szerző:
HVG

Név- és címerhasználatért kér pénzt az FTC a Fradi labdarúgócsapatát megvásárló befektetőtől. A klub bankszámlán lekötve tartja az adósságok után megmaradt pénzét, amit szponzorok hiányában előbb-utóbb felél.

Hengerelt a Fradi szombaton az Üllői úton: 4:1-gyel küldte haza legfőbb vetélytársát, a Bőcsöt, s a tabella élén állva már hat ponttal vezet előtte. Mindez a magyar másodosztály Keleti csoportjában történt, 12 ezer néző előtt, amit a hétvégi NBI-es fordulóban egyetlen élvonalbeli csapat stadionjában sem közelítettek meg. A Fradi tehát úton van afelé, hogy három év után az őszi szezont már a magyar bajnokság élvonalában kezdje. A csapat anyagi helyzete a magyar első osztályú klubokéval összehasonlítva is irigylésre méltó: a labdarúgók évi 800 millió forintból gazdálkodhatnak, amiből a stadion fenntartására és az utánpótlásra fordított összeget levonva is megmarad félmilliárd forint.

A mostani jólét előzménye, hogy az állam által eladásra kínált Üllői úti 6 plusz 2 hektáros területet hosszas pályázati procedúra után az Esplanade Real Estate Kft. szerezte meg tavaly 3,035 milliárd forintért (HVG, 2008. február 23.); a vevő mögött Kevin McCabe, az angol másodosztályú Sheffield United futballcsapatának tulajdonosa áll. Az ingatlanüzlettel egy csomagban a befektető 800 millió forintot fizetett az egyesületnek az FTC Labdarúgó Zrt. részvényeiért, további 1,5 milliárdot pedig a klub még kilenc évig fennálló létesítményhasználati jogáért. Az – már ha igaz – még ennél is irigylésre méltóbb, hogy a jövő sincs veszélyben, mivel a klubvezetők szerint nem érinti a válság McCabe-et és cégcsoportját. Rieb György klubelnök semmi akadályát nem látja, hogy az új tulajdonos 2011 végére megépítse a Fradinak ígért 23,5 ezer férőhelyes, 30 ezresre bővíthető modern stadiont, amely szórakoztató-központként is funkcionál majd. Az egyesület a futballcég eladásából befolyt pénzből kiegyenlítette mintegy 1,8 milliárd forintra rúgó adósságát – amit szinte teljes egészében a labdarúgók halmoztak föl –, s az akkori ígéretek szerint a Fradi a maradék befektetés hozamaiból működteti a futballon kívüli szakosztályait.

Erről a maradékról még a tranzakció idején regnáló elnökségi tagok sem tudták pontosan, mekkora összeg lehet. Az elnökségi üléseken csupán annyi hangzott el, hogy több mint 500 millió forint. A pénzügyi világválság beütése előtt arról a tervről hallhattak, hogy az Ahico Biztosító évi 15 százalékos hozamot ígért 510 millió forint hétéves befektetése esetén, illetve szponzorként is támogatná az egyesületet. Ebből összesen évi 120 millió forint jöhetett volna össze, amiből a klub apparátusának fenntartását levonva évente 90 millió forint juthatott volna a szakosztályok támogatására – 60-40 százalékos arányban felosztva a pénzt a csapat- és az egyéni sportágak között. Ma már többen is úgy értékelik, szerencse, hogy a nyáron nem fektették be a pénzt, mert esetleg óriásit buktak volna.

Így viszont elkezdték felélni. Legalábbis ez következtethető ki abból, hogy tavaly december óta – miután új elnökséget választottak – a szakosztályok már kaptak összesen kétszer 35 millió forintos apanázst. Ennek fedezete pedig csak részben lehetett az adósságok kifizetése után megmaradt összeg hozama – azt ugyanis, jobb híján, bankszámlán kötötték le. „Összesen 510 millió forint lekötött pénzünk és 40 milliós szabad pénzeszközünk van” – ismertette a klub anyagi helyzetét a HVG-vel a Fradi-elnök. A banki igazolásokat is megmutatta: ezek szerint a Budapest Bankban idén január 15-én 360,2 millió forintot kötött le az egyesület hat hónapra, bruttó 11 százalékos kamatra, két nappal korábban pedig az OTP Banknál 150 millió forintot három hónapra, 9,5 százalékos kamatozással. A furcsa csupán az, hogy az utóbbi összeg az FTC Labdarúgó Zrt. számláján van, azaz – legalábbis formailag – nem az egyesületé. „Ez gyakorlatilag az egyesület pénze, de amíg minden folyó ügyet le nem zárunk, addig ketten írunk alá minden utalást” – magyarázta a HVG-nek Rieb. Ami úgy értelmezhető, hogy az FTC Zrt. ezt a 150 milliót a még esetleg előbukkanó adósságok fedezeteként tartja saját számláján. Csakhogy miután májusban megérkezett a pénz a Fradi számlájára az Esplanade-től, végső határidőként tavaly augusztust határozták meg az adósságok tisztázására – mondta a HVG-nek egy korábbi elnökségi tag –, azaz ha ezután dől ki egy csontváz a szekrényből, az már nem a Fradi sara.

