Csatlakoznak az uniós gazdák jövő heti tüntetéséhez és itthon is demonstrálnak a magyar tejtermelők, akiknek egy liter tej kifejése most 25 forint veszteséget hoz.

Nyers tej, fogyasztás előtt forralja fel! – szól a figyelmeztetés a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. termelői tej értékesítésére kialakított autóján, ahol hűtőtárolóból adagolják a 3,7-4 százalékos zsírtartalmú, reggel fejt tejet, literenként 180 forintért. A piliscsabai Oázis-söröző előtt felállított alkalmi tejkimérés „csaposa” állítja, náluk a család forralás nélkül issza, de ha valaki nem szokott hozzá, annál jobb az óvatosság. A bicskei agrárcégnek 14 ilyen autója van, ezekből Budapesten, valamint Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyében napi ötezer liter tejet ad el.

HVG
A közvetlen értékesítés a fogyasztókhoz juttatás literenkénti 45–50 forintos költségét figyelembe véve is nyereséges, szemben a hagyományos csatornán, azaz a tejüzemeknek értékesített napi 15 ezer liter tej eladásával. A felvásárlási ár 55–60 forintra esett ugyanis, az önköltség pedig 75–85 forint között mozog. Nem véletlen, hogy a bicskeiek – mint Hegedűs Imre, a társaság igazgatója a HVG-nek elmondta – további 40 automata kihelyezését tervezik Budapest környékére, illetve hamarosan megépítik saját sajtüzemüket. Így már a napi termelés több mint felét maguk értékesítenék. Ezzel nincsenek egyedül. A HVG által megkérdezett Pest megyei nagy tejtermelő szintén direkt értékesítést és saját tejüzemet tervez.

Ha divat lesz is, hogy a termelők maguk árulják a nyers tejet és esetleg a sajtokat, az csupán a magyar tejesgazdák töredékének gondjait oldhatja meg. A Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmányának (SZOV) számítása szerint literenként 25 forint a tejtermelők vesztesége, ennek megtérítését várják a brüsszeli és a nemzeti költségvetéstől. Ebből 8,06 forintot az unió kvótatámogatása fedez, ám ezt csak az adott kvótaév végén, azaz december második felében vagy a következő év elején fizetik ki számukra egy összegben. Ezt levonva a 25 forintos veszteségből, literenként legalább 17 forintot többlettámogatásként szeretnének elkönyvelni az évente kifejt 1,4 milliárd liter tej után.

Megvannak az ötleteik is, hogy milyen címen kaphatnák meg ezt. A kvótatámogatás 50 százalékos megemelését, és az egyébként az adott év végén vagy a következő év elején esedékes kifizetésének előrehozását várják. Ezenfelül az export-visszatérítések növelését, kedvezményes hitelkonstrukciók meghirdetését, valamint – ahogyan például az aszálykárt szenvedettek (HVG, 2009. június 13.) – a gázolaj jövedéki adójának 100 százalékos visszatérítését követelik. Utóbbit és a rövid lejáratú kamatmentes hiteleket már nem is uniós precedens nélkül, hiszen Németországban a gazdák kiharcolták kormányuktól ezeket a kedvezményeket. Szlovákiában pedig adatszolgáltatási jogcímen juthatnak többlettámogatáshoz a tejtermelők.

„A problémát az Európai Unió okozta azzal, hogy tavaly áprilisban elhamarkodottan megemelte két százalékkal a nemzeti termelési kvótákat” – állítja Krajcsovicz András, a SZOV elnöke. Panaszkodik, hogy azóta csökkennek a felvásárlási árak, de erre Brüsszel még nem reagált. A választmány, illetve a már tavaly felállított demonstrációs bizottság ezért döntött úgy, hogy csatlakoznak az európai tejtermelők jövő hétfői, az agrárminiszterek tanácsának ülésére időzített luxembourgi demonstrációjához, azzal egy időben pedig itthon is tüntetnek az Európai Bizottság (EB) magyarországi képviselete, az agrártárca épülete és az áruházláncok előtt. Utóbbiakkal az a legnagyobb bajuk, hogy míg a nyers tej felvásárlási ára közel 38 százalékkal csökkent egy év alatt, a fogyasztói ár csupán 5 százalékkal (lásd grafikonunkat) – bár a feldolgozók is mérsékelték értékesítési áraikat 18 százalékkal. A feldolgozók állítják, két évvel ezelőtt, a tej felvásárlási árának 35 forintos emelkedésekor csak 20 forintot tudtak érvényesíteni átadási áraikban, így a mostani arányok kompenzációnak tekinthetők.

