Divatossá vált - különösen tehetős amerikaiak és angolok körében - az olasz Toscana, Umbria és Marche tartományokban régi parasztházat vásárolni, majd átalakítani mediterrán hangulatú üdülővé.

Firenzétől kétórányi autóútra, a Toscana és Umbria tartományok határán lévő Castello di Reschio birtokon, mesés környezetben álló, tetőtől talpig felújított 17. századi, mediterrán hangulatú parasztház - kandallós nappalival, hét hálószobával, a kertben fűtött úszómedencével 6,5 millió euórért eladó. A mintegy 1100 hektáros birtokon tíz további úgymond parasztház is gazdát keres: a kisebb, három-négy hálószobásak 3 millió euróért, a hét-nyolc hálószobásak viszont ennek akár a duplájáért. Aki nem akar vagy nem tud ekkora összeget előteremteni, akár bérbe is veheti az ingatlanokat: főszezonban egy kisebbet két személynek heti 4,5 ezer, egy nagyobbat, például egy 14 fős baráti társaság számára, 15 ezer euróért. A tulajdonos a neves bankár ősökkel büszkélkedő Bolza család egyik leszármazottja, Antonio, aki őseinek mintegy háromszáz évi távolléte után, 1984-ben tért vissza szülőhazájába feleségével, Angelikával, majd megvásárolta a birtokot, rajta egy valaha szebb napokat megélt, 13. századbeli villával, amelyet aztán saját családja részére rendbe hozott.

A vállalkozás ötlete a belsőépítész Angelikától származott: miközben férjével odaadóan dolgoztak a villa felújításán, egymás után vásárolták fel a birtok körüli parasztházakat, hogy azokat is rendbe hozzák, majd eladják. Antonio inkább az üzletet vitte - értett hozzá, hiszen kalandos életútja során Németországban sikeres művészeti kiadót vezetett. Bár szülei olasz származásúak, Antonio Magyarországon született, Szarvason élt egészen 1949-ig, amikor a családja elmenekült. Bankár ősei a 18. században költöztek Milánóból Bécsbe, és intézték egyebek között a Habsburg uralkodók pénzügyeit.

A Bolzák tíz év alatt 12 parasztházat alakítottak át mediterrán villává. Általában másfél évig dolgoztak egy-egy épület és a hozzá tartozó kert átfazonírozásán. A választék széles: az egykori parasztházakból, a vevők igénye szerint, készítettek már reneszánsz stílusú, freskóval díszített, selyemdrapériás, antik bútorokkal berendezett palotákat vagy - főként gyermekes házaspárok számára - nyugalmat sugárzó, elegáns, mediterrán hangulatú villákat. Persze előfordul, hogy olyan megrendelés érkezik, amely távol áll az ízlésüktől: egy angol házaspár nemrégiben puritán, erődszerű épületté kívánt alakíttatni egy parasztházat. Bolzáék megpróbálták eltéríteni megrendelőjüket a tájidegen ötlettől, és végül sikerült is elérniük, hogy az épület valamelyest alkalmazkodjon a helyi sajátosságokhoz.

Egyre felkapottabb az Umbriával szomszédos, Adria-parti Marche tartomány is, ahol - bár az utóbbi években 10-15 százalékkal emelkedtek - még koránt sincsenek olyan csillagászati magasságban az ingatlanárak, mint Toscanában és Umbriában. Az üzlet olyannyira jól megy, hogy egyre többen - köztük külföldiek - szakosodtak elhagyott parasztházak felvásárlására, felújítására és eladására. A végzettségét tekintve építész Monica Bruni - aki Marche tartományban született, majd római tanulmányait követően, látva a kínálkozó üzleti lehetőségeket, visszatért - ügyfelei főként Nagy-Britanniából, Németországból, Hollandiából és Írországból érkeznek, és még mindig hajlandók kifizetni 350 ezer eurót egy 250 négyzetméteres, felújított kétszintes házért és a hozzá tartozó több hektár földért.

A választék bő: az árat a ház állapota és a terület nagysága, elhelyezkedése is meghatározza. A tengerparttól 40 kilométerre például már 70 ezer euróért is meg lehet kapni egy romos állapotú, 240 négyzetméteres parasztházat, egy rendbe hozott, hasonló nagyságú kúriáért viszont már 440 ezer eurót is elkérhetnek. A befektetőknek persze számolniuk kell azzal, hogy a felújítás sokba kerül, különösen, ha az épület műemléki védelem alatt áll, és a hatóságok ragaszkodnak az eredeti állapot megőrzéséhez.

A Németországban született, ám ma már Marche tartományban élő és ott ingatlanüzlettel foglalkozó Eberhard Fuchs tapasztalatai szerint a külföldiek elsősorban a régi, kőből épült parasztházakat keresik, és általában meg kívánják őrizni azok eredeti stílusát, hangulatát - viszont ragaszkodnak a kerti úszómedencéhez. A reklámszakmában dolgozó, internetes oldalakat tervező Peter Greene még 1988-ban hagyta ott Londont, hogy Marchéba költözzön. Barátjával mindössze 30 ezer eurónak megfelelő összegért vásárolt egy parasztházat, felújította, hozzáépített, és ma már abból él, hogy az új részeket heti 300-750 euróért bérbe adja. Persze nem jár rosszul az sem, aki pusztán befektetésnek vesz a környéken parasztházat: egy hat éve 200 ezer euróért vásárolt, majd közel ennyiért felújított és berendezett, 200 négyzetméteres, 18. századi falusi kúriát Raffaello szülővárosa, Urbino közelében ma már akár 700 ezer euróért is el lehet adni.

TÁLAS ANDREA

Palkovics kész magasabb bérleti díjat is fizetni a budavári önkormányzati lakásért

Palkovics kész magasabb bérleti díjat is fizetni a budavári önkormányzati lakásért

Balog Zoltán: Az ellenzék jobb, mint korábban

Balog Zoltán: Az ellenzék jobb, mint korábban

Mangalaci keményen próbálkozik, de lehet, hogy ez most kevés lesz

Mangalaci keményen próbálkozik, de lehet, hogy ez most kevés lesz

24.hu: Budapesten nyit török iskolát Erdogan

24.hu: Budapesten nyit török iskolát Erdogan

A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: Így nyírja tovább a független sajtó lehetőségeit Kövér László

A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: Így nyírja tovább a független sajtó lehetőségeit Kövér László

A Mein Kampf ismét ott lesz a francia könyvesboltokban

A Mein Kampf ismét ott lesz a francia könyvesboltokban