szerző:
HVG

Tejtöbbletek nyomják le Európában és Magyarországon is az árakat, aminek következtében literenként 20 forint veszteséget szenvednek el a termelők. A kereskedők már olcsó hazai tejjel is akcióznak.

Már 109 forintért is lehet kapni cseh ultrapasztőrözött (UHT) tejet – szörnyülködtek az év elején a magyar tejtermelők és -feldolgozók, bajaikért nagy részben az ilyen nyomott áron megjelenő importot téve felelőssé. Nem telt bele egy hét sem, és kiderült, hogy a helyzet súlyosabb, s az árletöréshez már nem is kell külföldi tej: most folyó akciójában a Minna márkájú, 1,5 százalékos, literes UHT-tejet 108 forintért kínálja az Auchan. Márpedig a Minna nem importtermék, azt a hasonló nevű – korábban Északtej néven ismert – magyar cég gyártja. A végtermék árából visszaszámolva – levonva a 20 százalékos áfát, a 20 forintos dobozköltséget, az annak begyűjtésére számolható, literenkénti 2 forintos ráfordítást, a 13–15 forintos feldolgozási és 10 forintos logisztikai költséget – 40 forint körüli nyerstej-ár jön ki, amit ha korrigálunk a termelőtől beszállított tej átlagosan 3,6 és a bolti tej 1,5 százalékos zsírtartalma közötti különbséggel, literenkénti 43–44 forintos felvásárlási árat kapunk. Ennyiért pedig már lehet tejet venni a normál esetben csupán a forgalom töredékét lebonyolító, átmeneti feleslegeket kínáló úgynevezett spotpiacon.

Csakhogy a jelenlegi korántsem normál piaci helyzet. Európában tejtöbblet van, csakúgy, mint Magyarországon. A nyers tej felvásárlási ára a tavaly januári, literenkénti 94–96 forintról az év végére 70 forint környékére süllyedt, januárban pedig átlagosan 60–65 forintot adnak a feldolgozók 1 liter tejért. Legalábbis szerződött partnereiknek. Ezekből pedig a piaci hírek szerint kevesebb van, mint tavaly. „December végén voltak olyan tagjaink, akik akkor nem tudták, vajon januárban is átveszik-e tőlük a tejet” – mondta a HVG-nek Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára. Bár ez a totális bizonytalanság mostanra enyhült, a feldolgozók többsége csak egy-három hónapra köt szerződést a tejtermelőkkel, de jellemzően kevesebbel, mint egy éve. A szerződés nélkül termelt mennyiség kerül a spotpiacra, 42–45 forintos literenkénti áron. A Tej Terméktanács becslései szerint a felvásárolt mennyiség mintegy tizede származik már a spotpiacról.

Ez pedig alaposan lenyomja az árakat. A tejesgazdák között elterjedt, hogy a legnagyobb magyarországi felvásárló, a tejtermelőkből alakult Alföldi Tej Kft. – amely a felszámolt Parmalat székesfehérvári üzemének tulajdonosa – tőkeemelést vár el tagjaitól, s csak azoknak tudja garantálni a tej átvételét, akik részt vesznek a feltőkésítésben. „Társasági szerződésünk szerint tagjainktól fel kell vásárolnunk a tejet, és ezt meg is tesszük” – cáfolta a híresztelést a HVG-nek Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy a tőkeemelésre beruházásaik finanszírozása miatt van szükségük, s az lenne az egészséges, ha tagjaik mindegyike részt venne benne, beszállításai arányában. A cégnek jelentős tejtöbblete van: évente 360-370 millió liter tejet vásárol, amiből 200-210 millió litert dolgoz fel. A felvásárolt mennyiségből 35-40 millió litert olyan termelők szállítanak, akiket még a Parmalattól örököltek, ebben a körben viszont valóban nem mindenkivel újították meg a szerződést. Akikkel pedig igen, azokkal sem éves, hanem havi megállapodást kötnek. A saját feldolgozóba kerülő 200-210 millió liter tejen felüli 150-170 millió liter körülbelül 85 százaléka exportra megy, a maradék kerül a belföldi spotpiacra. Stabilabb állapotok látszanak a Sole-Mizónál, ahol csupán egyetlen beszállító szerződését nem hosszabbították meg, egyet közös megegyezéssel átirányítottak az olasz piacra, a többieknek éves szerződést ajánlottak – mondta a HVG-nek Gerbrant de Boer, a cég vezérigazgatója, aki szerint a tavalyi 283 millió literes tejfelvásárlást az idén is tartják.

