Kiszorították cégéből a népszerű és befolyásos pozsonyi Markíza tévé alapítóját, a gazdasági miniszteri posztról nemrég kibuktatott, szlovák Berlusconiként is emlegetett Pavol Ruskót.

Egymás után hullanak a fejek a legnépszerűbb szlovák tévécsatorna, a Markíza szerkesztőségében, miután az amerikai Central European Media Enterprises (CME) a napokban a társaság többségi tulajdonosává vált. Mindehhez persze nagyban hozzájárult, hogy a Markízát 1995-ben a CME-vel együtt alapító s a tévécsatorna révén komoly politikai befolyásra szert tett egykori újságíró, a politikai és médiavezéri álmokat kergető Pavol Rusko az utóbbi hónapokban szinte teljesen súlytalan figurává vált Szlovákiában.

A Markíza 1996 augusztusában kezdett el sugározni, és azonnal lekörözte a Vladimír Meciar kormányfő befolyása alatt álló köztelevíziót. Különösen a hírműsorokban aratott: az esti híradó már néhány héttel az indulás után 70 százalékos nézettséget ért el. Rusko kezdettől igyekezett kihasználni a csatorna nyújtotta előnyöket. Nagy szerepe volt például a Rudolf Schuster kassai főpolgármester által 1998-ban alapított Polgári Egyetértés Pártjának (SOP) felfuttatásában. A SOP néhány hónap alatt olyan ismertségre tett szert, hogy nemcsak a parlamentbe és a kormányba jutott be, de Schuster 1999-ben meg is nyerte az első szlovákiai államfőválasztást.

A tévé népszerűségének oldalvizén megerősödött Rusko nem sokkal később úgy döntött, a csatornát politikai ambíciói szolgálatába állítja. A 2002-es választásokra már saját Polgári Egyetértés Pártját (ANO) futtatta fel, amely be is jutott a parlamentbe és a kormányba. Ezzel azonban a csatorna és a politikus kapcsolata nem szűnt meg. A gazdasági tárcát megszerző Rusko az ANO politikai jövőjét munkahely-teremtési kampánnyal akarta bebiztosítani. A külföldi nagyberuházók - a médiában látványosan megjeleníthető - befektetéseinek megszerzésére összpontosított, és bőkezűen ígérgetett állami támogatásokat, ami a kormányon belül egyre súlyosabb konfliktusokhoz vezetett. A viták a dél-koreai Hankook gumiabroncsgyárnak beígért 4 milliárd koronás segítség kapcsán csúcsosodtak ki. Miután a kabinet augusztusban elvetette a beruházást - és a Hankook Magyarországra hozta a gyárat -, Rusko a Markízán keresztül üzente a lakosságnak: a háttérben politikai irigység áll, meg akarják fékezni az egyre népszerűbb ANO-t. Rusko végül - korrupciós vádak miatt - távozni kényszerült a minisztérium éléről, pártja pedig kettészakadt (HVG, 2005. augusztus 27.).

Második oldal (Oldaltörés)

Akadályokkal kell szembesülnie a Markízának is. A tízéves sugárzási engedély 2007 szeptemberében lejár, a hírműsorok elfogultsága miatt azonban a hosszabbítás korántsem vehető biztosra. Politikai befolyásának elvesztésével pedig már Rusko sem tud sokat tenni az ügyben, ami viszont egyáltalán nem jön jól a tévé társtulajdonosainak. A sugárzási engedélyt Rusko és a CME közös cége, a Markíza szerezte meg, míg a tévét a Rusko és 49 százalékban a CME tulajdonában lévő Slovenska televizna spolocnost (STS) üzemelteti. Rusko 1999-ben bevette a Markízába a médiában is érdekelt Ján Kovácik és Milan Filo vállalkozókat, akik 2001 novemberében az STS-ben is tulajdont szereztek. Az új felállás szerint a Markízában a CME 34, Kovacik Media Invest cége 16, a Rusko, Kovacik és Filo által alapított A.R.J. pedig 50 százalékos tulajdonnal rendelkezett. Amikor 2002 végén Rusko parlamenti alelnök lett, bejelentette, hogy kivonult az üzletből, tulajdonrészeit eladta barátjának, Frantisek Vízvárynak. Hozzátette azonban, hogy a politikából való távozása után mindent visszavesz. Mostani bukása után gyorsan fel is vetette a visszatérést.

Csakhogy a helyzet megváltozott időközben. A CME már hónapok óta elemezteti a Markíza tévé publicisztikai és hírműsorait, és a napokban biztosította a sugárzási engedélyekről döntő bizottság elnökét, hogy ezentúl nem lesz gond a csatorna kiegyensúlyozottságával. Könnyen tehetett ilyen ígéretet, a CME ugyanis november elején mindkét cégben megnövelte részesedését, egyebek között a Vízváry által eladott Rusko-pakettet is megvéve. Értesülések szerint ezért 28,7 millió dollárt fizetett, amiből Ruskónak is jutott 34 százaléknyi pénz, ám ezzel ki is szorult a cégből. A Markízában most 80 százalék a CME, 20 pedig Filo és Kovacik tulajdona, az STS-ben pedig a CME-nek 90, a Markízának 10 százaléka van.

A Markíza tévénél november elején felgyorsultak az események. Viera Ruskova - Pavol Rusko felesége - önként távozott a híradó stábjától, Peter Visvádert, a hírműsorok főszerkesztőjét és Stanislav Pavlikot, a hír- és publicisztikai műsorok igazgatóját pedig leváltották. Kérdés, mikor repül Vladimír Repcík főigazgató, akit annak idején Rusko választott a maga helyére.

Máris felmerült eközben a szintén a CME-hez tartozó prágai TV Novával való együttműködés. A Nova ugyanis néhány éve TV JOJ néven létrehozta a Markíza szlovákiai versenytársát, amely az idén több figyelemre méltó eredményt produkált. A magyar Való Világ licencében készülő VyVolení (Kiválasztottak) valóságshow úgy lekörözte a Markíza Big Brotherjét, hogy azt november elejétől ki is vették a főműsoridőből. A reklámbevételek szempontjából legfontosabb időszakban a Markíza piaci részesedése 7 százalékkal visszaesett, a JOJ-é viszont 6 százalékkal nőtt. Ráadásul az utóbbi két évben sokkterápiával átalakított köztévé is tartja magát, a Megasztár ottani verziójával, a SuperStar tehetségkutató műsorral, illetve az Áll az alkunak megfelelő Kezet rá beindításával. A Markíza 28 százalékkal azért még mindig vezeti a nézettségi listát, 20 százalékkal követi a JOJ, 17,5 százalékkal pedig a közszolgálati STV 1.

TUBA LAJOS / POZSONY

46 000 éves madarat találtak

46 000 éves madarat találtak

Az Élősködők, mint a dél-koreai társadalom tükre

Az Élősködők, mint a dél-koreai társadalom tükre

Elfogtak egy hackert, aki átvert egy webshopot és 22-szer nem fizetett elektronikai cikkekért

Elfogtak egy hackert, aki átvert egy webshopot és 22-szer nem fizetett elektronikai cikkekért

Kim Dzsong Un tud élni – egy diktátor családja és egyéb furcsa hobbik

Kim Dzsong Un tud élni – egy diktátor családja és egyéb furcsa hobbik

Dínót akart a kis Theo, kapott egy hatmétereset

Dínót akart a kis Theo, kapott egy hatmétereset

Azonnali műtéttel kezelték a Scorpions énekesét

Azonnali műtéttel kezelték a Scorpions énekesét