Minél nagyobb, minél kisebb - az amerikaiak ezt keresik, amikor a karácsonyi bevásárlási szezonban ostrom alá veszik...

Minél nagyobb, minél kisebb - az amerikaiak ezt keresik, amikor a karácsonyi bevásárlási szezonban ostrom alá veszik az áruházakat, valamint a szórakoztatóelektronikai cikkeket árusító online boltokat, melyek ez idő tájt nemcsak engedményekkel, de ingyenes házhoz szállítással is kecsegtetik a vásárlókat. A minél nagyobb a lapos televíziókra vonatkozik, számukra az idei az áttörés éve, a minél kisebb pedig a digitális zenei lejátszókra, amelyek éppen a hordozható cd-játszókat utalják a technológiai múzeumokba.

A szórakoztatóelektronikai termékek terén Európánál hagyományosan olcsóbb Egyesült Államokban az egy éve még 4 ezer dollárba kerülő, 90 centiméteres átmérőjű folyadékkristályos (LCD) tévékészülékek már átlagosan 2700 dollárért megvásárolhatók (de aki ráér, az az iSuppli piackutató cég előrejelzése szerint három év múlva már 900 dollár alatt megkapja). Az LCD-tévék ár-érték mutatójában a jelek szerint itt van az a lélektani határ, ahol megnyílik a vásárlók pénztárcája.

A vételárat tekintve még őrzi előnyét a plazmatelevízió, amelynek a legnépszerűbb változata a tengerentúlon is a 106 centiméteres átmérőjű; ezt átlagosan 1900 dollárért kínálják. Drágábbak a nagy felbontású (HD) adások vételére fölkészített készülékek. Terjedésüket mégis segíti, hogy a szövetségi távközlési bizottság előírása szerint az USA-ban 2007. március 1-je után már csak olyan televíziókat lehet értékesíteni, amelyek képesek fogadni a digitális jeleket is.

A szezon másik slágercikke a digitális zenelejátszó, amelynek típusai egyre kisebbek, mégis mind többet tudnak. A rendkívül éles verseny a legolcsóbb MP3-lejátszók árát már jóval 100 dollár alá vitte, és a vezető gyártók - mint a dél-koreai Creative Technology és Samsung vagy a japán Sony - teljes, flash memóriás és merevlemezes változatokat egyaránt tartalmazó termékpalettával készültek az ünnepekre. A piacot azonban továbbra is az amerikai Apple iPod-családja uralja, amelynek bővítésével a kaliforniai cég nemcsak versenytársaira, hanem önmagára is folyamatosan rálicitál. Legújabb modelljét, a zene és a fényképek mellett már filmek lejátszására is képes, 60 gigabájtos iPodot - amelyet az Egyesült Államokban sem szerzői jogi "felár", sem pedig az USA-ban ismeretlen áfa nem drágít, csak az egyes államokban különböző mértékű, de az európait sehol meg nem közelítő adó - például 399 dollárért kínálja.

A digitális fényképezőgépek között tovább zajlik a megapixel-háború, azaz a minél nagyobb felbontású érzékelőlapkával rendelkező modellek megjelenése. A hétköznapi felhasználókat megcélzó, 4 megapixel körüli kompakt gépek már 150-170 dollárért hazavihetők, és ebben a kategóriában a legnagyobb az árverseny, a 600 dollár alatti régióban pedig megjelentek a 8 megapixeles fix objektíves típusok. A félprofiként, illetve igényes amatőrként jellemzett szegmensben, a cserélhető objektíves tükörreflexes gépek terén viszont az iparág két nagyágyúja, az egyaránt japán Canon és Nikon vív nagy csatát: az előbbi 8 megapixeles EOS 350D modellje már 800 dollár alatt kapható, míg az utóbbi a napokban jelenik meg az amerikai piacon a D200-assal, amely 10,2 megapixeles felbontást kínál 1700 dollárért (mindkettő objektív nélkül értendő).

Trend

Árzuhanás karácsony előtt

A karácsonyi bevásárlás szórakoztatóelektronikai slágercikkei minden bizonnyal az LCD- és plazmatelevíziók, a digitális videokamerák, a dvd-felvevők, az MP3-lejátszók és a digitális fényképezőgépek lesznek. Az igazi újdonság, hogy az áruk szinte napról napra csökken.

Hiába van rengeteg adat, ez még kevés lesz a Notre-Dame helyreállításához

Hiába van rengeteg adat, ez még kevés lesz a Notre-Dame helyreállításához

Összedőlt egy 18 emeletes szálloda New Orelansban – videó

Összedőlt egy 18 emeletes szálloda New Orelansban – videó

Tizenkét településen sem tudtak polgármestert választani

Tizenkét településen sem tudtak polgármestert választani

Útra kiszaladt őz miatt ért baleset két motorost Hajdú-Biharban

Útra kiszaladt őz miatt ért baleset két motorost Hajdú-Biharban

Rossi: Ha nem győzünk vasárnap, nem érdemeljük meg az Eb-szereplést

Rossi: Ha nem győzünk vasárnap, nem érdemeljük meg az Eb-szereplést

A lengyel kormányfőjelölt, akinek már a dédnagyapja is miniszterelnök volt

A lengyel kormányfőjelölt, akinek már a dédnagyapja is miniszterelnök volt