Tetszett a cikk?

Csinos fiatal lány úszik ki a tengerből, s egy szál bikiniben betér a strand butikjába: búvárszemüveget akar venni.

Csinos fiatal lány úszik ki a tengerből, s egy szál bikiniben betér a strand butikjába: búvárszemüveget akar venni. Mivel fizet? - méri végig gyanakodva az eladó, mire a lány a bikinijébe nyúl, és előhúzza a hitelkártyáját. Ezen a néhány évvel ezelőtti tévéreklámon, amely Nyugat-Európa-szerte fel akarta ébreszteni a nézőkben plasztikkártya iránti vágyat, lassan túllép az élet. Néhány amerikai kísérlet (például a Thriftway vagy a Piggly Wiggly áruházak) után ugyanis immár Európában is lehet ujjlenyomattal fizetni. Az egyelőre a német Edeka élelmiszer-kereskedelmi lánc egyik áruházában, a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Rülzheimben tesztelt módszer igen egyszerű. Miután a kuncsaftok számítógépes mintát adtak ujjlenyomatukról, és megnevezték azt a számlájukat, amelynek megterhelését engedélyezik, a fizetés már csupán "ujjgyakorlat": a kasszáknál elhelyezett leolvasó megérintésével a mutatóujj tulajdonosa elismeri a számlát, és engedélyezi bankkontójának megterhelését. A berendezés az ujj hőmérsékletét és felületi feszültségét is méri, elejét véve annak az elméletben elképzelhető visszaélésnek, hogy más ujjának műanyag másolatával próbálkozzon valaki. A rendszer egyébként nem magát az ujjbegy rajzolatát, hanem csak annak bizonyos jellemzőit tárolja, így az ujjlenyomatot nem lehet rekonstruálni és visszaélni vele.

Az áruháznak elsősorban azért éri meg a dolog, mert ha a vevő nem kotorászik a pénztárcájában, és nem kell a hitelkártyájával bajlódni, gyorsabban halad a sor, kevesebb pénztárosra van szükség. Az Edeka kísérletező kedvű illetékesei azt is bekalkulálták, hogy az ujjlenyomatot - a hitelkártyával szemben - nem lehet ellopni, így a cég a be nem hajtható követelések fedezetéül szolgáló biztosítás díján is spórol. Igaz, az induló beruházás nem olcsó: pénztáranként 100 ezer eurót kóstál a leolvasóberendezés és a hozzá kapcsolódó számítógépes hálózat.

A digiproof nevű rendszert (amelyet valamivel egyszerűbb formában először egy offenburgi számítógépüzletben és a FoodCourt nevű heilbronni sörözőben próbáltak ki) az internetes és biometrikus termékekre szakosodott német it-Werke szállítja. Az adatvédelmi megfontolások vitorlájából kifogja a szelet, hogy Németországban nem kell engedély a biometrikus adatok tárolásához.

Trend

Szép ujjvilág

Az Európai Unióban tavaly született meg a döntés, hogy a tagországokban kiadott útlevelekben a digitális fénykép mellett az ujjlenyomatnak is szerepelnie kell. Miközben a műszaki megoldás részletein még dolgoznak, a terv ellenzői már készen állnak kifogásaikkal.

Nem hitt a híreknek, vonattal akart nekihajtani az amerikai kórházhajónak egy vasutas

Nem hitt a híreknek, vonattal akart nekihajtani az amerikai kórházhajónak egy vasutas

Meghalt öt idős beteg, 623-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt öt idős beteg, 623-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

Viharos gyorsaság: Infektológiai Klinikát építenek és önkénteseket keresnek Szegeden

Viharos gyorsaság: Infektológiai Klinikát építenek és önkénteseket keresnek Szegeden