítását is megkezdte, ehhez még a tokjánál kisebb ajtót rögzítő két lakatot sem átallotta feltörni. Amúgy 2004-ben lejárt a bérleti jogviszony, egy tavaly augusztus óta folyó perben próbálja elérni a kerület, hogy a "lakáshasználó" távozzon az önkormányzat tulajdonából.

A szociálisan rászoruló bérlő ritkán van otthon, csak találgatni lehet, hogy volt férje XVII. kerületi ingatlanában, vállalkozó gyermekei Bajza utcai lakásában vagy másutt hajtja-e álomra fejét. Feltehetően ügyvédet fogadott, tény, hogy pert indított két lakótársa ellen, akik a vagyonkezelő emberei által otthagyott, illetve a Gyenesék által visszacsempészett lomokat ismét kihordták - nem is sejtvén, hogy jogtalanul lépnek fel, és hogy "fontos személyes ingóságokat" tulajdonítottak el. Gyenesék ellen sem a hulladékgazdálkodási törvény alapján, hulladék jogosulatlan kezelése miatt, sem a közegészségügyi előírások megsértése, sem a társasházi törvény, sem az adószabályok kijátszása címén nem indult eljárás.

Régi felvétel a Gyenes família lakásáról. Hasznos anyagok

Magyar gazdaság

Kukadöntő

Két tekintélyes külföldi cég magyar leányvállalkozásai kaptak hajba az észak-pesti régió hulladékpiacáért. A vitába bekapcsolódott önkormányzatok igyekeznek minél nagyobb hasznot kihozni az ütközetből.

Zöldül az Oscar-gála, lemondanak a húsról

Zöldül az Oscar-gála, lemondanak a húsról

Ha Avast vírusirtó dolgozik a gépén, jobb, ha elolvassa a kisbetűs megjegyzéseit

Ha Avast vírusirtó dolgozik a gépén, jobb, ha elolvassa a kisbetűs megjegyzéseit

Nagyobbra nőtt a hiány a tb-kasszában, mint amekkora 2009-ben volt

Nagyobbra nőtt a hiány a tb-kasszában, mint amekkora 2009-ben volt

Farmerben, kockás zakóban landolt Afrikában a harmadik leggazdagabb magyar

Farmerben, kockás zakóban landolt Afrikában a harmadik leggazdagabb magyar

Teslára vágyik? Itt a jó hír: erre is kérhető már állami támogatás

Teslára vágyik? Itt a jó hír: erre is kérhető már állami támogatás

Géppel generáltatnának gyermekpornót a rendőrök, hogy elkapják a valódi felvételek nézőit

Géppel generáltatnának gyermekpornót a rendőrök, hogy elkapják a valódi felvételek nézőit