szerző:
HVG

Fideszes tiltakozás mentette meg három évvel ezelőtt a pécsi tüdőszanatóriumot a privatizációtól. A jobboldali vezetésű megye most bezárja az intézményt, a panorámás telket pedig eladja.

Fél éve ügyködik azon Baranya megye és az általa fenntartott pécsi kórház vezetése, hogy kiürítse a Mecsek oldalában lévő tüdőszanatórium épületét. A jelek szerint mostanra sikerült túladni a megyei kórház telephelyeként működő intézmény ágyain, s következik a telek értékesítése. „Eladásával a megyei önkormányzat a kórház jelenlegi 1,7-1,8 milliárd forintos adósságának nagy részét kívánja rendezni” – nyilatkozta az MTI-nek Ruzsa Csaba főigazgató. A szóban forgó, 56 ezer négyzetméteres, luxuspanorámás ingatlanról csupán az 1960-as években épített, utoljára húsz évvel ezelőtt felújított épületet kell eldózerolni ahhoz, hogy ideális építési telek keletkezzen. Első látásra akár ésszerű – noha kényszer szülte – megoldásnak tetszhet az értékes telek árából konszolidálni az eladósodott megyei ispotályt, ám az elmúlt három év eseményeit ismerve érdemes egy jogi kézikönyvet felütni, és a történteket egybevetni a hűtlen vagy a hanyag kezelés tényállásával.

A megyei kórház adósságállománya 2005 végén valamivel több mint 800 millió forint volt – közel felerészben lejárt tartozás. Ekkor keresett az akkor még MSZP-s többségű intézményfenntartó Baranya megyei önkormányzat befektetőt, akinek harminc évre átadta volna a kórház működtetési és vagyonkezelési jogát. A pályázatra a Diagon Kft. és a Dr. Batthyány-Strattmann László Egészségügyi Kft. együttese jelentkezett. Az előbbi a tőkét, az utóbbi – amely 2004 óta működtette a körmendi kórházat – a szakmai tudást vitte volna az üzletbe. A cégcsoport pályázatában, öt évre elosztva, 6 milliárd forint befektetés szerepelt – egyebek mellett a kórház központi telephelyén öt épület, köztük a nővérszállás felújítása, parkolóház építése, valamint műszerbeszerzés. A fő attrakciónak mégis a tüdőszanatórium és az azt körülvevő hatalmas zöld terület idősgondozási centrummá alakítása ígérkezett. A beruházók korszerűsítették volna az eredeti funkcióját már csak nevében őrző – tüdőbeteg bányászok gondozására épített, később a rehabilitációt és a krónikus ápolást szolgáló – kórházi épületet, mégpedig úgy, hogy kétszáz ágy komfortos elhelyezésére legyen alkalmas. Az egészségügyi funkciójában megtartott épület mellé regionális szociális ellátórendszer létesítését tervezték: különböző igényeknek megfelelő, akár átmeneti vagy tartós, normál vagy luxus nívójú elhelyezést nyújtó idősotthon épült volna fel 2010 végére.

A tervnek egyetlen nagy hibája volt: csak 2006 februárjára készültek el vele, amikor már vadul folyt a tavaszi országgyűlési választások kampánya. A megyei Fidesz-frakció népszavazást követelt a privatizáció ellen, amelyet végül a területi választási iroda elutasított. Ám időközben – ha hinni lehet a szóbeszédnek – az MSZP-s pártvezetés felülről leintette a megyei képviselő-testület szocialistáit, várják ki a parlamenti és az önkormányzati választások végét. Így maradt a nemdöntés, a halogatás azt követően is, hogy a választások után jobboldali többséggel alakult meg az új közgyűlés. Csakhogy a 2007-es úgynevezett kapacitástörvény a Baranya Megyei Kórház aktív ágyainak számát 30 százalékkal csökkentette, a krónikusakét pedig közel megduplázta. Ettől fogva megállíthatatlanul csökkent a gyógyintézet bevétele (tavaly mintegy 3,3 milliárd forint érkezett a társadalombiztosítótól), nőtt az adósságállománya, amely mára meghaladta az 1,6 milliárd forintot. Ebből 900 millió a lejárt tartozás. Hargitai János, a megyei közgyűlés fideszes elnöke 2007 szeptemberében a HVG kérdésére meg is erősítette: következetesen kitartanak amellett, hogy az egészségügyi intézmények maradjanak meghatározóan köztulajdonban. Ekkor negyedmilliárd forintot, tavaly 120 milliót adott az önkormányzat a kórháznak, valamint segített csaknem 400 milliós tartozás átütemezésében is. A kórház életképessége ettől persze nem javult, érdemi strukturális változtatás nem történt. Pedig évek óta meddő próbálkozás folyik a város 26 telephelyén működő, legkevesebb három fenntartó tulajdonában lévő egészségügyi intézmények nonprofit gazdasági társaságba szervezésére.

