Gyurcsány Ferenc miniszterelnök múlt heti bakui, majd asgabadi tárgyalásain többé-kevésbé egyértelművé vált...

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök múlt heti bakui, majd asgabadi tárgyalásain többé-kevésbé egyértelművé vált, Azerbajdzsán és Türkmenisztán nem lelkesedik különösebben azért, hogy tevékeny részt vállaljon az Európai Unió és az Egyesült Államok által szorgalmazott Nabucco-projektben. Ilham Alijev azeri államfő világossá tette, országa nem szándékozik beszállni a Nabucco-terv finanszírozásába, míg a türkmén vezetők azt hangsúlyozták, bárkinek adnak el gázt, ha az érdeklődő megépíti a vezetéket a közép-ázsiai ország határáig. Türkmenisztánig érő jelentős vezetéke pedig egyelőre csak az orosz gázipari monopóliumnak, a Gazpromnak van, s míg az EU Közép-Ázsiában nem tervez csőépítést, már készül az a Kína felé tartó, 7 ezer kilométeres vezeték, amely kazah, üzbég és türkmén gázt szállít majd a világ legnépesebb országába.

Egyébként nem csupán a vezetékhiány nehezíti a Nabucco megvalósítását. Azerbajdzsán egészen tavalyig maga is gázimportra szorult, s bár 2007-ben már 16 milliárd köbmétert hoztak felszínre, 2015-re pedig állítólag 45 milliárd fölé emelkedik a kitermelés, az ország gazdasága nagyon gyorsan, évente több mint 10 százalékkal növekszik, emiatt ugrásszerűen nő a belföldi energiaigény is. Egyelőre az állítólag közel 3 ezermilliárd köbméteres tartalékkal rendelkező Türkmenisztánnak sincs túl sok feleslege: tavaly a kitermelés mindössze 72 milliárd köbméter volt, s az exportra jutó 58 milliárd köbméter több mint 90 százalékát a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok hagyományos partnerének számító Gazprom vette meg s adta tovább az orosz, illetve ukrán felhasználóknak. Egyes tervek szerint Türkmenisztán 2020-ra megháromszorozhatja ugyan földgázkitermelését, ám ezt a várakozást több elemző túlzottan derűlátónak tartja, s az is valószínű, hogy Kína szintén harcolni fog az energiahordozóért. A Kína felé tartó vezeték kapacitása az első években - 2010-től - 30 milliárd köbméter lesz, s a tervezett második vezeték megépítésével megduplázódhat a szállítható gázmennyiség.

Közben a Gazprom - amely egyáltalán nem érdekelt abban, hogy Oroszországot elkerülő vezetékek épüljenek - sem hagyja magát. Dmitrij Medvegyev orosz államfő, korábbi Gazprom-vezér nem sokkal Gyurcsány Ferenc előtt járt Azerbajdzsánban és Türkmenisztánban, s mindent elkövetett annak érdekében, hogy felvásárolja a versenytársak elől a még el nem adott gázt. A Gazprom egyébként rekordgyorsasággal emeli a közép-ázsiai gázért fizetett árat: míg 2003-ban 44 dollár volt az ezer köbméterenkénti tarifa, az idei első félévben 130 dollárt, július 1-je óta pedig 180 dollárt fizet ezer köbméterért. Az pedig külön is motiválja Moszkvát, hogy az oroszországi lelőhelyekről nyert gáz mennyisége évek óta stagnál, s az elkövetkező években - mielőtt beindulna a kelet-szibériai mezők kitermelése - nem várható számottevő bővülés.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Magyar gazdaság

Gázcsereterep

Sem Azerbajdzsán, sem Türkmenisztán nem vállalt még kötelezettséget arra, hogy egy Európából induló vezetéket gázzal tölt meg, viszont az orosz igényekre sem mondtak egyértelmű igent - így summázható Bayer Mihály, Magyarország Nabucco-nagykövete szerint az uniós projekt pillanatnyi helyzete.

„Neked és nekem már régóta szexuális kapcsolatban kellene lennünk”

„Neked és nekem már régóta szexuális kapcsolatban kellene lennünk”

Elkészültek az első élő robotok, önmagukat gyógyítják

Elkészültek az első élő robotok, önmagukat gyógyítják

Árnyék-alaptanterv készült a miniszter tudta nélkül

Árnyék-alaptanterv készült a miniszter tudta nélkül

Kun Bélát és Szent Istvánt is szoborba öntötte. Erre már Kádár János is kíváncsi lett

Kun Bélát és Szent Istvánt is szoborba öntötte. Erre már Kádár János is kíváncsi lett

Lószolárium félmillióért: kontárkodva zárták le a fideszes képviselőnek kínos nyomozást

Lószolárium félmillióért: kontárkodva zárták le a fideszes képviselőnek kínos nyomozást

Hatalmas bulit csinál a Brexitből Boris Johnson

Hatalmas bulit csinál a Brexitből Boris Johnson