Az ingatlanpiac több mint négyéves ciklusokban működik, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyik vagy másik...

Az ingatlanpiac több mint négyéves ciklusokban működik, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyik vagy másik oldalhoz húzzunk - szögezte le a HVG-nek Noah M. Steinberg Wallis-alapító. Működésének közel két évtizede alatt mindenesetre a Wallis-csoport bőven termelt vezetőket az állami tulajdonú cégeknek, közhivataloknak, ugyanakkor befogadta az onnan érkezőket is. Közülük a legmagasabb sarzsit Bajnai Gordon jelenlegi nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter viseli, aki a Wallis központi cégének, a Wallis Befektetési, Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt.-nek a vezérigazgatói posztjáról - rövid Budapest Airport Zrt.-s elnökség után - érkezett a Gyurcsány-kormány uniós támogatások elosztása felett diszponáló Nemzeti Fejlesztési Ügynökségének az élére.

Wallis-vezérsége alatt Bajnai maga mellé vette például egykori évfolyamtársát, a jelenlegi jegybankalelnök Karvalits Ferencet. A pályáját fideszes gazdaságpolitikai tanácsadóként kezdő, majd bankárként a CIB Bank vezérigazgatóságáig vivő Karvalits évekig a Wallis igazgatósági tagja volt, miközben a részben állami tulajdonú Földhitel- és Jelzálogbank elnöki posztját is betöltötte. A szocialista kötődésűnek tartott csoporthoz Bajnai a jobboldalról is merített: 2003-ban például vezérigazgató-helyettesnek leigazolta Gansperger Gyula egykori Fidesz-főkönyvelőt, aki az Orbán-kormány Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-jének (ÁPV) elnök-vezérigazgatójaként vált ismertté, illetve Fürjes Balázst, a Deutsch-féle sportminisztérium egykori miniszteri biztosát. Gansperger ugyan tavaly év végén átszegődött a Wallis-ingatlan egyik legnagyobb konkurensének számító Kész Kft.-hez, az egykor a Budapest Sportcsarnok újjáépítését felügyelő Fürjes azonban most is a Wing Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az állami ingatlanvagyont kezelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) első embere az ugyancsak egykori Wallis-vezérhelyettes Zelles Sándor volt, 2005-től egészen az igazgatóság tavaly év végi beolvasztásáig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-be. Kincstári ingatlanból kerekedett ki a Wallis egyik legnagyobb, finisbe ért fejlesztése, a Magyar Televízió Zrt. óbudai székháza. Az eladói oldalon a Zelles vezette KVI, a vevőin Zelles egykori kenyéradója, a Wallis-csoport állt, a vétel tárgyát, a Millenniumi Média Kft.-t pedig a Wallis (pontosabban elődje, a Mediarc) egykori vezére, Barinkai Péter vezette. Barinkai a Medgyessy-kormány idején az akkor állami tulajdonú Malév és a dunaújvárosi Dunaferr igazgatóságába is bekerült, mellesleg részvényese annak a Horizont Rt.-nek, amely az egyik Köztársaság téri MSZP-pártingatlant vásárolta meg.

A Barinkaival egy időben a Wallis felügyelőbizottságában ténykedő Bencze Péter ugyancsak a Medgyessy-érában, a Malév igazgatósági tagsága mellett, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyetteseként működött. A BÁV éléről a fideszes kormányváltás után lecserélt Winkler Gyula szintén a Wallis vezérigazgató-helyettesi székébe ülhetett, 2002 óta pedig az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. it-tagja. Ormosy Gábor személyében egykori wallisos cégvezetője van a vállalkozások számára uniós támogatásokat közvetítő, az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által alapított MAG (Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Támogatásközvetítő) Zrt.-nek, s Ormosy 2005-től az állami tulajdonú Eximbank felügyelőbizottsági tagja.

Magyar gazdaság

Mindent visz

A lakásbizniszbe is beszáll a Wallis ingatlancége. A megaprojekthez az egyik legértékesebb fővárosi Duna-parti telket szerezte meg - részben az államtól.

Neki kellett meghalnia, hogy legyen doppingkontroll a sportban

Neki kellett meghalnia, hogy legyen doppingkontroll a sportban

Ukrán gép fekete doboza – Irán magát cáfolja

Ukrán gép fekete doboza – Irán magát cáfolja

Renault Twingóból is hamarosan itt a full elektromos

Renault Twingóból is hamarosan itt a full elektromos

A tudósok kiszámolták, mennyivel lassabban öregszik, aki 1%-os tejet iszik

A tudósok kiszámolták, mennyivel lassabban öregszik, aki 1%-os tejet iszik

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Harry herceg: Nem volt más választásunk

És akkor kiderült, hogyan költene el a kormány 50 ezer milliárd forintot

És akkor kiderült, hogyan költene el a kormány 50 ezer milliárd forintot