A lakásbizniszbe is beszáll a Wallis ingatlancége. A megaprojekthez az egyik legértékesebb fővárosi Duna-parti telket szerezte meg - részben az államtól.

Az utolsó akadály is elhárulni látszik az egyik hazai ingatlanfejlesztő óriás, a Wallis Ingatlan - újabb nevén Wing Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. - eddigi legnagyobb, 80 milliárd forintos fejlesztése elől. A cégcsoport néhány hete megvett egy öthektáros pesti telekrészt a Lágymányosi hídtól délre fekvő Duna-parti ingatlan utolsó résztulajdonosától, az azóta a Strabag által bekebelezett Cemex Hungária Kft.-től. A mintegy 15 hektáros - a piaci szakértők szerint a még beépíthető legértékesebb fővárosi Duna-parti - terület nagyobbik részét még tavaly megszerezte a Wallis, pontosabban annak Duna Passage Ingatlanfejlesztő Kft. nevű érdekeltsége az állami tulajdonú Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kht.-től (Vituki). Egy alig egyhektáros szeletért még meg kell ugyan küzdenie az ott laboratóriumokat és irodákat működtető Vitukival, ám az előzményekből ítélve ez nem okozhat gondot a köztulajdonban lévő telkeken gyakorlottan terjeszkedő fejlesztőnek.

A versenytársak által bebetonozottan állami tulajdonúnak hitt Vituki-ingatlant trükkösen szerezte meg a Wallis. A 3 milliárd forint értékűre becsült telekre először - még 2006 elején - arcátlanul alacsony, 860 millió forintos vételi ajánlatot tett (HVG, 2006. december 9.). A Vituki akkori vezérigazgatója, Kemény Attila elutasította a megkeresést - csakúgy mint az azzal szinte egy időben érkező TriGránit- és Leisztinger-ajánlatot -, mondván, nyílt pályázatot szeretne a magasabb ár reményében. A Wallis ekkor cselhez folyamodott. Az osztatlan közös tulajdonban lévő terület egyik birtokosától, a Mertcontrol Kft.-től megvásárolta annak 2 hektáros tulajdonrészét, és ezzel elővásárlási jogot szerzett a Vituki által értékesíthető 7,4 hektárra. Vagyis a 2006 decemberében az ellenállása miatt elbocsátott Keményt váltó Kari Attila által sebtében kiírt pályázat már csupán formális volt, a telket a Wallis vihette el alig több mint 1 milliárd forintért.

A limitárat sem tartalmazó pályázat eredménye mellett Kari úgy érvelt a HVG-nek, hogy "mintegy 40 százalékkal sikerült feljebb tornáznunk a vételárat". A maradék telket egyelőre azért nem tudja eladni a Vituki, mert a laboratóriumokat nincs hová költöztetniük. "Ha úgy döntenek, hogy azt is eladják, minket valószínűleg érdekelni fog" - erősítette meg a cég vételi szándékát a HVG-nek Noah M. Steinberg, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A ferencvárosi fejlesztés lesz az első Wallis-projekt, amelyben irodák, kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek mellett lakásokat is épít a társaság. Korábban ugyanis főként irodaházakat húzott fel - elsősorban a IX. és a XIII. kerületben -, majd két logisztikai parkot épített, legutóbb pedig a bevásárlóközpont-építésbe kóstolt bele az egri dohánygyár egykori területén (lásd táblázatunkat a 81. oldalon). Eredménye 2005 táján kezdett látványosan emelkedni, miután átadta első nagyobb irodaházait; árbevételének mintegy 80 százaléka ma már ingatlan-bérbeadásból származik. Emellett az elmúlt két évben sorra adta el saját fejlesztésű irodaházait, igaz, a legnagyobbat, a Váci úti Átrium Parkot előbb benépesítette állami cégekkel; ott székel többek között az Európai Szociális Alap, az Energia Központ Kht., a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt., az Állami Autópálya-kezelő Zrt., legutóbb pedig a környezetvédelmi tárca fejlesztési igazgatósága költözött oda.

"A lakásépítés mellett azért is döntöttünk a Ferencvárosban, hogy estére se néptelenedjen el a környék" - mondta a HVG-nek Steinberg. Az már részletkérdés, hogy nagyszabású projektjéhez a Wallisnak még új szabályozási tervre lesz szüksége a kerülettől, a hatályos beépíthetőségi korlátok ugyanis alatta vannak a fővárosi szabályozási kerettervnek. A maximális épületmagasság például 55 méter lehetne a helyi rendelet 30 métere helyett. "A Lágymányosi híd tövében indokolt lehet a sűrűbb beépítés" - jelezte a HVG-nek az egyetértési joggal bíró főváros készségességét Beleznay Éva, megbízott fővárosi főépítész.

