szerző:
HVG

Eladó a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kisebbségi részvénycsomagja, amelyre két nagyvállalkozó is rástartolt.

Gyorsan készpénzhez jutni – feltehetően ez lebegett a pécsi városvezetés szeme előtt, amikor eladásra kínálta fel a likviditási gondokkal küszködő Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos tulajdonrészét. A Pécs 2010 Kulturális Fővárosa kulcsprojektjének helyszínéül szolgáló cégre szemet vetett Matyi Dezső, az Alexandra könyvkiadót és könyvkereskedelmi hálózatot birtokló vállalkozó, aki pécsi lokálpatriótaként azt szeretné elérni, hogy a Zsolnay márkanév újra az őt megillető helyre kerüljön a nagyvilágban és a magyar gazdaságban, azt azonban a nyílt verseny miatt titkolja, mennyit szánna erre. Ellenfele a Teclima Magyarország Kft., amely egy Máltán bejegyzett offshore cég, a Limatec International Holding Ltd. tulajdonában van. A rejtőzködő pályázó mögött Rehus Ernő áll, aki egyik érdekeltségén, a Hungarian Bus Zrt.-n keresztül 2008-ban a Pécsi Közlekedési Zrt.-ben is többségi tulajdont szerzett.

A Hungarian Bus Zrt. hátterében ugyanakkor Széles Gábort gyanítják. A nagyvállalkozó a HVG-nek határozottan tagadta, hogy ráhajtott volna a Zsolnayra. Arra hivatkozott, hogy az ő tulajdonában lévő Hungarian Bus Kft.-nek semmi köze az ugyanilyen nevű, Rehus Ernőhöz köthető zrt-hez. A cégbírósági adatok szerint azonban a két különböző Hungarian Busnak mégiscsak van egy közös pontja: a Kiter Kft., amelyben Széles és Rehus is érdekelt. „Már régóta szeretnénk megszüntetni ezt a kötődést, mert csak teher a számunkra” – nyilatkozta a HVG-nek Széles, hozzátéve: „korábban üzlettársam volt Rehus, de viszonyunk mára megromlott, ezért feltehetően ő terjeszti rólam, hogy megvenném a Zsolnayt”. Széles szerint a Hungarian Bus Zrt. visszaél a névrokonsággal, ezért a nagyvállalkozó azt tervezi, bírósághoz fordul.

A pécsi politikai életben Rehus Ernőt csak milliárdos tóparti remeteként emlegetik. A Gárdonyban élő vállalkozó több szempontból is bebiztosította magát a pécsi MSZP-sek körében: megszerezte a helyi tömegközlekedés irányítását, és egy önkormányzati szocialista képviselőt másik érdekeltségében, a Pusztanyék Kft.-ben foglalkoztat tanácsadóként. Matyi Dezsőről pedig köztudott, hogy kiváló kapcsolatokat ápolt Toller Lászlóval és politikai körével. Matyi és Rehus között a döntést tovább nehezíti, hogy mindketten hasonló tervekkel és pénzügyi ajánlattal álltak elő, legalábbis Varga Péter, a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. ügyvezetője szerint.

A Zsolnay-negyed a kulturális főváros programjainak központi helyszíne lenne – feltéve, hogy 2010-ig elkészül. Valószínűleg ezért, mármint az ingatlanért érdemes megkaparintani a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. egy részét. Mert ha az Európai Unió is úgy akarja, ott valósul meg a projekt legnagyobb, 9 milliárd forintot igénylő beruházása. Ennek alapfeltétele a porcelánmanufaktúra gyártásának átköltöztetése, mert e nélkül nem lehet megkezdeni a kivitelezést – de erre még nincs fedezet.

A kivitelezési közbeszerzési eljárás megkezdéséről még decemberben határozott a pécsi közgyűlés, ám előrelépés azóta sincs. Szintén decemberben döntött a közgyűlés a kiürült kasszájú Zsolnay megsegítéséről 500 millió forintos tőkeemeléssel, majd január közepén meghirdette a kisebbségi részesedés értékesítését. Varga Péter szerint nem kérdés, hogy a Zsolnay olcsón fog elkelni, mert köztudottan bajban van. Jegyzett tőkéje azonban az önkormányzati döntéssel 1,6 milliárd forintra nő; csakhogy a tőkeemelés a cégbírósági adatok szerint eddig nem valósult meg, mert egy kisrészvényes megtámadta mindkét januári közgyűlést, amely a döntést lett volna hivatott szentesíteni. A tulajdonosi jogokat gyakorló Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. már a megemelt tőkéjű Zsolnayra keresett társbefektetőt, és fogalma sem volt arról, hogy a tőkeemelés elakadt. Erről Varga Péter ügyvezető és Matyi Dezső is a HVG-től értesült, de már későn, mivel ajánlatát már mindkét pályázó megtette. „A tőkeemelés majd csak elrendeződik valahogy, lényeg, hogy az 500 millió forintot a holding átutalta, így nem kell senkinek attól tartania, hogy pénzéért kevesebbet kap” – bagatellizálta az akadályt a HVG-nek Varga.

Tasnádi Péter polgármester halála után a kulturális főváros négy kulcsprojektjének – a koncert- és konferenciaközpontnak, a könyvtár- és tudásközpontnak, a Zsolnay-negyednek, valamint a nagy kiállítótérnek – az előkészítése és kivitelezése tulajdonképpen leállt. A jelenlegi MSZP-s városvezetés kitart megvalósításuk mellett, még úgy is, hogy megépítésükre 2010 végéig nem sok esély látszik. A májusi időközi polgármester-választáson a tisztség átvételére jó eséllyel készülő Fidesz politikusai pedig már alternatív helyszíneken gondolkodnak.

FÓRIS GÁBOR

Tudományos szenzáció: plioszaurusz fogát találtak a szomszédban

Tudományos szenzáció: plioszaurusz fogát találtak a szomszédban

Ajándékot lehetne csomagolni az ország legnagyobb szavazólapjába

Ajándékot lehetne csomagolni az ország legnagyobb szavazólapjába

Így fest a levegőből a Borkai-birtok – videó

Így fest a levegőből a Borkai-birtok – videó

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Borkai kihívója: Rajtunk múlik, hogy szánalmas balekok leszünk, vagy tökös győri polgárok, akik büszkén járhatnak az országban

Borkai kihívója: Rajtunk múlik, hogy szánalmas balekok leszünk, vagy tökös győri polgárok, akik büszkén járhatnak az országban

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát