Kevés érezhető hatása lesz annak a 3,8 milliárd forintnak, amelyet elsősorban a súlyponti kórházak kapnak meg egyszeri többletként, főleg a várólistáik megrövidítésére.

Nem az egészségügyi reform terméke a várólista, csupán a nyilvánossá tétele az. A korábban orvosi előjegyzési könyvekben, diszkréten megállapított sorrend mára országos statisztikává, sőt politikai kérdéssé vált. A sorok lerövidítésére 3,8 milliárd forintot szán az egészségügyi kormányzat, amelyből főleg a 39 súlyponti kórház részesül (lásd Maradékelv című írásunkat a 78. oldalon). Bár a gyógyító intézményeknek minden bevételi plusz jól jön, az állami segítség címzettjei ennek nem tulajdonítanak sorsfordító jelentőséget. Nem szólva arról, hogy az augusztus 1-jétől szeptember végéig elszámolható műtéti, illetve beavatkozási többlet lehetőségéről csak augusztus 19-én kaptak hivatalos értesítést. Márpedig ebben a hónapban az orvosok és a betegek is többnyire nyaralnak, s mire a pácienst a várólistáról behívva egy bonyolultabb műtétre előkészítik, legkevesebb három hét is eltelik - mondták a HVG-nek válaszoló kórházi vezetők.

"Igazságosabb lett volna, ha az eddig ki nem fizetett többletteljesítmények költségeit fedezhettük volna ebből a kéthavi pluszjuttatásból" - vélekedik Erős András, a váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója. "Mi a nyár ellenére is élni tudunk a felkínált többlettel, mivel kapacitásunk az igényekhez és a lehetőségeinkhez képest szűkre van szabva. A ránk megállapított teljesítménykorlát miatt július és augusztus utolsó hetében is csak a halaszthatatlan műtétekre kerülhetett sor, így semmilyen gondot nem okoz, hogy a nekünk szánt, összesen kétszer 2 millió forintot felhasználjuk. A várólista csökkentése azonban tízszer ennyit igényelne" - mondta a HVG kérdésére Füzes Attila, az 520 ágyas kiskunhalasi kórház ügyvezetője.

Az egynapos sebészeti műtéteket végző kórházak és vállalkozások egyelőre még ilyen kalkulációt sem készíthetnek, mert lapzártánkig csak a sajtóból értesültek róla, hogy ők is számíthatnak valamennyi pluszra, ám a személyre szóló finanszírozási adatokat még nem kapták meg. A 25 százalékos többletteljesítés lehetőségével csak azok az intézmények élhetnek, amelyek eddigi keretüket kihasználták, s ők is csupán egyelőre szeptemberben - válaszolták a HVG érdeklődésére az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP). Így ahol havonta mondjuk negyven szürke hályogot operáltak meg, s ez volt a limit, ott a következő hónapban ötven beteg műtétjére várhatnak OEP-finanszírozást.

Lehetetlen számszerűsíteni, mennyivel fog csökkenni a várólisták hossza a 3,8 milliárd forinttal díjazott többletteljesítménytől: a kórházak arra tippelnek, nem lesz mérhető hatása, a minisztérium viszont "javulást vár". Amúgy is erősen kétséges, hogy a kórházak és járóbeteg-szakrendelők közlése alapján az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) honlapján havonta nyilvánosságra hozott várakozási adatokból milyen következtetéseket lehet levonni. A legegyszerűbb interpretáció az, amely kiemeli a szélsőségesen hosszú terminusokat: ezek szerint például a hódmezővásárhelyi és az egri kórházban közel egy év, illetve 13 hónap múltán kerülnek sorra a szürkehályog-műtétre várakozók. Ugyanakkor e beavatkozás súlyozott országos átlaga mindössze két hónap, amely még bőven az elfogadható határon belül van. Nagyjából hasonló a helyzet a térd- és csípőprotézis-műtéteknél is, ám itt hosszabb türelemre van szükség. Mivel a várólistára tehető betegségek egyike sem kíván azonnali beavatkozást, az operációt javasló orvosoknak eleve számolniuk kell az adott régióban teljesíthető határidővel. "Az értágító infúziót kapó idős embereket hat hónapra jegyezzük elő - mond egy gyakorlati példát a váci kórház főigazgatója -, ám ezt téves lenne féléves várakozásként értelmezni. Egyszerűen ennyi időnként szükséges a kezelés."

