Csaknem ötödével csökkent tavaly decemberben az ipari termelés és az export Magyarországon az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ennek fő oka, hogy a honi cégek külföldi anyavállalatai többnyire gyengélkednek.

HVG
A várakozások ellenére nem sokat segített a karácsonyi vásár a tartós és a gyorsan cserélődő fogyasztási cikkek – mobilok, televíziók, személyi számítógépek – gyártóin, sőt a cégek többsége további keresletszűkülésre számít. Világpiaci előrejelzésében a dél-koreai Samsung Electronics például a kézi- és zsebkütyük forgalmának 10–15 százalékos csökkenésével kalkulál az idei első negyedévben, a Nokia pedig az év egészében a mobilkészülékek értékesítésének 10 százalékos visszaesését prognosztizálja. Nem alaptalanul, hiszen a tavalyi negyedik negyedévben a finn multi csaknem 20 százalékkal kevesebb készüléket adott el, mint egy évvel korábban. Bár árbevételét az év egészében csaknem szinten tudta tartani – 2007-ben 51 milliárd euró, 2008-ban az előzetes adatok szerint 50,7 milliárd euró értékesítést könyvelhetett el –, üzleti eredménye 38 százalékkal, 4,9 milliárd euróra csökkent. A cég világszerte 850 főt érintő átszervezést jelentett be, ám konkrétan csak a kutatóközpont létszámcsökkentésére és a finnországi Turkuban lévő irodáinak bezárására utalt. A Nokia komáromi gyára az anyavállalat gondjait a szokásosnál hosszabb karácsonyi leállással érzékelte, beszállítói közül azonban többen elbocsátásokra kényszerültek, közülük a szintén komáromi Perlos le is állt.

HVG
Az anyavállalatok súlyosbodó gondjai is közrejátszanak abban, hogy tavaly novemberben a magyarországi ipari termelés 12 százalékkal, decemberben pedig 19,6 százalékkal maradt alatta az egy évvel korábbinak, és 2008-ban az év elején tapasztalt imponáló növekedés dacára összességében csupán 1 százalékkal bővült. Hasonló évközi visszaesés tükröződik a külkereskedelmi adatokban is (lásd grafikonunkat). Mindebből az következik, hogy a magyar gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben már mély recesszióban volt – csakúgy, mint a fő exportpiacait jelentő országoké. A keresletcsökkenés és eredményromlás következtében több multi világszerte karcsúsít, ami a magyarországi működést sem hagyja érintetlenül. A legsúlyosabb visszaesést a szerződéses gyártók – vagyis a világmárkák egyes termékeinek mérnöki munkáit és előállítását átvevő cégek – szenvedik el. Ezek többnyire még a kilencvenes években telepedtek meg Magyarország – akkor vámszabad területnek számító – ipari parkjaiban, élvezve az adókedvezményeket és az alacsony bérszínvonalat. Mivel mára e tényezők többsége elenyészett, nem garantálható, hogy termelésüket a világpiaci klíma javulásával felfuttatják a válság előtti szintre.

Közülük a Flextronics a múlt héten közölte, hogy zalaegerszegi gyárából négyszáz dolgozót elküld, miközben korábban a kölcsönzött munkaerőt több mint ezer fővel csökkentette. Ez amúgy éves rutin, mivel a fél évtizede még a magyar toplista első öt helyére befurakodott, szingapúri központú cég megrendelései rendre az év második felében futnak fel. Tavaly azonban a szokásosnál gyengébb volt az év végi hajrá: 2008 negyedik negyedévében a Flextronics International teljes értékesítése (8,1 milliárd dollár) 10 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, és vesztesége – több egyedi tétel leírása miatt – 6 milliárd dollár volt, nagyobb, mint az egész éves mínusz. Szintén veszteséges volt a tavaly december 27-ével zárult negyedévben a kaliforniai székhelyű, elektronikai összeszerelésre szakosodott Sanmina-SCI, amely három magyar városban is működtet üzemet, s a múlt héten ötszáz fős tatabányai létszámleépítéssel került be a hírekbe. Tavaly novemberben a Sanmina-SCI már bejelentett egy négyszáz fős elbocsátást, ám Rankasz Dezső személyzeti vezető erről az MTI-nek azt nyilatkozta, akkor csupán 160 alkalmazottat küldtek el. Jobban áll a hasonló piacon működő, szintén egyesült államokbeli központú Jabil Circuit, amely Borsod megyében ötszáz új alkalmazottat keres, holott a mostani negyedévre valamennyi ágazatában radikális visszaesést prognosztizál: a telekommunikációsban például 20, a gépjárműágazatban 35 százalékosat. Így árbevétele a december–februári időszakban több mint 10 százalékkal mérséklődhet (lásd táblázatunkat).