A piaci helyzet rendeződéséhez egyszerre van szükség kínálatcsökkentésre és keresletélénkülésre – vélik tejpiaci szakértők. Esély mindkettőre van. Az utóbbi hónapokban jelentős volt a vemhes üszők EU-n kívülre irányuló exportja, és sok tehenet a vágóhídra küldtek, a magyar termelés tehát előbb-utóbb csökkenni fog. Az import viszont már most nő. Január–februárban legalábbis a dobozos tej behozatala 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ugyanakkor – mondta a HVG-nek Gerbrant de Boer, a Sole-Mizo Zrt. vezérigazgatója – olcsóbbak lettek a tejtermékek, amelyeknek 40-50 százaléka akciós áron jut el a fogyasztókhoz, azaz némileg emelkedhet a fogyasztás. A helyzet javulására szerinte az év vége előtt csekély a remény.

A luxembourgi tüntetésen a magyar termelők az eddigi akcióiknál lényegesen keményebben fellépő német, francia, belga és holland gazdákkal közösen próbálnak tejpiaci válságenyhítő intézkedéseket követelni az agrárminiszterek tanácsától. A szintén a felvásárlási árak visszaesése miatt zúgolódó nyugat-európai farmerek felháborodására jellemző, hogy május 25-én Brüsszelben a teheneivel és traktoraival vonuló háromezer gazda közül többet a rohamrendőrségnek kellett megfékeznie. Németországban szállítási bojkottot hirdettek a tejtermelők, és az utóbbi hetekben rendszeressé váltak a tejüzemek körüli demonstrációk. Franciaországban pedig szombat este zárult le az a kétnapos tiltakozó akció, amelynek keretében az ottani gazdák országszerte több mint negyven élelmiszer-elosztó központot helyeztek blokád alá, hogy megakadályozzák a tejtermékek kiszállítását a legnagyobb áruházláncoknak.

Mariann Fischer Boel agrárbiztos bejelentette, a válságra való tekintettel december helyett legkésőbb október 16-áig kifizetik az európai tejtermelőknek járó közvetlen támogatások 70 százalékát. Kérdés, ez elég lesz-e a Luxembourgba készülő európai tejtermelők indulatainak fékezésére, hiszen ezen túlmenő érdemi lépésekre Brüsszel egyelőre nem hajlandó. A biztos fenntartja azt a véleményét, hogy nem a tejkvóták 2 százalékos felemelése, hanem a recesszió miatti keresletcsökkenés vezetett a tejtermékek árának zuhanásához, és jelezte, hogy az EB rendületlenül kitart a tejkvótarendszer 2015-re tervbe vett teljes megszüntetése mellett.

KELEMEN ZOLTÁN, VIDA LÁSZLÓ / BRÜSSZEL

A svájci választáson is beindult a zöld hullám

A svájci választáson is beindult a zöld hullám

Igazgyöngyös rajzok osztrák selyemkendőkön

Igazgyöngyös rajzok osztrák selyemkendőkön

Lenyűgöző videó: ekkora hajó még soha nem ment át a Korinthoszi-csatornán

Lenyűgöző videó: ekkora hajó még soha nem ment át a Korinthoszi-csatornán

Porszem a gépezetben: ingyenes, korlátlan fotótárolás iPhone-osoknak a Google-től?

Porszem a gépezetben: ingyenes, korlátlan fotótárolás iPhone-osoknak a Google-től?

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje