Tetszett a cikk?

A virtuális valóság sok más tekintetben is az eredetinek a tükörképe - miért éppen koldusok ne lennének az interneten? A különféle hangnemben kéregető site-ok közül néhány már közel évtizedes múltra tekint vissza, s ez idő alatt - működtetőjének állítása szerint - néhány tucatnyi vagy akár több ezer dollárt is összegyűjtött.

"Tisztelt Hölgyem/Uram! (...) Ha nincs ideje rá, ha úgy érzi, káros hatással van Önre, ha ma még vezetni akar, ha még nem próbálta, ha a szülők nem engedik, ha egyszerűen csak másnak akarna fizetni egy italt, vagy ha nem akar szenvedni a másnapossággal járó kellemetlenségekkel: berúgok ön helyett!" - hirdeti egy puritán külsejű magyar honlap. A hirdető garantálja, hogy a számlájára utalt pénzt valóban elissza, s erre immár bizonyítékot is kínál: "Örömmel értesítek mindenkit, hogy adott szavamon kívül most már beszkennelt számlával is tudok szolgálni a hitetlenkedőknek."

A magyar kéregetős honlapok - egyelőre? - ritkák, Amerikában viszont tömegével akadnak. A vásárlásmániája miatt eladósodott huszonéves Karyn Bosnak például 2002-ben indította el a savekaryn.comot (mentsétek meg Karynt) azzal a meggondolással, hogy ha "csak" 20 ezer ember akad, aki küld neki 1-1 dollárt, akkor kimászhat reménytelen adósságából. Egy hasonló honlap üzemeltetője, mint a HVG kérdésére válaszoló elektronikus levelében írta, 1997 szeptemberében indította el a sendmeadollar.comot (küldj nekem egy dollárt). De - mint bevallotta - nem ő volt az első: amikor induláskor szétnézett a neten, már talált egy hasonló site-ot Make Cindy Lou Rich (tedd gazdaggá Cindy Lout) jelmondattal.

De vajon megéri-e fenntartani egy ilyen koldulós honlapot? A gyanakvásra okot adhat, hogy számos koldushonlap az elmúlt években kényszerűen lehúzta a virtuális redőnyt. Az említett Make Cindy Lou Rich is megszűnt már, mint ahogyan nem működik egy éveken át futó másik site, a "küldj harmincezer dollárt" sem, amelynek kiagyalója ostoba garasoskodásnak minősítette a sok "küldj egy dollár" site-ot, s inkább egy csapásra kívánt meggazdagodni. A többi közül ötletes dizájnjával kitűnt "Ed Needs a Hummer" (Ednek egy Hummerre van szüksége) sincs már meg, de hasonló tematikájú kéregetősite ma is akad: a nothomeless.comon egy animált hölgykarakter közli a látogatóval, hogy a honlaptulajdonos család nem nélkülöz - uszodával felszerelt szép házuk van Arizonában -, de szívesen vennék a felajánlásokat egy Hummer terepjáróra.

Az ügyesen reklámozott koldussite-ok alighanem behozzák működtetésük költségét, sőt - ha hinni lehet a fenntartók állításának - annak akár többszörösét is. A Gimmeabuck (adjá' egy dolcsit) nevű honlapon az adományozók listája 28 fős, és a fenntartó a megcélzott földi hívságok - sorrendben: kiadós vacsora, színes tévé, új autó, elegáns hajó, nagy ház - közül az elsőig állítólag már el is jutott. A sendmeadollar.comon az adakozók listája közel négyszáz nevet számlál, a dollármérő pedig a 6 ezret közelíti. A giveboobs.comon (adjál ciciket) egy hölgy mellnagyobbító műtétjére folyt a gyűjtés - "ahogy a mellalap nő, úgy nőnek a mellek is" mottóval. Ám egyszer csak a "Pénzadományokat a továbbiakban nem fogadunk el, a dollárjaitokból megvásároltam új melleimet" üzenet jelent meg, miután a befolyt összeg elérte a 4500 dollárt. A legnagyobb sikert azonban az említett Karyn Bosnak érte el, aki állítása szerint valóban kimászott 20 ezer dolláros adósságából, nem kis részben a 2718 adakozó által neki küldött több mint 13 ezer dollár segítségével. A pénzt ráadásul az eladósodás és a webkoldulás sztoriját elmesélő, másfél éve megjelent könyvének bevételével egészíthette ki.

