szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

„Nem szerettük volna megfosztani a hallgatókat egy olyan műsortól, amelyet éveken át megszoktak” – indokolta a HVG-nek...

„Nem szerettük volna megfosztani a hallgatókat egy olyan műsortól, amelyet éveken át megszoktak” – indokolta a HVG-nek Kádár Tamás, a Neo rádiót működtető FM1 Zrt. vezérigazgatója, miért vette át a frekvenciaelőd Slágertől a Boros–Bochkor–Voga-trió által készített Bumeráng című reggeli műsort. Igaz, a hallgatóknak a Sláger megszűnése után éppen két hónapot kell várniuk napi betevő Bumerángjukra, a hosszú jogviták után megszerzett műsor ugyanis csak január 18-án indul újra. A sugárzás mellesleg technikai okokból sem kezdődhetne előbb: a meglehetősen ideiglenes állapotban működő rádió az első hetekre a szintén az Econet Nyrt. tulajdonában lévő Radiocafé kitelepülő stúdióját kérte kölcsön, a végleges, II. kerületi adásstúdió csak január 11-én kezdi el a tesztüzemet.

„Az átmeneti körülmények között sérült volna a reggeli műsor minősége” – magyarázta Kádár a reggeli sztárparádé késlekedését. A Bumeráng stábjának például kétszer annyi mikrofonra van szüksége, mint amennyivel a jelenlegi kölcsönstúdiót felszerelték. Borosék ugyanis teljes, 15 fős stábjukkal együtt szerződtek az új rádióhoz – magukkal hozzák a Slágertől még a hírszerkesztőket is –, a hírek szerint összesen havi 11 millió forintért.

A bumerángosokon kívül a Neónál jelenleg dolgozó mintegy harminc munkatárs egy része szintén a Slágertől jött át, és újabb leigazolások is várhatók. „A Sláger sajnos nem volt együttműködő, ezért néhány emberével csak mostanában tudtunk megegyezni” – mondta Kádár, aki szerint a jövő héttől már úgy szólal meg a Neo, ahogyan a tulajdonosok szeretnék. Éppen ideje, mivel korábban a Slágert és a szintén megszűnt Danubiust 4 millióan hallgatták, ám az őket váltó Neóra és Class FM-re az első hetekben a legfrissebb mérések szerint csak másfél millióan voltak kíváncsiak. Más kérdés, hogy a mérések hitelességét a szakértők régóta vitatják, a módszerben a közeljövőben változás is várható.

Márpedig a Neo kénytelen lesz valamelyest a tömegigényt kiszolgálni, holott „kistestvére”, a Radiocafé előjátszó, inkább ízlést formáló rádióként ismert. Nem véletlen, hogy a Slágertől érkezett a zenei kínálatért felelős programigazgató, Sivák Péter is. A Neóban rövidesen felcsendülő zenék tesztelésének előkészítése már folyik, méghozzá Kádár Tamás szerint modernebb módszerekkel, mint a korábbi adóknál. Annyi újdonság biztosan lesz, hogy a Neo 35 százalékban magyar zenét játszik, és a hazai dalok közül is minden harmadik legfeljebb kétéves lehet.

G. TÓTH ILDA

Tíz nap alatt minden 45 év feletti regisztráltat beoltana a kormány

Tíz nap alatt minden 45 év feletti regisztráltat beoltana a kormány

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát

Alaszka már ingyen oltást kínál a turistáknak

Alaszka már ingyen oltást kínál a turistáknak