Mákos a kép

Utolsó frissítés:

Nem kizárt, hogy a Wallis-csoport lesz az abszolút nyertese a Magyar Televízió megújításának. A székházépítés után esélyes annak felszerelésére is.

Négy pályázóból három kért jogorvoslatot lapzártánkig a Közbeszerzési Döntőbizottságtól (KDB) a Magyar Televízió (MTV) 9,4 milliárd forintra becsült tendere miatt. A közbeszerzési eljárás ellen eddig csak a Fleminghouse Investments Ltd-n keresztül a Wallis-csoport érdekeltségébe tartozó Navigator Informatikai Zrt. vezette konzorciumnak nem akadt kifogása. A köztévé a műsorszórás digitális átállásához passzoló, az adások képminőségét javító digitális műsorgyártó rendszer beszerzésére szóló pályázat eredményhirdetését - az eredeti menetrendhez képest néhány hetes csúszással - augusztus végére tervezi. A pályázók azonban a közbeszerzési eljárás felfüggesztését és felülvizsgálatát kérik, emellett a projekt finanszírozása is kérdéses. A digitális felszerelkezés pedig sürgős volna, mert az új, a Wallis-csoport által épített óbudai MTV-székház (HVG, 2007. március 3.) - amelyet a köztévé évi mintegy 3 milliárd forintért bérel - őszre elkészül, oda a régi, toldozott-foldozott rendszert nem lehet átmenteni.

Titoktartásra hivatkozva sem a jogorvaslatra váró Albacomp Számítástechnikai Zrt.-nél, sem a Kész Holding Zrt.- Rexfilm Kft.-Somos Video Kft. alkotta konzorciumnál, sem a Synergon Informatikai Nyrt.-nél nem kívántak nyilatkozni a HVG-nek. Úgy tudni azonban, a Synergon a tenderből való kizárását vitatja, szerintük ajánlatukból - az MTV indoklásával szemben - nem hiányzott a tételes eszköz- és árlista. A többiek lényegében a közbeszerzési törvény által előírt, a versenyt biztosító esélyegyenlőséget firtatják. A tenderdokumentációt ismerő HVG-források szerint a felzúdulás oka, hogy az MTV menet közben olyan műszaki feltételeket iktatott be a pályázatba, amelyeket csak a Navigator Zrt.-Penna-Média Kft.-Pro-Tech Stúdió Kft. alkotta konzorcium teljesíthet könnyedén. A kiírás ugyanis az amerikai Avid cég technológiájára szól, hazai Avid-forgalmazója pedig ennek a konzorciumnak van, s ez nem más, mint a Penna-Média Kft.

Nem vitatható, hogy az MTV menet közben módosíthatott a feltételeken. A választott beszerzési eljárás, az úgynevezett versenypárbeszéd ugyanis arra szolgál, hogy a tender kiírója bonyolult, részleteiben előre meg nem határozható bevásárlások esetén a pályázókkal folytatott több tárgyalási forduló után tisztázza, pontosan milyen technikai rendszert és milyen finanszírozási konstrukcióban kíván megrendelni. Vagyis a konzultációk során kristályosodnak ki a pályázat feltételei, amire aztán a végleges ajánlatokat kell beadni. Az MTV úgy érvelt a HVG-nek: a digitáliseszköz-beszerzéshez hasonló méretű és bonyolultságú rendszert Magyarországon még senki nem vásárolt, így az eljárás kezdetén nem lehetett aprólékosan meghatározni a közbeszerzési műszaki leírás tartalmát, a pénzügyi megoldásokat, a szerződés típusát és a szerződéses feltételeket olyan részletességgel, hogy nyílt vagy meghívásos közbeszerzési eljárást alkalmazhatott volna. A köztévé "a nagyobb verseny és a szabályozott eljárásrend érdekében" fordult a versenypárbeszédes formához, így az ajánlatkérő a piaci lehetőségek figyelembevételével alakíthatja ki követelményeit - indokolta a választott eljárási megoldást az MTV a HVG-nek.

