szerző:
HVG

Mintegy 400 millió forinttal tartozik kivitelezőjének az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank érdekeltségébe tartozó bükkszéki sporthotel.

„Májusban át kellett volna adni az egykori bányászüdülőből átalakuló bükkszéki gyógy- és sporthotelt, a 4,2 milliárd forintos beruházás... késik, de a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tájékoztatása alapján még az idén megnyit.” Az idézett turisztikai portál híre hároméves, a benne szereplő Heves megyei Bükkszék gyógyszállója azonban nem nyitott meg 2006 végén, sőt azóta sem épült meg. Pedig az adottságok ideálisak. Szanatóriumnak való, 2,2 hektáros erdős terület, közvetlenül az ízületi és emésztési panaszok kezelésére hatásos Salvus-forrás szomszédságában, tetejébe 49 százalékos tőkeerős tulajdonostárssal, az állami tulajdonú MFB-vel.

A tervezett gyógyszálló mégsem fogad gyógyulni vágyó vendégeket, így egyelőre nem termelhet hozamot sem az MFB-nek. Az állami bank ígéretes vállalkozásokba fektető leánya, az MFB Invest Zrt. jogelődje, a NIL Zrt. 2005 elején társult 192 millió forinttal az egykori bányászüdülőt tulajdonló Bükkszéki Gyógy- és Sporthotel Kft.-be, miután meggyőzte a tervezett 124 szobás, négycsillagos gyógy- és wellness-szálló üzleti terve. Seprényi Sándor, a NIL egykori vezérigazgatója úgy emlékszik, beszálltak, miután meggyőződtek arról, hogy a gyógyszálló üzemeltetéséhez elegendő Salvus-víz kivételére van lehetőségük. Márpedig a kft évi 30 ezer köbmétert használhat a Salvus-vízből, 25 évig – mondta a HVG-nek Janicsek Antal, az 51 százalékos tulajdonos. Nyilván nem a társaság mérlege – amely 2004-ben 5,4 millió forint bevételt és 40 millió forint veszteséget mutatott – volt vonzó, hanem a terv alapját képező vagyon, a 46,8 millió forinton apportált üdülő és a 2,2 hektáros üdülőterület. (Az MFB-befektetés idejére elvonult a viharfelhő is a társaság feje fölül. A cégbírósági dokumentumok szerint legalábbis a balassagyarmati városi bíróság 2004 októberében a kft egykori résztulajdonosa, Csomor Tibor adós vagyoni részesedésének lefoglalásáról adott ki végzést. A bűnügyi zárból nem lett azonban semmi – Csomort és cégét, a Szécsenyi Építőipari Rt.-t még a végzés előtt, szeptember 30-án a kereskedelmi vállalkozásokban érdekelt Janicsek és felesége vásárolta ki.)

A befektetés annyira életképesnek ígérkezett, hogy 2005-ben 300 millió forint uniós támogatást is elnyert, ami a területen álló, évekkel korábban bezárt bányászüdülő átépítésére szolgált. Igaz, később a NIL jónak látta volna, ha befektetőként vagy üzemeltetőként turisztikában, szállodaüzemeltetésben jártas partnere lenne. Ráadásul a beruházás döcögni kezdett, és úgy tűnt, nem sikerül az építkezést úgy menedzselni, hogy határidőre elkészüljön, és a kft az uniós támogatást lehívhassa. Ekkor került a képbe a Rudas László érdekeltségébe tartozó, többek között a fővárosi Istenhegyi Magánklinikát és két osztrák szállodát tulajdonló Mutex-csoport, amelyet Janicsek hívott segítségül. A beruházás első ütemébe szállt be a Mutex, megfinanszírozta és kivitelezte a volt bányászüdülő szintráépítését. Az uniós támogatás mindenesetre nagyrészt elveszett, a határidő túllépése miatt. Jóllehet 240 millió forint támogatás jóváhagyásáról már igazolás is volt, végül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azon akadt fenn, hogy nem a támogatást elnyert kft, hanem a kivitelező fizette a számlákat. A beruházás átadása nem várható egyhamar. Janicsek azt válaszolta a HVG-nek, hogy várhatóan a jövő év végére készülnek el, most 35 százaléknál tartanak, a szintráépítéses rész 75-80 százalékban kész. Egyelőre még ez utóbbi részmunkát 2007 végére kivitelező Mutex sincs kifizetve, amely 400 millió forintot követel.

„Ekkora kintlévőséget egyetlen vállalkozás sem bír ki ebben a gazdasági helyzetben” – mondta a HVG-nek a Mutex-főnök, aki úgy véli, kényszerhelyzetbe került, mert az MFB csak hitegette. Üzletrész-várományosból vált ugyanis hitelezővé a Mutex, amely annak tudatában szállt be az építkezésbe, hogy közreműködése fejében végül az MFB 49 százalékos tulajdonrészét is megveheti. Az állami banki tulajdonos készített is szerződéstervezetet az adásvételről. Az MFB túl sokat nem várt a szállodabiznisztől, legalábbis egy 2007 elején kelt szerződésszöveg szerint a 192 millió forint névértékű üzletrészéért kevesebb mint 170 millió forint vételárat számított volna fel. (Egyúttal megszabadult volna attól a 168 milliós tagi kölcsöntől, amelyet korábban nyújtott a kft-nek.) Egy másfél évvel későbbi szerződéstervezet már a névértékkel egyező vételárat tartalmazott, de leginkább annyiban hasonlított az előzőre, hogy ebből sem lett semmi. Az MFB tehát másfél éves szerződésgyártás után meggondolta magát, nem adta el részesedését a Mutexnek.

Miért csúszik a beruházás három éve, miért nem adta el az MFB az üzletrészét, miért húzódik a kivitelező kifizetése – a HVG e kérdéseit banktitokra hivatkozva elutasította az MFB, illetve közölte, hogy az adósság rendezése a kft dolga. A késlekedést Janicsek a kereskedelmi bankokkal és az MFB-vel folytatott tárgyalások, illetve a döntéshozatal elhúzódásával okolta. A bankok túl kockázatosnak találták ugyanis, hogy az ingatlanra csak második helyre jegyezhetnek be jelzálogjogot (az első helyen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerepelt, az uniós támogatás miatt). Ami pedig a 400 milliós tartozást illeti, Janicsek szerint ennek egy részét már kifizette, a többi követelés megalapozottságát független műszaki szakértő fogja meghatározni.

Sok kacskaringó és késlekedés után úgy tűnik, a történet visszakanyarodik az elejére. Az MFB mégis eladja 49 százalékos üzletrészét, csak nem Rudasnak, hanem Janicseknek, aki a szálloda megépítését és gazdaságos üzemeltetését tervezi. Ehhez pedig – így a Rudas-tartozás kifizetéséhez is – állítólag úton van már a forrás, miután az MFB hajlandó 2,5 milliárd forint hitelt nyújtani a bükkszéki befektetéséhez.

VITÉZ F. IBOLYA

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Lengyel választás: a szenátusban még sincs kormánypárti többség

Lengyel választás: a szenátusban még sincs kormánypárti többség

Ezek a kutyák nemcsak mosolyognak, flörtölnek is

Ezek a kutyák nemcsak mosolyognak, flörtölnek is

Palkovicsék felokosítják a magyarokat a mesterséges intelligenciából

Palkovicsék felokosítják a magyarokat a mesterséges intelligenciából

Sokat ül a munkahelyén? Akkor ne hagyja ki ezt a programot

Sokat ül a munkahelyén? Akkor ne hagyja ki ezt a programot

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten