Exszocialista nagyvállalatok

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Jól jártak azok a befektetők, akik két éve az orosz gázipari óriás, a Gazprom részvényeibe fektették a pénzüket, és...

Jól jártak azok a befektetők, akik két éve az orosz gázipari óriás, a Gazprom részvényeibe fektették a pénzüket, és azóta nem váltak meg papírjaiktól. Két év alatt a világ első számú gáztermelőjének számító orosz cég tőzsdei kapitalizációja megkétszereződött, és 67 milliárd dolláros piaci értékével a Gazprom a kelet-közép-európai és az exszovjet országok kimagaslóan legértékesebb vállalata maradt. A teljesítmény azért is szembetűnő, mert a brit Financial Times (FT) pénzügyi napilap elemzői által a térség száz vezető tőzsdei cégéről készített lista második helyezettje, a szintén orosz olaj- és gázipari Szurgutnyeftyegaz csupán feleannyit ér, mint hazai riválisa. A földgázóriás amellett, hogy az FT-listát töretlenül vezeti, az olajipari Lukoil és az energetikai JEESZ társaságában tavaly is felkerült az amerikai Fortune magazin forgalom alapján összeállított ötszázas világlistájára, sőt ott egyetlen év alatt 28 helyet rukkolt előre.

Mint az korábban is lenni szokott, az FT szakemberei által az idei március 31-ei tőzsdei napon "mért" piaci érték alapján készült listán az orosz vállalatok túlsúlya a jellemző: a száz vezető cég több mint harmada, szám szerint 39 ottani, arról nem is szólva, hogy az első hét helyet is szinte kibérelték. Pedig közülük esett ki egy a listáról: a részben politikai okokból ellehetetlenített, feldarabolt olajipari Jukosz, amelyet pedig még nem is olyan régen - 2003-ban és 2002-ben - a térség legértékesebb tőzsdei cégeként tartottak számon.

Ezzel szemben 18 új vállalat került fel a listára, köztük például a tavaly novemberben, 42 százalékban tőzsdei kibocsátás révén privatizált első számú lengyel pénzintézet, a még mindig többségi állami PKO Bank, amely egyből a 11. helyen találta magát. Szintén tőzsdei megjelenésével került be a keleti topvállalatok klubjába a csehországi Zentiva: a tavaly júniusban a prágai tőzsdére került gyógyszercég a 46. helyen landolt 1,4 milliárd dolláros piaci értékével.

A volt Szovjetunión kívüli exszocialista térség legtöbbet érő vállalata a többségi állami tulajdonban lévő cseh energetikai CEZ, amelynek - privatizációjának időről időre felröppenő hírére - jócskán felszökött a tőzsdei "ára". De alig valamivel marad le tőle a magyar OTP Bank, amely mostani teljesítményével - az orosz Szberbank után - a térség legértékesebb pénzintézetének számít. Számbeli jelenlétüket tekintve az orosz vállalatok után a lengyelek (27), majd fej fej mellett a csehek és a magyarok (8, 8) következnek a százas listán; utánuk következnek a szlovének (5), a románok (4), a litvánok (3), a szlovákok és az észtek (2), végül a horvátok és a lettek (1, 1). Az iparági megoszlást illetően az olajipar, a távközlés és a bankszektor jelenléte a meghatározó, mindhárom esetében 14 cég került fel a keleti toplistára. Emellett még az autóipar, az elektronikai, a vegyipar és az acélipar vállalatai képviseltetik magukat viszonylag nagy számban.

A listára felkerül nyolc magyar cég - az OTP, a Mol, a Magyar Telekom, a Richter Gedeon, a BorsodChem, az Egis, a TVK, valamint a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) - összesen 28 milliárd dollárt érnek. Közülük az OTP-nek és a Molnak sikerült a lista élbolyában még a korábbinál is jobb helyezést elérnie: az előbbi kettőt, az utóbbi hatot lépett előre, és így megerősítette pozícióját az első tizenötben. Az FT szakemberei által vizsgált időszakban a befektetők a gyógyszeripari Egisben látták a legtöbb fantáziát, amely közel 700 millió dollárral feltornázott piaci értékével 20 helyezéssel javított pozícióján, és így a 71. helyen landolt. A listán helyet kapott többi magyar cég azonban rontott korábbi pozícióján.