Könnyebben igazolhatnak az internet-előfizetők új szolgáltatóhoz - ígéri a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Az árverseny azonban aligha fokozódik.

Az eddigi egy-két hónap helyett 11 napon belül szünetmentesen szolgáltatót válthatnak az ADSL-előfizetők. Ezzel elvileg több mint 770 ezer széles sávú internetes ügyfél számára válhat egyszerűbbé és gyorsabbá augusztus 15-étől a szolgáltatócsere annak az együttműködési megállapodásnak az alapján, amelyet július elején 23 cég - köztük a három nagykereskedelmi szolgáltató - és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kötött. A megállapodást elfogadó cégek garantálják, hogy az új szolgáltatóra vágyó kuncsaftnak a szándékbejelentésen kívül egyéb teendője nem lesz.

Noha az ADSL-előfizetőknek 2005 óta módjukban áll szünetmentesen átigazolni egyik szolgáltatótól a másikhoz, a rendszerre sok panasz érkezett. Minden tizedik panaszos ilyen típusú problémával kereste fel a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjét. A váltás harminc, sőt akár hatvan napig is eltarthatott az úgynevezett kétkapus eljárás miatt. Az ügyfélnek kellett ugyanis mind a meglévő, mind a leendő szolgáltatójának jeleznie a váltási szándékát, utóbbi értesítette a nagykereskedőt, amely nyilatkozatot kért a korábbi szolgáltatótól, hogy elengedi-e az előfizetőt. Elvileg, ha az ügyfelet sem hűségidő, sem lejárt tartozás nem kötötte, a szolgáltatónak el kellett volna engednie őt. A gyakorlatban azonban a szükséges adatok kikérésére, kiadására és az engedélyezésre megadott ötnapos intervallumban a három szereplőnél ritkán találkoztak a dokumentumok. Jellemzően azon bukott meg a dolog, hogy a határidőből a régi szolgáltató gyakran - nyilván nem véletlenül - kifutott. Jobb esetben az elhagyni tervezett szolgáltató meglévő előfizetésénél kedvezőbb ajánlatot tett az ügyfélnek, aki így elállt váltási szándékától. Végeredményben az átszerződési kérelmek 44 százaléka sikertelen maradt - derül ki az NHH statisztikáiból.

A jövő hónap közepétől azonban az eljárás egykapussá válik: az átszerződni kívánó előfizetőnek elegendő lesz az újonnan választott szolgáltatóját értesíteni. A váltási szándékról utóbbi tájékoztatja majd a nagykereskedőt, rajta keresztül pedig a régi szolgáltatót, amelynek öt nap áll rendelkezésére a válaszhoz. Amennyiben "elengedi" az előfizetőt, az ügyfél további, maximum hat nap alatt az újonnan választott cég kötelékébe kerül. Ha a régi szolgáltató nem reagálna a váltási szándékra, az automatikusan teljesül, feltéve, hogy a kuncsaftnak nincs tartozása, és hűségnyilatkozat sem köti. De nemcsak az ügyfélszerzés, hanem az előfizetők elvesztése is sokkal egyszerűbbé válik augusztustól - hívta fel a figyelmet Márton György, az NHH szóvivője. Leginkább azért, mert a régi szolgáltatónak - ha az újonnan választott cég kéri - igazolnia kell, hogy ügyfele megtartása érdekében tényleg kedvezőbb ajánlatot tett, s az ennek hatására áll el szolgáltatóváltási szándékától. Két munkanapon belül be is kell mutatnia az ügyféllel megkötött új szerződés dokumentumait.

Az ügyfelek könnyebb mozgását lehetővé tevő új szabályokat üdvözlik az ADSL-szolgáltatók, főként a stagnálni látszó piac miatt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis az ADSL-előfizetések aránya - leginkább a kábeltévés és a vezeték nélküli hozzáférés népszerűsödése okán - az összes internethozzáférésen belül 2006 óta csökken: a két évvel ezelőtti 45 százalékról az idei első negyedévben 39 százalékra mérséklődött. Jelentős piaci átrendeződés azonban az új eljárásrend ellenére sem várható - latolgatta a jövőt a HVG kérdésére Hámon Krisztina, az 50 ezer ADSL-előfizetővel rendelkező GTS-Datanet Távközlési Kft. píármenedzsere. A Magyar Telekom Nyrt. például nem tervez újabb vagy több ajánlattételt meglévő, illetve leendő ügyfeleinek a szabályozás hatására - tudta meg a HVG Megyeri Tibortól, a 623 ezer előfizetőjével piacvezetőnek számító cég marketingigazgató-helyettesétől. Nagyobbak viszont a várakozások a 35 ezer előfizetőt regisztráló Enternet 2001 Kft.-nél. A cég bízik benne, hogy a mostantól könnyebben mozgó internetezők bátrabban vágnak bele a szolgáltatóváltásba, és további apró fejlesztésekkel igyekszik ügyfélkörét bővíteni. Szeptembertől 1-2 gigabájt terjedelemig ingyenes adatszéfet kínálnak kuncsaftjaiknak fontos dokumentumaik biztonságos tárolására.

Az előfizetési díjakat viszont nem viszi lejjebb az ügyfelek akadálymentes áramlása - erősítette meg a szolgáltatók egybehangzó véleményét Gácsi Mihály, a Nordtelekom Távközlési Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Az ADSL-szolgáltatás árait ugyanis inkább az határozza meg, hogy a szolgáltató melyik nagykereskedő - Magyar Telekom, Invitel vagy UPC (lásd ábránkat) - területén kínálja az előfizetési lehetőséget. A HVG által megkeresett kiskereskedelmi szolgáltatók közül például az Enternet ügyfelei 3966, a Nordtelekoméi 2801 forinttal olcsóbban juthatnak ADSL-szerződéshez, ha nem Invitel-, hanem Telekom-területen élnek. Különbség van továbbá az új előfizetők (tehát akiknek három hónapra visszamenőleg nem volt ADSL-vonaluk) és az átszerződők tarifái között is. A Telekom-területen szolgáltató GTS-Datanet árlistájából (lásd táblázatunkat) egyértelműen kiderül az új előfizetők árelőnye a váltókkal szemben: a 2008. július 31-éig érvényes díjszabás szerint havi 1340 forinttal kérnek többet a marketingtámogatással nem szubvencionált szerződésért.

NAGY-SZILITSÁN ESZTER

Sok szülőnek fogalma sincs, mit csináljon – döcögve indul a kormány oktatási reformja

Sok szülőnek fogalma sincs, mit csináljon – döcögve indul a kormány oktatási reformja

Trükkös puskázási módszer indult el az amerikai iskolákból, villámgyorsan terjed

Trükkös puskázási módszer indult el az amerikai iskolákból, villámgyorsan terjed

Gigarazziát tartottak a bulinegyedben - videó

Gigarazziát tartottak a bulinegyedben - videó

Forradalmi szívműtétet hajtottak végre Japánban, más sejtekké átalakulni képes őssejtekkel

Forradalmi szívműtétet hajtottak végre Japánban, más sejtekké átalakulni képes őssejtekkel

Vandálbiztos és időjárásálló automatákat vesz a MÁV

Vandálbiztos és időjárásálló automatákat vesz a MÁV

Egy ellenpróba bizonyította, hogy eddig alaposan félreértettük a ganajtúró bogarakat

Egy ellenpróba bizonyította, hogy eddig alaposan félreértettük a ganajtúró bogarakat