Nem véletlen, hogy Karyn - némelyek szerint csak a fantáziájában létező - sikersztorija óta saját portálja is létrejött a webkoldulásnak. "A cyberbeg.com reményt nyújt az embereknek: lehetőséget ad a pénzügyileg nehéz helyzetben lévőknek, hogy kapcsolatba lépjenek a lehetséges adakozókkal" - hirdeti magáról a portál, mely azonban korántsem karitatív módon működik. A tarháláshirdetések ára fél évre 15 dollár, és az a lehetőség is a koldusok megpumpolását segíti, hogy a plusz 3 dollárt fizető megrendelők hirdetése a lista elejére kerül.

A jelenleg futó hirdetések közt sokfélét találni. Van, aki Karynt überelve 30 ezer dolláros hiteltartozásról panaszkodik, de ajánlja magát egy cukorbetegség miatt nyugdíjba vonulni kényszerült lelkész is, egy megözvegyült férfi, aki 3 éves fia majdani egyetemi tanulmányaira gyűjt, vagy egy angol-skót származású, 40 éves kanadai, aki spermadonori tevékenységének támogatását kéri. Az egyik hirdető a barátnőjének szeretne eljegyzési gyűrűt venni, két kalandvágyó lány pedig egyszerűen be szeretné utazni a világot.

Kérdés persze, miért küldene valaki - borítékban, hitelkártyáról, csekken vagy a rendkívül elterjedt PayPal webes átutalási rendszeren keresztül - pénzt egy vadidegennek. "Mert jót szórakoztál a honlapomon" - érvel a legtöbb kéregető. Vannak azonban, akik egyebet is kínálnak. A sendmeadollar.com - egyfajta virtuális reklámújságként - üzeneteket és linkeket is közöl a dollárokért cserébe. A Karyn akcióját lezáró, ma már szintén nem működő "Don't Save Karyn" (ne mentsétek meg Karynt) honlap ajándékokkal - például üres vodkásüvegekkel - kedveskedett az adományozóknak. A mellkiemelő műtéthez támogatókat kereső - bemutatkozó levele szerint vörös hajú, kék szemű, 28 éves - Tasha a legalább 5 dollárt küldőknek "ilyen volt, ilyen lett" fényképeket, az őt 20 dollárral támogatóknak pedig autogrammal ellátott mellbimbólenyomatot is küld.

Ennek ellenpontjaként a cyberbeg.com egyik hirdetője "a fehér ember által elkövetett bűnökről", illetve az örök kárhozatról értekezik, majd egyfajta búcsúcédulaként kínálja fel a pénzküldés lehetőségét. A Gimmeabuck ajándékai közt a Tíz mód, hogy jobban bánj a pénzeddel című könyv példányai mellett "Tízezer dollárt adtam valakinek a neten, és ezt a vacak pólót kaptam cserébe" feliratú trikók is a lehetséges ajándékok közt szerepelnek, 100 ezer dollárért pedig az üzemeltető vállalja, hogy a Föld bármely pontján felkeresi az adományozót, és személyesen mond neki köszönetet. Az utazási költséget persze - teszi hozzá a hirdetés - az adományozónak kell állnia.

SCHWEITZER ANDRÁS

Koronavírusos egy érdi idősotthon lakója, 90 ember van karanténban

Koronavírusos egy érdi idősotthon lakója, 90 ember van karanténban

Korábban sem vártak jó évet a magyar építőiparban, aztán megérkezett a koronavírus

Korábban sem vártak jó évet a magyar építőiparban, aztán megérkezett a koronavírus

Százezer használhatatlan maszkot kaptak a belgák Kolumbiából

Százezer használhatatlan maszkot kaptak a belgák Kolumbiából