A krízis ellenére nem változik Magyarország energiapolitikája, az újonnan létesülő erőművek többsége földgázt használ. Felgyorsul viszont a hazai kitermelés, és a tározókapacitás növelése melletti érvek is erősödnek.

HVG
„Hosszú távú stratégiánkat a mostani gázkrízis nem befolyásolja, folytatjuk a beruházást” – szögezte le a HVG kérdésére Katona Zoltán, az E.On Erőművek Kft. ügyvezető igazgatója arra a felvetésre, szabad-e újabb gázüzemű erőmű építésével még tovább növelni Magyarország gázfüggőségét. Az E.On idén januárban kapta meg az építési engedélyt a Gönyűre tervezett, 433 megawatt bruttó teljesítményű erőműre, és már a héten megtörténik az első kapavágás. Az építkezés 2010 végére fejeződik be, 2011 januárjában pedig megindulhat a termelés. Másokat sem gondolkodtatott el a januári havária: a Magyar Energiahivatal öt új, olajjal is fűthető gáztüzelésű nagyerőmű beruházását tartja számon, összességében csaknem 4 ezer megawatt teljesítménnyel, két további erőmű pedig mintegy 625 megawattal bővül 2013-ig (lásd térképünket).

Mintegy 5 ezer megawatt új erőművi kapacitásra lesz szüksége az országnak az elkövetkezendő tíz évben, ennyit pedig nem lehet kis erőművekkel előállítani. Újabb atomerőmű felépítése viszont hosszadalmas, és bár szóba jöhet a hazai lignitvagyonra épülő széntüzelés is, azt a szén-dioxid lekötésére használt technológia megdrágítja. „Mindkét alternatíva kétszeres-háromszoros befektetést igényel” – latolgatta a HVG-nek Hegedüs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. igazgatója. „Az áramellátáshoz szükség van új erőművekre, a lehető legkisebb szén-dioxid-kibocsátással és a lehető leggyorsabban, ebből a három szempontból pedig az következik, hogy gázerőművet kell építeni” – állítja Hornai Gábor, a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel közös fejlesztésben érdekelt CEZ Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A most épülő gázerőművek már jóval hatékonyabbak, mint a régebbiek, az E.On gönyűi erőműve például eléri a legkorszerűbbnek számító, 58 százalékos hatásfokot. További érv a gázerőmű mellett, hogy áramtermelése rugalmasabban szabályozható, mint az atom- vagy szénerőműveké, így enyhítheti a hazai áramtermelő rendszer merevségét, teret adva a szakaszosan termelő szélerőműveknek.

A magyarországi gázigények 80 százalékát orosz forrásból, ukrán útvonalon elégítik ki, a két kormányfő pedig a hét végén megállapodott, hogy a két állami gázipari vállalat, az ukrán Naftogaz és az orosz Gazprom ezután közvetítők nélkül kereskedik egymással. Ez azt jelenti, hogy a 2004-ben létrehozott, felerészben a Gazprom, felerészben két ukrán üzletember által jegyzett, eddig közvetítő kereskedőként működött Rosukrenergo (RUE) elesik évi mintegy 1 milliárd euró szállítási díjtól, amelyet mindeddig 13 milliárd köbméter gázzal fizettek ki neki (HVG, 2009. január 17.). Az ukrán tranzitból származó gázmennyiségből a RUE évente 3 milliárd köbmétert adott el a magyarországi gázellátás 20 százalékát adó EMFESZ Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi Szolgáltató Kft.-nek. Kérdés, nem kerülnek-e ezután veszélybe az EMFESZ vevői, a gas.hu fapados szolgáltatását igénybe vevő háztartások, valamint a céggel az olcsóbb gáz reményében szerződött közintézmények és ipari fogyasztók. A HVG információja szerint az EMFESZ-nek 2015-ig szóló, évi 3 milliárd köbméter gázra vonatkozó szerződése van a RUE-val, a RUE számára pedig a Gazprommal kötött, 2018-ig érvényes szerződés biztosítja a közvetítő kereskedői szerepet az ukrajnai, illetve európai gázszállításban. Ha ezt a szerződést a Gazprom politikai parancsra felmondaná, kártalanítani kell a RUE-t. Ám ezzel mégsem szűnik meg a RUE európai tranzitszállításban betöltött szerepe, mert amennyiben nem jut földgázhoz az ukrán gázkereskedelemből, állítólag közvetlenül a Gazpromtól vásárolhat, így teremtve elő az EMFESZ számára a magyarországi fogyasztók ellátásához szükséges mennyiséget.

A krízis hatására nőtt az érdeklődés a hazai gázkészletek iránt. A makói gázmező kiaknázása egyelőre megoldatlan technológiai feladatot jelent (HVG, 2007. július 14.), de a kisebb lelőhelyeken fokozható a termelés. A Mol a gázkrízis ideje alatt csúcsra járatta termelését, így napi 9 millió köbmétert produkált. Az amerikai Aspect Energy érdekeltségébe tartozó Magyar Horizont Energia Kft. a múlt héten bejelentette, felgyorsítja fúrási programját. A társaság jelenleg nyolc kutat működtet az Alföldön, s az elmúlt négy év kutatásainak eredményeképpen további tizet tud fél éven belül termelésbe állítani – amint kiépíti a vezetékes csatlakozást az országos hálózatra. A hazai termelés nélkül mindenesetre sokkal keményebb korlátozó intézkedéseket kellett volna bevezetni.

Bár Magyarország január 6-a óta nem kapott gázt Ukrajnán keresztül, az ellátórendszer jól vizsgázott – vont mérleget a krízisidőszakról Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója, arra utalva, hogy bár lapzártánkig már tizenharmadik napja működött csúcsüzemben a rendszer, nem történt műszaki hiba. Pedig az összességében 3,1 milliárd köbméter gázzal feltöltött öt kereskedelmi tárolót is első alkalommal tesztelték élesben. A tárolókból kivehető, átlagosan 53 millió köbméter napi csúcsmennyiség a hazai 9 millió köbméteres kitermeléssel és a nyugati vezetéken érkezett, napi 4 millió köbméter német gázzal együtt enyhébb napokon fedezte a takarékosra állított hazai szükségleteket. Az idő enyhülése nyomán január 15-én már az 1-es fokozatú fogyasztói korlátozást is feloldották, a vészhelyzetre félretett stratégiai gáztartalékhoz pedig nem is kellett hozzányúlni.

Így felmerül a kérdés, mi értelme 150 milliárd forintos állami beruházással 1,2 milliárd köbméter gáz befogadására képes stratégiai földgáztárolót építeni Szőregen. Zsuga szerint az év végére elkészülő beruházás tovább fokozza a hazai ellátásbiztonságot, mivel abból napi 20 millió köbméter gázt lehet majd vételezni – a jelenlegi 3,6 millió köbméter helyett. Következésképp a mostanihoz hasonló vészhelyzetben sem kell majd fogyasztáskorlátozást elrendelni, sőt Magyarország a rászoruló szomszédokat továbbra is megsegítheti. Korábban a Magyarországra nyugatról érkező gázvezeték felépítését is bírálták amiatt, mert azon is orosz gáz érkezik, csak drágábban, mint Ukrajnán keresztül. Csakhogy most ez az alternatív útvonal tette lehetővé, hogy az E.On gázt adjon Magyarországnak, amire a hazai ellátáshoz is szükség volt, de így, német–magyar együttműködéssel jutott gázhoz Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Horvátország is.

SÁGHY ERNA

Lackner Csaba felfüggesztette MSZP-tagságát

Lackner Csaba felfüggesztette MSZP-tagságát

90 éves kaposvári fa lett az Év fája

90 éves kaposvári fa lett az Év fája

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten

Ha ezt megcsinálja a Sony, nagyon más lesz a zenehallgatás

Ha ezt megcsinálja a Sony, nagyon más lesz a zenehallgatás