Tetszett a cikk?

Nem túlzás azt állítani: drámai változás előtt áll a telekommunikáció. A felhasználóknak a tarifák látványos csökkenését, a szolgáltatóknak pedig a piac teljes átrendeződését hozhatja a mobil- és a vezetékes telefónia határainak lebomlása. Az új korszak első fecskéi már megjelentek, s hónapokon belül újak érkeznek.

Amikor a kilencvenes években elterjedtek a mobilkészülékek, szemmel látható volt, miben különböznek a vezetékes telefontól: az utóbbiból egy drót vezetett a falba. Amióta azonban az otthonok jó részében a vezetékes telefon is drót nélküli, már egyáltalán nem magától értetődő, miért kell két készüléket magunkkal vinni, ha átmegyünk a szomszédhoz egy kis csevegésre. Különösen azóta nem, amióta a British Telecommunication plc. (BT) idén nyáron előrukkolt egy olyan masinával, mely az utcán mobilként, otthon pedig vezetékesként használható. A kombikészülék előnye a vezetékessel szemben a teljes mobilitás, a mobilhoz képest pedig az olcsóbb otthoni használat.

A Fusion nevet kapott szolgáltatást szeptember óta bárki igénybe veheti a szigetországban. A magán-előfizetők 9,99 angol fontért (közel 3500 forintért) egy Motorola V560-as mobilkészüléket, egy hálózati elosztót (úgynevezett routert) és százpercnyi ingyenbeszélgetés lehetőségét kapják (14,90 fontért kétszáz ingyenperc jár). Az újfajta telefonkészülék a vezeték nélküli bluetooth rádiókapcsolattal csatlakozik a routerhez, ahonnan a hívás széles sávú internetkapcsolaton keresztül jut el a hívott félhez, lakáson kívülről viszont a Vodafone mobilhálózata a közvetítő - az átkapcsolás akár beszélgetés közben is, automatikusan megtörténik. "Eddig több mint 20 ezren fizettek elő a Fusion telefonra" - közölte a HVG-vel Aad van Waveren, a BT Global Services alelnöke, azt is elárulva, hogy a jövő évtől piacra kerülő BT Fusion készülékek a vezeték nélküli internetkapcsolatot lehetővé tevő wi-fi szabványt is használni tudják majd; ez a lehetőség is tovább csökkentheti az előfizetők telefonszámláját.

A BT Fusion - mely egyelőre az egész világon egyedülálló termék - érdekes trendeket vetít előre. A megállíthatatlanul előretörő mobilszolgáltatók mind ez idáig félelmetes versenytársai voltak a vezetékeseknek. A világon a mobil-előfizetések száma és a mobilkommunikációból származó árbevétel már 2003-ban meghaladta a vezetékesekét. Most mégis minden jel arra mutat, tévesnek bizonyult az a jövendölés, miszerint a mobiltávközlés előbb-utóbb megöli a vezetékest. A régi ellenfelek szövetségessé váltak: a konvergencia láthatóan mindkét félnek érdeke.

A kérdés csupán az, hogy a szövetség eredményeként a mobilcégek ügyfelei használhatják majd a partnerül szegődött vezetékes szolgáltató hálózatát, vagy - miképp a BT Fusion esetében - a mobilcég lesz a vezetékes beszállítója. Ez persze inkább csak a profitjukért aggódó szolgáltatókat foglalkoztatja. A felhasználó számára a konvergencia végeredménye a teljesen kombinált készülék lesz, mely normál vagy széles sávú mobilként, avagy - bluetootht, wi-fit, illetve az egész városokat lefedni képes WiMaxot használó - internettelefonként is működik, mindenütt a legolcsóbb szolgáltatást választva.

A színfalak mögött világszerte folynak az előkészületek. Hat távközlési óriáscég - a BT-n kívül a svájci Swisscom, a Brasil Telecom, a Korea Telecom, a japán NTT Communications és a kanadai Rogers Wireless - tavaly nyáron megalakította a Vezetékes-Mobil Konvergencia Szövetséget (Fixed-Mobile Convergence Alliance, FMCA).

Miközben a mobilcégeket minden valószínűség szerint a maroktelefon-ellátottság tetőzése ösztönözte az együttműködés keresésére, a vezetékeseket a mobilosok konkurenciája mellett az internetes telefonálás népszerűvé válása is aggasztja (HVG, 2005. július 23.). Nem is ok nélkül. A telefóniához az internet irányából közelítő - mára az üzleti telefóniában a világon a második helyre felkapaszkodott - Cisco Systems cég Linksys nevű leányvállalata például a világelső internettelefonos céggel, a Skype-pal összefogva a napokban dobta piacra a Skype-hívásokra képes, egy számítógéphez kapcsolt bázisállomás "közvetítésével" működő, drót nélküli telefonokat.

De vajon miért nem várja meg a Cisco, míg a piac annyira letisztul, hogy valamely mobilcég közreműködésével bárhol használhatóvá tegye készülékét? "Kolumbusz Kristóf is megvárhatta volna, míg megépül az első gőzhajó" - felelte a HVG eme felvetésére Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Bár a telekommunikáció "gőzhajójára" aligha kell majd évszázadokat várni, a felhasználók valószínűleg a távközlési cégek által kínált átmeneti megoldásokkal is nyerni fognak.

SCHWEITZER ANDRÁS

Trend

Magyar jövő

"Magyarországon feltehetőleg lassúbb folyamat lesz a vezetékes-mobil konvergencia, mint Nyugaton, mert a szabályozás...

Kásler béremelést jelentett be a pedagógusoknak

Kásler béremelést jelentett be a pedagógusoknak

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

A világ tőzsdéi is áldozatául estek a koronavírusnak

A világ tőzsdéi is áldozatául estek a koronavírusnak