A fenyegető csődhelyzet elkerülésére a Baranya megyei közgyűlés úgy döntött, kórháza alacsony kihasználtságú krónikus ágyaival kezdenie kell valamit. Miközben száz ágy használatát szüneteltette a kórház, a megmaradt 175-ön 63 százalékos, a kardiológiai rehabilitáción pedig 52 százalékos kihasználtságot produkált. Mindezt úgy, hogy a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karának klinikáin 1243 aktív ágy mellett egyetlen krónikus sincs, így a gyógyulóban lévő, rehabilitálásra váró betegeket tömegével bocsátja el, küldi haza. A krónikus ápolás nyűgétől végül apránként, több lépésben sikerült megszabadulnia a megyei kórháznak: feladatátvállalási szerződés keretében összesen 75 ápolási, hospice és krónikus ágy átkerült a Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Házába, a Harkányi Zsigmondi Vilmos Gyógyfürdőkórház Kht. ugyanilyen konstrukcióban ötven ágyat vett át a pécsiektől. Bár készült arról is számítás, hogy a megyei kórház egy használaton kívüli telephelyének felújításával csinál helyet a tüdőszanatóriumi ágyak egy részének, ezt az akciót az önkormányzat félmilliárd forint költségigényűnek árazta be, s azonnal el is vetette. Miután az ágyakat szétosztották, a mecseki telephely szisztematikus kiürítése – beleértve az ott üzemelt nővérszállót is – január végéig befejeződik. A fájront költségét, 25 millió forintot az önkormányzat állja, az ingatlan értékesítésének előkészítéséhez szükséges intézkedéseket a közgyűlés elnöke február végéig köteles megtenni – olvasható a tavaly decemberi közgyűlési előterjesztésben.

Három év elteltével érdemes felidézni azokat az aggályokat, amelyeket akkor a Fidesz Baranya megyei szervezete megfogalmazott a funkcionális privatizáció ellen. Attól tartanak – hangsúlyozták –, hogy a további működtetést végző vállalkozói csoport a várható haszon reményében inkább a gazdaságosabban üzemelő egységekre fordít majd nagyobb figyelmet, a többi részleggel pedig nem foglalkozik. Ebből pedig az következik, hogy a privatizációnak a baranyai betegek látják majd a kárát – folytatódott a lépten-nyomon emlegetett érvelés. Az már hitelt érdemlően sosem bizonyosodik be, hogy a működtetésre ajánlatot tett, más helyszíneken korrekten teljesítő cég felvirágoztatta volna-e a megyei kórházat, de a helyzet a mostaninál aligha lett volna rosszabb.

GÁTI JÚLIA

4 dolog, amit tegyen meg az életéért 35 fölött

4 dolog, amit tegyen meg az életéért 35 fölött

FIFA-világranglista: csúszik lefelé a magyar válogatott

FIFA-világranglista: csúszik lefelé a magyar válogatott

Beck Zoli is beszállt a pécsi kampányba

Beck Zoli is beszállt a pécsi kampányba

Most Puzsér hívta vitázni Tarlóst és Karácsonyt

Most Puzsér hívta vitázni Tarlóst és Karácsonyt

Attól, hogy nem annak gondolja magát, még lehet rasszista

Attól, hogy nem annak gondolja magát, még lehet rasszista

32 ezer forint helyett 0 forint: 6 nagyszerű Batman játékot tölthet most le fizetés nélkül

32 ezer forint helyett 0 forint: 6 nagyszerű Batman játékot tölthet most le fizetés nélkül