A szupermodellek - a rendszerváltás után zömmel már Kelet-Európából származó - új generációjának ismertsége már össze sem hasonlítható a Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer nevével fémjelzett, a kilencvenes években karrierjük csúcsán lévő szupermodell-generációéval. A divatszakma azonban már őket tartja a legértékesebbeknek.

"Elmúltak már azok az idők, amikor a legjobban fizetett topmodellek egyúttal világhíresek is voltak" - állítja Simone Wastl, a düsseldorfi BBDO Consulting tanácsadó cég munkatársa. Márpedig ha valaki, akkor ő igazán tudhatja: ő az, aki a német Wirtschaftswoche gazdasági hetilap megbízásából összeállította a divatipar által a legtöbbre tartott szupermodellek toplistáját. A felmérés készítői a divatszakma hetven meghatározó személyiségét, többek között modellügynökségek, divatcégek vezetőit kérdezték ki tapasztalataikról, a modellek keresetéről, foglalkoztatottságáról, ismertségéről, és ennek alapján állították össze a listát. A legszembetűnőbb az összeállításban valóban az, hogy a modellszakmában manapság köszönő viszonyban sincs egymással a fizetség és az ismertség.

A lapban közzétett rangsorban ugyanis rendkívül kevés az ismert név, és épp a legtöbbre értékelt modelleknek a legalacsonyabb a (szakmán kívüli) "ismertségi indexe". Mindjárt elmondható ez a lista élén álló cseh Karolina Kurkováról (képünkön), akinek piaci értékét 43 millió euróra teszi a felmérés. Mégpedig azon az alapon, hogy a most 21 éves Kurkova - akit rendszeresen foglalkoztat a Chanel, a Christian Dior, a Louis Vuitton és a Versace - tavalyi keresetét 9 millió euróra becsülték a divatvilág ismerői. Ismertségi indexe azonban mindössze 4 százalék, jóllehet a szőke, hosszú hajú modell nem most került a szakmába: az egykori cseh kosaras lánya már 15 évesen fellépett a Prada divatbemutatóin.

A közvélemény szemében teljesen ismeretlen a lista második helyén álló szupermodell, a német Julia Stegner, akinek piaci értékét 37 millió euróra hozták ki. Páratlanul gyors karrierje szintén hat éve, mesébe illő módon kezdődött: a müncheni Oktoberfest sörfesztiválon egy modellügynök felfigyelt az éppen a barátaival beszélgető, ismerősei szerint száradt spárgára emlékeztető tinédzserre. Az akkor még gimnazista lánynak azóta teljesen megváltozott az élete: a Boss, a Dolce & Gabbana, az Yves Saint Laurent rendszeresen foglalkoztatja, az amerikai Vogue divatújság francia, német, orosz és japán kiadásainak címlapján szerepel, és minden meghatározó modellügynökség számon tartja.

Az élvonalbeli új modellek közül a legismertebb - a megkérdezettek 57 százaléka ismerte - a szintén német Heidi Klum, ám ebben nem kis része lehet annak, hogy a 28 millió euróra taksált modell évek óta egy híres popénekes barátnője. Ismertségén persze az is nagyot lendített, hogy több multi - köztük a McDonald's gyorsétterem- és a Douglas parfümkereskedő lánc - hirdetésein szerepel. Jól választott párt a listán utána következő orosz modell, a 27 millió euróra értékelt Natalja Vodianova is, aki az egyik leggazdagabb angol nemesemberhez ment feleségül, gyermeke is van, de azért még ma is rendszeresen megfordul a kifutókon. Az amerikai Calvin Klein és a francia kozmetikumgyártó l'Oréal arcaként ismertté lett modell nem akármilyen karriert futott be: "pályájának" első állomása az volt, hogy gyümölcsöt árult az oroszországi Nyizsnyij Novgorod piacán, ám - mint azt a Vanity Fair című amerikai magazinban nemrégiben elárulta - már akkor eltökélte, hogy gazdag lesz. Alig 15 évesen elköltözött otthonról, saját lábára állt, három hónap alatt megtanult angolul, és Párizsba utazott, ahol sikerült bejutnia egy modell-tehetségkutató versenyre. A rendszerváltás egyébként Vodianován kívül nem egy orosz és kelet-európai fiatal szépségnek teremtett karrierlehetőséget a divat világában, köztük az észt Carmen Kassnak, a tatársztáni Eugénia Volodinának, a lett Inguna Butanának vagy a montenegrói Marija Vujovicsnak.

Akik viszont ismertek - a kilencvenes évek nagy nevei, a már a harmincas éveiket taposó, ám még mindig igen jó bőrben lévő szupermodellek -, ma már kevesebbet érnek: csak a lista második felében kaptak helyet. A kilencedik helyre szorult a fekete párducnak titulált, az idén 35 éves Naomi Campbell 14 millió euróval, még hátrább a vele egyidős, kétgyermekes, ám még mindig fellépő Claudia Schiffer, akinek értékét 7,6 millió euróra tartják a szakértők. A velük egy időben karrierje csúcsán lévő kanadai Linda Evangelistát 40 évesen is 5,7 millió euróra taksálják.

A manapság a kifutón a legtöbbet érő szupermodellek ismeretlenségét a felmérést készítő BBDO Consulting szakértői részben azzal magyarázzák, hogy a divatcégek az utóbbi években egyre szívesebben foglalkoztatnak filmsztárokat, popsztárokat hirdetéseikben. Az sem ritka, hogy a divatbemutatókon való részvételre is felkérik őket, ami tovább szűkíti a szupermodellek szereplési lehetőségét.

Csúszik az új Európai Bizottság hivatalba lépése

Csúszik az új Európai Bizottság hivatalba lépése

Radar 360: Orbán kipcsakokról, Karácsony klímavészhelyzetről beszélt

Radar 360: Orbán kipcsakokról, Karácsony klímavészhelyzetről beszélt

Nem engedték az amerikaiakat az oroszországi nukleáris baleset helyszínére

Nem engedték az amerikaiakat az oroszországi nukleáris baleset helyszínére

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

Börtönbe vonult a Született feleségek színésznője

Börtönbe vonult a Született feleségek színésznője

Orbán Viktor megszólalt végre a Borkai-ügyről

Orbán Viktor megszólalt végre a Borkai-ügyről