szerző:
HVG

Az Országgyűlés december végén megszavazta, a köztársasági elnök pedig aláírta az egészségügyre vonatkozó jogszabályok...

Az Országgyűlés december végén megszavazta, a köztársasági elnök pedig aláírta az egészségügyre vonatkozó jogszabályok passzusait tömegesen módosító salátatörvényt. A több mint százoldalas szöveg 14 különböző törvényt változtat meg és egészít ki; például tisztázza, hogy nem kötelező védőoltás beadásáért a háziorvosok csak akkor kérhetnek pénzt, ha a vakcina nem ingyenesen jár a betegnek. Vagy hogy a járóbeteg-ellátásra váró páciens nemcsak feliratkozhat a várólistára, hanem le is kerülhet róla – például, mert időközben meggyógyult, netán máshol kezelték. E logikus eljárási rend eddig ugyanis féloldalas volt, a „leiratkozás” lehetősége egyszerűen kimaradt a jogszabályból. Az egészségügyi kormányzat eredeti szándéka szerint már az idei évtől megszűnt volna a patikanyitás minden korlátozása, ám a szakmával folytatott egyeztetések azzal a kompromisszummal zárultak, hogy a teljes liberalizálás 2011-re marad.

Egy másik levél a salátából, hogy a Nemzeti Rákregiszter ezentúl nemcsak az orvosok, az egészségügyi intézmények jelentéseiből kap információkat, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a Központi Statisztikai Hivatal is köteles lesz a daganatos megbetegedésekről szóló adatait átadni. Az egészségügyi szolgáltatások kiszervezését, vagyis kórházak, rendelőintézetek magánműködtetésbe adását több, újonnan megalkotott szabály is érinti. „Ezek közül egy sem visszamenőleges hatályú – szögezte le a HVG-nek Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke. – A január elsejétől érvényes jogszabály szerint az önkormányzattal szerződést kötő magánszolgáltatónak kéthavi OEP-bevételnek megfelelő vagyoni biztosítékot kell letennie, ami az egészségügyi ellátás folyamatosságát garantálja. Ez lehet bankgarancia is, nem csak számlán lévő pénz. Ha a szolgáltató eladósodik, ebből az elkülönített summából lehet kifizetni a szállítókat.” Az új szabályozás szerint aki egészségügyi ellátásra vállalkozik, egyes feladatait nem adhatja tovább alvállalkozónak. „Mindezek a szabályok nem vonatkoznak azokra a gazdasági társaságokra, amelyek nem magán-, hanem száz százalékban önkormányzati tulajdonban vannak” – fűzte hozzá Kökény Mihály. Azt azonban a HVG kérdésére elismerte, szerencsésebb lett volna akár a 2003-ban eljárási okok miatt a parlamentnek visszadobott kórháztörvényt leporolva egységes és különálló jogszabályt alkotni, mint most, az idő szorításában salátaként letudni a feladatot.

Az egészségügyben tevékenykedő befektetők alkotmányellenesnek tartják, hogy az új jogszabály tulajdonosi alapon tesz különbséget a gazdasági társaságok között, és olyan feltételeket szab a magánvállalkozásoknak, amelyeket nem követel meg az összes többi egészségügyi ellátószervezettől. Ráadásul a már megkötött polgári jogi szerződésekbe is belenyúl azzal, hogy utólag új jogokkal ruházza fel a két szerződő fél közül az önkormányzatokat.

Tarlós István nem akar csatateret a városházán

Tarlós István nem akar csatateret a városházán

Magyar művészek képei lógtak egy római utca falain

Magyar művészek képei lógtak egy római utca falain

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

Balhé Pécsen: a jobbikos képviselőt falhoz nyomták, az ATV riporterét bántalmazták

Balhé Pécsen: a jobbikos képviselőt falhoz nyomták, az ATV riporterét bántalmazták

565 kilométert gyalogolt egy pedofil egy 14 éves lányhoz, aztán jött a meglepetés

565 kilométert gyalogolt egy pedofil egy 14 éves lányhoz, aztán jött a meglepetés