Másutt éppen a szűkös beépíthetőség vált a Wallis előnyére. Az egyik legértékesebb belbudai komplexum, a Millenáris Park területén azért sikerült a korábban szintén a cég által épített műemlék irodaház mellett egy újabb, mintegy félhektáros telket vennie, mert a kerületi önkormányzat egynegyedére mérsékelte a terület korábbi 40 százalékos beépíthetőségét, így annak értéke jelentősen csökkent. A közelmúltban elbontott Zöld Péter játszóteret is magába foglaló terület az offshore tulajdonú Apisolato Kft.-é volt, amely eredetileg lakóparkot képzelt az illusztris helyszínre. Az állam szerette volna kivásárolni az Apisolatót, ám hiába ajánlott a telekért csereingatlant. Ami nem sikerült a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak, az szép csendben sikerült a Wallisnak. "A teleknek mindössze 10 százaléka volt beépíthető, ezért nem volt nagy verseny a megszerzéséért" - mondta Steinberg.

A jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Wallis-csoport nemcsak a Vitukival és a Millenáris területén kötött előnyös üzletet. A Magyar Televízió új, Bojtár utcai székházának építési jogához pályázat nélkül jutott hozzá. Az Orbán-kormány még 2001 tavaszán hozta létre a feladatra a Millenniumi Média Szolgáltató Kft.-t, ám végül - versenyeztetés nélkül - 2006-ban a Wallis-csoporthoz került a cég, a 18 hektáros telekkel egyetemben mintegy 7,5 milliárd forintért. A kormány által titkosított székházszerződés szerint az MTV 40 éven át évi 3 milliárd forint körüli bérleti díjat fizet a Wallisnak, 18 év után pedig elővásárlási jogot szerez az épületre. Ráadásul a fejlesztő két legyet ütött egy csapásra a telek megszerzésével: az új székházat ugyanis csak mintegy 60 ezer négyzetméteren építi fel ppp-konstrukcióban, a terület kétharmadán ipari parkot hozhat létre.

Hasonló megoldással tett szert szabad telekre a cég a Corvinus Egyetem szomszédságában: az intézmény 23 ezer négyzetméteres új campusának ppp-konstrukcióban történő felépítéséért mintegy 500 négyzetméternyi bérbe adható területen irodaházat is építhetett. A plusztelek miatt húsz éven át csökkentett - havi 13,5 eurós négyzetméterenkénti - bérleti díjat kap az egyetemi csarnokért. Ráadásul - jól felépített holdinghoz méltón - három leányvállalata is profitált az állami megrendelésből: a kivitelező a Market Építő Zrt. volt, az épületet a DeTeImmobilien-Hungary Zrt. üzemelteti, az irodaház bérbeadását pedig az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. végezte.

Legutóbb ismét egy állami tulajdonú cég ingatlanjára csapott le a Wallis, ezúttal egyedüli pályázóként. Projektcége, a WPR Primus Kft. vihette el a Moszkva téri Postapalota épületét, igaz, csak a pályáztatás második körében. A tendert ugyanis első nekifutásra, érdeklődés hiányában, érvénytelennek nyilvánította a Magyar Posta. Bár a második kiíráskor is 16-an vásárolták meg a pályázati dokumentációt, megint egyedül a Wallis jelentkezett, alig túllépve a 4 milliárd forintos limitárat. A ház műemlék jellegű, tehát szigorú szabályok szerint építhető csak át, ráadásul tavaly változtatási tilalmat rendelt el rá az önkormányzat, és a házban található a Magyar Telekom egyik távközlési központja, amelyre a cégnek örökös használati joga van - szakértők szerint e tények állnak a csekély érdeklődés hátterében. A Wallis mindazonáltal biztos benne, hogy előbb-utóbb megszűnik a változtatási tilalom.

Magyar gazdaság

Szárnybontás

A karrierjét a kereskedőszektorban indító Wallis-csoport önálló ingatlanfejlesztő cégét, a Wallis Ingatlant az...

Magyar gazdaság

Rendező elv

Az ingatlanpiac több mint négyéves ciklusokban működik, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyik vagy másik...

Kun Bélát és Szent Istvánt is szoborba öntötte. Erre már Kádár János is kíváncsi lett

Kun Bélát és Szent Istvánt is szoborba öntötte. Erre már Kádár János is kíváncsi lett

Kézilabda: még egy győzelem, és jöhet az olimpiai selejtező

Kézilabda: még egy győzelem, és jöhet az olimpiai selejtező

Idegesítik a hirdetések a YouTube-videókban? Ezzel a bővítménnyel letilthatja őket

Idegesítik a hirdetések a YouTube-videókban? Ezzel a bővítménnyel letilthatja őket

Minden frissítéssel romlik az AirPods Pro zajszűrése?

Minden frissítéssel romlik az AirPods Pro zajszűrése?

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat

Ukrán gép fekete doboza – Irán magát cáfolja

Ukrán gép fekete doboza – Irán magát cáfolja