A jólét azonban csak a labdarúgókra jellemző. Legalábbis ez derül ki abból, hogy a Fradi elnökségében a birkózószakosztályt képviselő Sike András szerint a kamatbevétel kevés lesz, azt egyéb forrásokból kellene kiegészíteni. Új szponzor viszont nem jelentkezett az egyesületnél – állapította meg. Arról is határozott a klub, hogy a szakosztályoknak gazdasági társaságokká kell alakulniuk, amelyekben 52 százalékos tulajdonos az egyesület. Ez a birkózóknál meg is történt, de a szponzorokat tulajdonosként már nem sikerült bevonni. A szakosztály is kapott a klub által osztott pénzből, ami az évi 20 millió forint körüli költségvetésük 30-40 százalékát fedezi. További 20-30 százalékot jelentenek a különböző állami csatornákon kapott támogatások, a fennmaradó részt pedig szponzoroktól kell összeszedni. Jellemző, hogy utóbbiak nem üzleti alapon támogatják a szakosztályt, hanem személyes kötődés miatt. A klubtól kapott pénz mindenesetre anynyit javított a birkózók helyzetén, hogy az alulfizetett és emiatt távozni készülő olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltán járandóságát felemelték, így ő a klubnál maradt.

Az eredetileg szétosztani tervezett évi 90 millió forint sem túl nagy összeg, hiszen ha csak a csapatsportágakat nézzük, a kézilabdázók, a jégkorongozók – mindkettőnél női és férfi csapattal –, a vízilabdázók, a női focisták és a futsalosok, azaz a teremfocisták várnak egyesületi támogatásra. Sőt újabban arról is szó van, hogy újjáéled a 2000-ben megszüntetett női kosárlabda-szakosztály is. A banki lekötések kamatából minderre nem futja, ezért a tőkéhez is hozzá kell nyúlni. Nyilván emiatt fogant meg a Fradi-elnökség tagjainak fejében az ötlet, hogy az egyesület címerének és nevének használatáért díjat kellene kérni a futballcégtől (amelyben egyébként az egyesületnek 5 százalékos részvénypakettje van). Ennek összegét egyes információk szerint évi 72 millió forintban szabnák meg, amit a Fradi futballcsapatának tulajdonosa természetesen sokallt. A HVG információi szerint a címer- és a névhasználatra nincs utalás a szerződésben, csupán az egyesület vétójogát határozták meg abban az esetben, ha a tulajdonos meg kívánná változtatni a klubszíneket, illetve a csapat nevét. Egy jelenlegi elnökségi tag a HVG-nek azt is elmondta, hogy a labdarúgócégen kívül a klubtól vagy a futballcsapattól független ajándékboltokban, kirakodóvásárokon kapható Fradi-címeres tárgyak után is díjat kérnének.

A futballcég részvényeinek adásvételéről szóló szerződést ismerők szerint a klub fenti pénzszerző akciójának nincs jogi alapja, Rieb pedig a lapzártánkig még le nem zárult egyeztetésekre hivatkozva nem árult el részleteket. Valamilyen megállapodás mégis körvonalazódni látszik – következtethető ki abból, hogy a klubelnök a lehetséges bevételi források között említette a reményei szerint a futballcég tulajdonosától érkező pénzt is. Ezenkívül hirdetésekből és szponzoroktól befolyó összegekkel is számol, de hogy mennyivel, az az ő titka maradt.

KELEMEN ZOLTÁN

Drágább lesz az HBO GO

Drágább lesz az HBO GO

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Sok a kontár szaki egy új felmérés szerint

Sok a kontár szaki egy új felmérés szerint