Jóllehet a kórházi és járóbeteg-várólisták vezetése 2008. február 1-je óta kötelező, az EBF statisztikájában még mindig sok a hiányzó adat, amelyekkel az intézmények adósak maradtak. A méretes táblázatból pedig csak az olvasható ki, hogy 19 különféle beavatkozást egy adott kórház milyen határidővel végez, ám arról senkinek nincs összesített adata, hányan várnak az ellátásra. A pécsi neurológiai klinika interneten is elérhető várólistája szerint négy hónap múlva kerül sorra a ma bejelentkező, holott mindössze hárman előzik meg a listán. Az pedig az adott pénzügyi keretből gazdálkodó kórházak döntésén is múlik, mely betegségek ellátására költenek többet, így létrejöhet egy szakmailag kívánatos szakosodás, koncentráció is. Például tavaly még 14, idén májusban már csak nyolc kórház töltötte ki a gerincstabilizáló műtétek rubrikáját - hívta fel a figyelmet egy fontos változásra Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ vezetője.

"A mostani többletpénzből 19 millió forintot szánt nekünk a minisztérium, amit aligha fogunk tudni felhasználni. Nem csak azért, mert a ma behívott beteg legkorábban szeptember közepén kerülhet a műtőasztalra, hanem azért, mert egyetlen üres ágyunk sincs. A 100 százalékos kihasználtság fölé pedig nem mehetünk. A lábadozókat áttehetnénk rehabilitációs ágyakra, ilyenünk viszont nincs, nem kaptunk rá finanszírozást" - szolgált újabb példával Varga Péter Pál arra, miért nem írható le egyetlen mennyiségi mutatóval egy bonyolult üzem. A gerincstabilizáló műtétekre, hacsak nem kapnak többletkapacitást, és nem csak nyolc hétre szóló pluszfinanszírozást, ősztől már két évet kell majd várni - prognosztizálja a központ vezetője - az elfogadható öt-hat hónappal szemben. A betegek várakoztatása sincs ingyen: a különböző kezelések, gyógyszerek, a táppénz az évek során az időben elvégzett műtét árának a többszörösét tehetik ki.

Az egészségügyi intézmények által jelentett várakozási időkből minőségi mutatót, használható elemzést ma még egyebek mellett azért sem lehet remélni, mert senki nem tudja, hogy egy-egy beteg hány helyen iratkozott fel a várólistára. Sőt az sem biztos, hogy éppen azt a kórházat kell többletfinanszírozással felpörgetni, ahol sok műtétet végeznek, és sokan várakoznak. Van, ahol gondos vizsgálatokkal szűrik ki azokat, akiknek okvetlenül kés alá kell feküdniük, másutt kevesebbet vizsgálódnak, ám könnyebben vágnak. Az viszont meglehetősen bizonytalan, hogy a túlságosan hosszú várakozásra kárhoztatott betegek az uniós tagországok valamelyikébe mehetnek-e gyógykezelésre, megkurtítva ezzel a honi sorállást, hiszen még közösségi jogszabály sincs arról, mi minősül megfelelő időben elvégzett beavatkozásnak. Az efféle gyógyturizmus várhatóan továbbra is a drága ellátást nyújtó országokból az olcsóbbak felé irányul, ami alól a határ menti forgalom jelenthet némi kivételt. Az esztergomi kórháznak például egy szlovák biztosítóval volt megállapodása fekvőbeteg-ellátásra, ennek keretében félévente mintegy negyven-ötven pácienst fogadtak a Duna túlpartjáról. Azért nem többet, mert a szlovák partner drágállotta a magyar betegek kezelési díjával megegyező tarifákat - mondta a HVG kérdésére Pák Gábor orvosigazgató. Most egy másik szlovák biztosítóval új megállapodás készül, amely akkor lenne igazán gyümölcsöző, ha a szlovákiaiak az esztergomi kórházba fekhetnének be, mivel a környéken nincs konkurens intézmény, a magyarok pedig cserébe a párkányi járóbeteg-szakrendelőt vehetnék igénybe, mert ezen az oldalon ebből az ellátásból van hiány.

GÁTI JÚLIA

Magyar gazdaság

Maradékelv

Szemlátomást óvatosan nyúlt hozzá az egészségbiztosítási kassza megtakarításához Székely Tamás miniszter.

Összetört egy taxi meg egy autó a Dohány utcában

Összetört egy taxi meg egy autó a Dohány utcában

Maga a Google is a fékbe taposna, jó lenne most már szabályozni a mesterséges intelligenciát

Maga a Google is a fékbe taposna, jó lenne most már szabályozni a mesterséges intelligenciát

Ez volt Jean-Paul Gaultier utolsó show-ja

Ez volt Jean-Paul Gaultier utolsó show-ja

Egy jobboldali vállalkozótól lesz a baloldali Szeged a világ egyik legzöldebb városa

Egy jobboldali vállalkozótól lesz a baloldali Szeged a világ egyik legzöldebb városa

Így működik a Microsoft összehajtható androidos telefonja – videó

Így működik a Microsoft összehajtható androidos telefonja – videó

Döntött a bíróság: Oszter Sándor ártatlan

Döntött a bíróság: Oszter Sándor ártatlan