szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A balatoni halászat fénykora az angolnatelepítés betiltása után, a kilencvenes évek végén zárult le, amikor a...

A balatoni halászat fénykora az angolnatelepítés betiltása után, a kilencvenes évek végén zárult le, amikor a nemzetközi piacokon igen keresett, ám a tótól idegen halfaj eladásából származó bevételek elapadtak. A következő években a Balatoni Halászati Zrt. már csak szelektív halászatot folytathatott; a kifogott busa feldolgozása veszteségesnek bizonyult, a jövedelmező tógazdaságok területe a felére apadt, majd az uniós csatlakozással teljesen liberalizált piac lenyomta a halárakat is. A 2001-es év 350 millió forintos veszteséget hozott, a céget az állami vagyonkezelő tulajdonosi kölcsöne húzta ki a csődközeli helyzetből. A tógazdaságok közül ekkortájt értékesítették a hévízi angolna- és az ódörögdi pisztrángtelepet, a további eladásokat helyi tiltakozók megakadályozták.

A vagyonkezelői jogot 2004-ben a Persányi Miklós vezette környezetvédelmi tárca szerezte meg, s az elsődleges feladat a tó ökológiai egyensúlyának óvása lett. A tárca a térség követelőző-beleszóló önkormányzatainak felajánlotta, hogy tőkeemeléssel üzletrészhez juthatnak, a balatoni települések azonban a jelentős adósságállománnyal küzdő, ám közfeladatokkal terhelt cégbe nem kívántak beszállni annak konszolidációja nélkül. A vagyonfelélés folytatódott: egyebek mellett belterületi és partközeli ingatlanokat, a Marcaliban lévő tározó-telelő rendszert, szolgálati lakásokat és egy zalakarosi üdülőt értékesítettek.

A környezetvédelmi tárca igyekezett pluszforrásokat is nyújtani a halászat közcélú feladatainak növekedéséhez. Csakhogy a vagyontörvény 2007-es módosításával a Balatoni Halászati Zrt. lekerült a tartósan állami tulajdonban tartandó cégek listájáról, új birtokosa pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lett. A 2007-es évet a társaság 1 milliárd forint árbevétel mellett még 32 millió forintos eredménnyel zárta – igaz, kötelezettségei már ekkor is 750 millió forintra rúgtak –, 2008-ra pedig már elfogytak a tartalékai.

Szlovénia úgy döntött, befejeződött a járvány

Szlovénia úgy döntött, befejeződött a járvány

Orbán Viktor összefüggést lát Trianon és a magyar foci között

Orbán Viktor összefüggést lát Trianon és a magyar foci között

Kínában gyártották a maszkokat, amiket az Operatív Törzs szerint meg kellett semmisíteni

Kínában gyártották a maszkokat, amiket az Operatív Törzs szerint meg kellett semmisíteni