Bár a nyers tej behozatala nem jelentős – a Tej Terméktanács adatai szerint tavaly az első tíz hónapban 86 ezer tonna volt, miközben a teljes magyarországi tejkvóta 1,99 millió tonna, amit körülbelül 80 százalékban használnak ki a termelők –, tejpiaci hírek szerint néhány cég importból és a hazai spotpiacról szerzi be termelésének jelentős hányadát. Szakértők szerint ilyen a Kőröstej Kft., amely feta sajtot szállít az arab piacra, valamint a már említett Északtej is.

A MOSZ számításai szerint a tej átlagára 2008-ban fedezte az önköltséget, a brüsszeli kasszából érkező, literenként 8 forintos támogatást pedig fejlesztésre fordíthatták. A mostani 60–65 forinttal viszont literenként 20 forint a veszteség. A termelők szerint az igazán nagy bajok akkor jönnek, amikor az állattartók betárolt takarmánya elfogy, és vetniük kellene, mert a tejtermelés árbevétele sem a takarmánypótlásra, sem a vetésre nem lesz elég. Védekező reakcióként némileg növelték a közvetlen, azaz a piaci vagy házi értékesítést. Ebben a helyzetben nem lenne csoda, ha a tejesgazdák folytatnák novemberi demonstrációjukat, amikor a Tesco és a Penny Market logisztikai központjai előtt tiltakoztak a kiskereskedelmi láncok szerintük az importot preferáló beszerzési politikája ellen.

„Gondolkodunk újabb demonstráción, de egyelőre nehéz meghatározni, ki ellen kellene tüntetni” – jelezte a HVG-nek egyik dilemmájukat Krajcsovitz András, a Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmányának elnöke. Szerinte ugyanis a kereskedőkre láthatóan nem hatott a nyomás, a feldolgozók pedig hasonló gondokkal küzdenek, mint ők maguk. Krajcsovitz úgy véli, az agrártárca ellen sem érdemes tüntetni, miután megpróbál közvetíteni a termelők, a feldolgozók és a kereskedők közötti alkuban (HVG, 2008. december 13.). Ráadásul Gráf József agrárminiszter a minap a tejtermelők támogatásának a lehetőségét is megpendítette. Tejpiaci lobbisták között az is felmerült, hogy az uniós szabályok figyelmen kívül hagyásával, azaz még azelőtt hirdesse meg a magyar agrárkormányzat a támogatást, hogy annak brüsszeli elfogadtatása megtörtént volna. Szerintük ez ügyben az unió is elnéző lehetne, mivel a közös agrárpolitika felülvizsgálata során kötött kompromisszumok eredményeképp a tejtermelők más gazdálkodói csoportoknál hátrányosabb helyzetbe kerültek, márpedig – állítják a termelők – azt az EU is elfogadja, hogy kompenzálják őket.

Egyelőre azonban sem az esetleges termelői támogatás, sem a kereskedőkkel még folyó tárgyalások – szintén kétséges – eredménye nem jár érzékelhető változásokkal a fogyasztók számára. Ők még egy darabig élvezhetik az olcsó tejet, de szakértők szerint a második negyedévtől némileg változhat a helyzet. Az EU intervenciós, azaz garantált árú felvásárlást hirdetett a vajra és tejporra, ami a szakmabeliek számítása szerint, tejre visszaszámítva a mai spotárnál némileg magasabb, körülbelül 50 forintos literenkénti árat jelent, miközben a termelés várható visszafogása is csökkentheti a tejtöbbletet.

KELEMEN ZOLTÁN

Megbírságolták a Coca-Colát a meleg párokat szerepeltető reklámja miatt

Megbírságolták a Coca-Colát a meleg párokat szerepeltető reklámja miatt

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

"Tűrje fel az ingujját!" – a mesterséges intelligencia megtanulta, kinek mi áll jobban

"Tűrje fel az ingujját!" – a mesterséges intelligencia megtanulta, kinek mi áll jobban

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Kecskemétnek most is fideszes lesz a polgármestere

Kecskemétnek most is fideszes lesz a polgármestere

Kiölte a választási eredmény a bajtársiasságot a Fidesz vezetőiből

Kiölte a választási eredmény a bajtársiasságot a Fidesz vezetőiből