A szabálytalanságot gyanító pályázók azonban azt vitatják, hogy két hete konkrét műszaki paraméterekkel állt elő az MTV, s ebben az egyedül az Avid által alkalmazott technikai módszer (DNxHD tömörítésű formátum) szerepel. A jelentkezők addig úgy hitték, hogy mindenki az általa már prezentált, pályázónként eltérő műszaki megoldásokkal operáló rendszerével versenyezhet, főként hogy a konzultációkon a hangsúly inkább a finanszírozási kérdések felé tolódott. "Nem a végleges műszaki kiírást kapták meg a pályázók, hanem egy megoldási javaslat benyújtására szólítottuk fel őket. Az MTV egyes termékek esetén minimum műszaki követelményként határozta meg egy-egy gyártó termékét, de jelezte, hogy a megjelölt vagy azzal egyenértékű termék szerepeltetését is elfogadja. Ebben szerepel olyan Avid-termék is, amelyből egyébként az MTV évek óta több mint harminc darabot üzemeltet. A megoldásijavaslat-kérés műszaki részében közel negyven gyártó terméke szerepel, amelyek közül egyik az Avid" - cáfolta a HVG-nek az MTV a Microsoft esetéhez (HVG, 2008. május 31.) hasonló, irányított kiírásról szóló feltételezéseket.

Egy digitalizációban járatos szakértő viszont a HVG-nek úgy magyarázta, hogy a kiírás "avidesítése" a digitális műsorgyártás kulcsmozzanatát érinti. Ha ugyanis a többi munkafázisban más megoldást használnak, akkor konvertálásra van szükség, az pedig a minőséget rontaná. Így a megfelelő képminőség eléréséhez a rendszer többi pontján is ugyanazon termékcsalád eszközeit kell használni. Az ellenoldal ezzel szemben azt hozza fel, hogy az Avid-technológia nyílt forráskódú, szabadon hozzáférhető, továbbá az amerikai cég írásban jelezte az MTV-nek, kiszolgálja a termékeiért hozzá forduló megrendelőket. Már csak az a kérdés, ha az ominózus eszközökhöz hozzájutnak a pályázók, elegendő-e az új rendszer összeállítására megszabott idő. Ahhoz képest, hogy január óta tart az egyeztetés, mindenesetre szűknek tűnik az MTV által adott két hét, igaz, ezt az Albacomp kérésére egy héttel megtoldotta.

A műszaki kérdések kibogozása ezután a KDB jogászaira vár, de bármit hoznak is ki, attól még fogós kérdés marad a finanszírozás. A gyenge pontra az MTV felügyelőbizottsága mutatott rá június közepi jelentésében, amelyben jelezte, "nem tekinthető biztosítottnak a forrás", a felveendő hitel fedezeteként ugyanis 2012-től olyan támogatásokra számít az MTV vezetése, amelyek előteremtésének kockázata nagy. Ez virágnyelven a kiszámíthatatlan költségvetési támogatásra utal, amely az idén például egyezett a múlt évivel, tehát az inflációt sem követte, így reálértéken mintegy 1,5-2 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodik a köztévé.

Hogy mennyi hatása volt a testületi aggodalomnak, nem tudni, mindenesetre az állami tulajdonosi felügyeletet gyakorló tévékuratórium elnöksége a következő ülésén 84 havi részletfizetésről hozott határozatot. E szerint nincs szó államilag garantált hitelfelvételről, hanem a szállító finanszírozza meg a költségeket, amit adagolva, halasztott fizetéssel törleszt a köztévé. A menedzsmentnek tehát évi mintegy 1,3 milliárd forintos törlesztőrészlet fedezetét kellene elővarázsolnia. Középtávú finanszírozási terv nem készült, rövid távon pedig nem túl fényes a helyzet: a múlt heti kuratóriumi elnökségi ülésen kiderült, hogy az MTV üzleti terve nem tartható: kiigazítás nélkül az év végére 4 milliárd forint mínuszba futna.

VITÉZ F. IBOLYA