szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Több hónapos késéssel, legkorábban a nyáron kezdődhet el a Zeneakadémia felújítása, holott az épületet már tavaly ősszel elbúcsúztatták. Kérdés, mit szól a komótos tempóhoz a költségek nagy részét álló Európai Unió.

Csak egy négyzetméternyit állítanak helyre abból a monumentális hatású, páratlanul gazdag festett díszítésből, amelyre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – közismert nevén: Zeneakadémia – felújításának előkészítése közben bukkantak rá. Pedig a legendásan jó akusztikájú koncertterem falát egy méter magasságban körbefutja az 1900-as évek elején készült szecessziós motívum, amelyet később többször is át- meg átfestettek, olyan sikeresen elfedve, hogy az intézményben egészen mostanáig semmit sem tudtak a létezéséről. „A terem egy pontján a restaurátorok feltárják az eredeti díszítőfestést, a többi felületre pedig ugyanilyen minta kerül” – utalt a HVG-nek a költség- és időhatékonysági szempontok egyidejű érvényesítésére Lakatos Gergely, az intézmény főmérnöke s projektmenedzsere, aki szerint a teljes feltárás az egész menetrendet felborítaná. Márpedig a rekonstrukció nagyrészt uniós támogatásból valósul meg, és Brüsszelben ragaszkodnak a határidőkhöz, a csúszás viszont már így is több hónapos.

A szecessziós épület teljes körű felújításának terve több korábbi kormány-előterjesztésbe is belekerült, ám évekig tartó tervezgetés után csak 2008 őszén írták alá a 10,8 milliárd forintos beruházásról szóló támogatási szerződést az EU-val. A tervek szerint három év alatt, azaz 2011 végére teljesen megszépül a műemlék épület, és az oktatás-hangversenyzés egész infrastruktúrája modernebbé válik. A munkálatok költségeiből 9,7 milliárd forint az uniós támogatás, a többit a központi költségvetés állja.

A felújításnak legfőbb ideje, mert az épületgépészeti, villamossági berendezések és a tartószerkezetek közül néhány – mint Lakatos fogalmazott – „a huszonnegyedik órában van”. A vakolat omladozik, a freskók megfakultak, a Zsolnay-csempéket itt-ott celluxszal ragasztották vissza, és klímaberendezés híján nyáron elviselhetetlen a hőség. A patinás épülethez nem méltó, sorozatos bővítéseket is újragondolják most, az irodákat például – a tradicionális rektori hivatal kivételével – elköltöztetik.

A Liszt Ferenc téri palotában tavaly novemberben megtartották ugyan a kétnapos búcsúkoncertet, ám az év végére tervezett költözés még várat magára. „Egy-két hónapig még lehetett volna folytatni a hangversenyeket, de ebben az épületben egy kalapácsot sem lehet úgy megmozdítani, hogy közben a napi koncertezés zavartalanul folyik” – mondta Lakatos. Az új ingatlan keresésére így is ráment az egész tavalyi év – ami a beruházás csúszását okozta. „Ha lenne Budapesten egy Zeneakadémiának alkalmas épület, akkor valószínűleg azt is Zeneakadémiának hívnák” – utalt a speciális igényekre Lakatos. Korábban szinte evidenciaszámba ment, hogy az oktatás színhelye átmenetileg az egykori BM-kórház lesz (a nyilvános koncertek pedig a felújítás ideje alatt szünetelnek), ám mint kiderült, a Városligeti fasorban lévő, évek óta üresen álló épület annyira lepusztult állapotban van, hogy ma már fűtési rendszer sincs benne. Rossz nyelvek szerint ellopták.

Végül hosszadalmas „piackutatás” után az egyetem a múlt év végén írta ki azt a közbeszerzési pályázatot, amelyen a remények szerint végre kiválasztják az ideiglenes főhadiszállást. A négy „meghívott” ingatlan közül a HVG információi szerint a Petőfi Sándor utcai – jelenleg üresen álló – egykori Matáv-irodaépület látszik a legesélyesebbnek, hatalmas, koncertezésre is alkalmas egykori távírótermével. Az egyik fontos szempont az, hogy az épületnek jól szeparálható termei legyenek, hiszen korántsem biztos, hogy a szomszéd bérlők élveznék, ha minden teremből más muzsika hallatszana át. (Az intézmény Semmelweis utcai tanárképzőjének ablakait a környékbeliek gyakran tojással, paradicsommal dobálják meg.) Kérdés az is, miből finanszírozza az intézmény az új ház évi legalább 80 millió forintos bérleti díját, hiszen ehhez csak 2010-re kapott az oktatási tárcától 40 millió forintot, a következő évekre pedig nincs döntés.

Adminisztrációs akadályok is nehezítik a projekt irányítóinak dolgát. Legújabban például azért fáj a fejük, mert a közbeszerzési törvény módosítása miatt január 1-jétől új formátumban kell elkészíteni a kivitelezői pályázat kiírásához szükséges költségvetési dokumentációt, és ehhez a sablont csak december 16-án hozták nyilvánosságra. „Már szinte készen voltunk a kiírással, most viszont heteket tölthetünk azzal, hogy a több tízezres tételsort átalakítsuk” – tette hozzá a szakember. Vagyis emiatt késik a pályázat, majd annak eredményhirdetése – és vele együtt a felújítás kezdete is.

Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy a tervezés során is akadt némi kapkodás és átgondolatlanság. Korábban például az a változat is felmerült, hogy a tanítási intermezzót az intézmény a vagyonkezelésében lévő Wesselényi utcai kiegészítő épületben vészelje át. Ám rájöttek, hogy az összes funkció nem férne el abban a kisebb épületben, ideiglenes átalakítást pedig az EU nem támogat. Márpedig a Wesselényi utcai épület felújítása is része az uniós projektnek: mintegy 2 milliárd forintból egyebek mellett a Liszt Ferenc térről elköltöző irodákat és oktatási termeket alakítanák ki benne. Ez az építkezés is csúszik: a kivitelezői tenderen január végén hirdetnek csak eredményt, holott a munkálatokat már a tavalyi év közepén el akarták kezdeni.

A tervezés első stádiumában az ígéretek között még a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, vagyis a Konzi felújítása is szerepelt, ám ez végül kiesett a projektből. A Zeneakadémián ugyanis csak a tervdokumentáció engedélyeztetésekor döbbentek rá, hogy a Nagymező utcai ingatlan az állam és a katolikus egyház osztatlan közös tulajdona. Márpedig ha az egyetem a projektgazda, csak ő részesülhet az uniós támogatásban, másik szervezet nem.

G. TÓTH ILDA

Ellopta a show-t a lánykérésnél a fotós esése-kelése

Ellopta a show-t a lánykérésnél a fotós esése-kelése

Windowson is elérheti a Samsung otthonvezérlő alkalmazását

Windowson is elérheti a Samsung otthonvezérlő alkalmazását

A Bridgerton a nyomába sem érhet – 20 éves a Lovagregény

A Bridgerton a nyomába sem érhet – 20 éves a Lovagregény