HVG

A válságot a világmárkák is megsínylették. Most először számolt be negyedéves veszteségről a Samsung Electronics, ennek okaiként megjelölve, hogy például a félvezetők értékesítése csaknem ötödével, az LCD-képernyőké és a digitális eszközöké 10-12 százalékkal visszaesett. Az év egészében mért 73 trillió wonos (1 dollár a jelenlegi árfolyamon mintegy 1365 won) árbevétel így is rekordnak számít. A negyedik negyedévben veszteségbe csúszott a Royal Philips Electronics is, amelynek orvosi-egészségügyi üzletága 10 százalékkal növelte ugyan az értékesítést, de a televíziós, illetve a videós-multimédiás szegmens több mint egyharmadával zsugorodott. A cég a magyar piacon szórakoztatóelektronikai és világítástechnikai termelést folytat, s mindkét területen költségcsökkentést tervez. Ennek mértéke a szórakoztatóelektronikai üzletágban 20 millió euró – éppen a fele a cég teljes szerkezetváltási programjának. E két területet érintette leginkább a csoport egészében végrehajtott, 6613 fős létszámcsökkentés is; ebben aligha tartják számon azt a négyszáz kölcsönzött dolgozót, akiknek a szerződését tavaly ősszel a Philips Industries Magyarország Kft. nem hosszabbította meg.

Nem fizet osztalékot 2008-ra és a piaci bizonytalanságok miatt nem ad profitprognózist az idei évre a svéd Electrolux-csoport, amely az év egészében éppúgy 104,8 milliárd svéd korona (15,8 milliárd dollár) árbevételt ért el, mint 2007-ben. Az európai piac immár az ötödik egymást követő negyedévben szűkült – állapítja meg a cég legutóbbi jelentése. Az Electrolux a negyedik negyedévben 474 millió svéd korona deficitet produkált, szemben az egy évvel korábbi 1,1 milliárdos nyereséggel, és tavaly decemberben 3 ezer fős létszámcsökkentést határozott el. Egyebek mellett bezár egy hétszáz főt foglalkoztató kínai hűtőszekrénygyárat, a termelést Hangcsou városba vonja össze, és rövidesen megvizsgálja, hogy a spanyolországi Alcalában működő mosógépgyár vajon életképes-e. A magyarországi leány, az Electrolux Lehel Kft. a múlt héten jelentette be, hogy a nyíregyházi hűtőszekrénygyárban foglalkoztatottak számát 110 fővel csökkenti. „Ha javulnak az értékesítési lehetőségek, a második félévben visszavesszük őket” – mondta a HVG-nek Takács János, a magyarországi cég vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az irodai munkakörökben is számítani lehet elbocsátásokra, szinkronban a világcég egészére elrendelt karcsúsítással. Februárban két hétre leáll a termelés a General Electric úgynevezett Consumer & Industrial üzletágába sorolt magyarországi üzemeiben, ami nem csoda, hiszen e terület termelése egy év alatt mintegy 20 százalékkal csökkent, és már alig hoz nyereséget. A technológiai és energetikai infrastrukturális üzletágat, az egészségügyi és pénzpiaci ágazatot, illetve az NBC Universal médiabirodalmat is magában foglaló cégcsoport a negyedik negyedévben több mint 46 milliárd dolláros árbevételt ért el (egy évvel korábban 48,5 milliárdot produkált), ennek csupán bő 5 százalékát adta az amúgy is leválasztásra kijelölt Consumer & Industrial.

Egy hétre leáll február végén az Audi Hungaria Motor Kft., igazodva az ingolstadti és neckarsulmi gyár műszakszünetéhez. Januárban az Audi 56 200 személygépkocsit adott el, ami 29 százalékos csökkenést jelent 2008 januárjához viszonyítva, ennek dacára saját kategóriájában növelte piaci részesedését. Ütemezett munkaszüneteit Japánban a Suzuki Motor Corporation már a honlapján ismerteti, e szerint februárban a szagarai üzem nyolc napra, az ivatai hét napra áll le. A március végén befejeződő üzleti évben a Suzuki 3000 milliárd jenes (mintegy 27-28 milliárd dolláros) árbevétellel kalkulál, 14 százalékkal kevesebbel, mint a megelőző évben, adózott eredménye pedig 72 százalékkal, 22 milliárd jenre zuhan; gyorsjelentése szerint Európában és Észak-Amerikában egyaránt veszteségesen működik. Az esztergomi Suzuki dolgozói – tudósított az MTI – tudni vélik, hogy az idei gyártási tervet 184 ezerre csökkentették, ám Ruska Viktória, a cég kommunikációs vezetője ezt úgy kommentálta, az idei, 200 ezres programot hivatalosan nem módosították. Tavaly 280 ezer személygépkocsi készült Esztergomban.

FARKAS ZOLTÁN

Mészáros és Tiborcz építkezni kezdett a Balatonnál, szeretnének egy kis állami támogatást

Mészáros és Tiborcz építkezni kezdett a Balatonnál, szeretnének egy kis állami támogatást

Sokkal jobban fájhat a koronavírus Kínának, mint eddig gondolták

Sokkal jobban fájhat a koronavírus Kínának, mint eddig gondolták

A kispesti vagyonkezelő spanyol nyaralója miatt is vizsgálódnak Kispesten

A kispesti vagyonkezelő spanyol nyaralója miatt is vizsgálódnak Kispesten

Őszintén beszélt alkoholizmusáról Ben Affleck egy interjúban

Őszintén beszélt alkoholizmusáról Ben Affleck egy interjúban

Revitalizáció indul a Budai Várban 5,8 milliárd forintért

Revitalizáció indul a Budai Várban 5,8 milliárd forintért

Korábbi német EU-s biztost nevezett ki Orbán a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökének

Korábbi német EU-s biztost nevezett ki Orbán a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökének