Elkeseredett küzdelem dúl az új generációs dvd-lemezek szabványáért. A riválisok egyelőre képtelenek megállapodásra jutni, aminek végső soron a fogyasztók látják a kárát.

Ismét kiújult a küzdelem, miután a nyár közepén dolgukvégezetlenül álltak fel a tárgyalóasztal mellől a Toshiba és a Sony cég képviselői. A két japán elektronikai mamutvállalat a dvd-lemezek következő nemzedékének közös szabványában próbált kompromisszumra jutni - mindhiába.

Az új dvd-formátum ügye vagy három éve vált égetővé, amikor karnyújtásnyi közelségbe került a nagy felbontású tévéadások (HDTV) megindítása. A nézőket mozifilm-minőségű képpel és minden korábbinál tisztább hanggal elkápráztató tévékhez (lásd Képernyőszűrés című írásunkat a 67. oldalon) újfajta dvd-lejátszó és -lemez is dukál, amely képes a megsokszorozott digitális jelek tárolására, olvasására. A közös iparági szabvány kialakítása sok milliárd dolláros kérdés az érdekelt készülékgyártó, információtechnikai és tartalomszolgáltató cégek számára.

Az (analóg) videomagnó, illetve a nyomába lépő dvd-lejátszó eddig is a szórakoztatóelektronika egyik legsikeresebb portékája volt, és ez a jelek szerint aligha fog megváltozni. A hollywoodi filmipar már ma is a dvd-filmek eladásából szerzi bevételeinek több mint a felét. Az amerikaiak egyre ritkábban mennek moziba, viszont tavaly az előző évinél 33 százalékkal többet, 21,2 milliárd dollárt költöttek dvd-vásárlásra és -kölcsönzésre. Az USA-ban ma már minden második háztartás rendelkezik dvd-lejátszóval, és számítógépek sem készülnek ilyen lemezmeghajtó nélkül.

Ám az új generációs dvd piaci elfogadtatásáért küzdő iparág két táborra szakadt. Az egyik oldalon a HD-DVD névre keresztelt technika hívei állnak, élükön a Toshibával, a másikon, a Sony vezetésével, a Blu-ray szisztéma támogatói. Mindkét rendszer az úgynevezett kék lézert alkalmazza a mai készülékekben használatos vörös helyett, mivel az - alacsonyabb hullámhosszának köszönhetően - több adatot képes leolvasni ugyanakkora videokorongról. A versengő szisztémák abban is megegyeznek, hogy mindkettő a Microsoft videotömörítő technikáját és az AACS másolásvédelmi megoldást alkalmazza. A jeltárolás módjában és a rögzíthető adatok mennyiségében azonban jelentős különbség van közöttük. A HD-DVD tárolókapacitásának jelenlegi maximuma 30 gigabájt, a Blu-rayé viszont akár 50 gigás is lehet. Sőt azt ígérik, 2007-re elkészül a 200 gigabájtos Blu-ray-lemez is, amelyre több mint 13 órányi HDTV-minőségű filmanyagot lehet majd felvinni (a mai dvd-ken 4,7-9,4 gigabájtnyi információ fér el). A HD-DVD hívei viszont azzal dicsekszenek, hogy e formátum kevés híján megegyezik a mai videolemezekével, így a gyártósorok átállítása az új technikára nem kerülne olyan sokba.

A szabványosítási küzdelemben egyelőre fej fej mellett haladnak a versenyzők. Mindkét lemezformátumot világcégek sora támogatja: a HD-DVD mellett tette le a garast egyebek között a japán NEC és Sanyo, újabban az amerikai Intel és Microsoft, a Blu-rayre esküszik viszont a holland Philips, a japán Matsushita, az amerikai Dell, Apple és Hewlett-Packard. A szeptemberben rendezett berlini IFA szórakoztatóelektronikai világkiállításon (HVG, 2005. szeptember 17.) a két tábor nem győzte bizonygatni, hogy náluk az előny. Egymásra licitáló állításaik szerint a Blu-ray Disc Association (BDA) társulathoz több mint száz vállalat csatlakozott, a HD-DVD Forum zászlaja alatt pedig 230 cég sorakozott fel. A számszerű mérleg azonban félrevezető lehet, mivel a meccset alighanem az dönti majd el, melyik oldalra állnak a hollywoodi stúdiógigászok és az évente 20 milliárd dollár forgalmú videojáték-gyártók. Az agitáció ezen a fronton is váltakozó sikerrel folyik, legutóbb például a Warner Bros bejelentette, hogy mindkét formátumot támogatja. Hollywood és a többi nagy tartalomszolgáltató pártállását az előállítás költségein kívül az is döntően befolyásolja, melyik rendszer tud majd biztonságosabb, az AACS-t kiegészítő másolásvédelmi kódrendszert felkínálni - tavaly a dvd-kalózkodás 3,5 milliárd dollárnyi veszteséget okozott az iparágnak.

Eközben a versenytársak más fronton is megpróbálnak lépéselőnyhöz jutni. A Toshiba már beharangozta, hogy az év végén piacra dobja az új dvd-k lejátszására is alkalmas hordozható számítógépét, a Sony viszont a jövő évre ígéri a PlayStation videojáték-konzol Blu-ray-változatát (lásd Bűbájtosok című írásunkat a 65. oldalon). A formátumvita kimenetele tehát még kétséges. Márpedig az új dvd-nemzedék kettőssége a gyártóknak többletköltséget okozhat, egyszersmind elbizonytalaníthatja a fogyasztókat.

Igaz, a dvd-vásárlók edzésben vannak, hiszen már ma is többféle - DVD-R +/-, DVD+R +/-, DVD-Ram - szabvány között kell eligazodniuk, amelyek megegyezés híján, kényszerűségből élnek egymás mellett. E problémát a számítógépgyártók úgy próbálják áthidalni, hogy készülékeiket mindhárom szisztéma megértésére alkalmassá teszik. A témában jártas szakértők szerint - bár a Toshiba és a Sony is azt mondogatja, hogy még nem csapta be véglegesen az ajtót, az amerikai Gartner piackutató cég pedig a Blu-raynek ad nagyobb esélyt - rövid távon a dvd-k új generációja is elsősorban hibrid technikák formájában fog megjelenni. Ezek szerint a nemzedékváltás nem egy csapásra megy majd végbe, az újat akaró vásárlók tehát kétszer fizethetnek: először a közös átmeneti, utána pedig a győztes rendszer megvásárlásakor.

HEIMER GYÖRGY

Fű és prostitúció: érdekes programmal jön a Playboy-modell a horvát elnökválasztáson

Fű és prostitúció: érdekes programmal jön a Playboy-modell a horvát elnökválasztáson

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Négy önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak

Négy önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak

Gyurcsány: Ez a Fidesz Waterloojának kezdete

Gyurcsány: Ez a Fidesz Waterloojának kezdete

Polt Péter szomszédja Borkai ügyvédje egy balatoni luxusapartman-házban

Polt Péter szomszédja Borkai ügyvédje egy balatoni luxusapartman-házban

Cristiano Ronaldo belőtte a 700. gólját, de Ukrajna jutott ki az Európa-bajnokságra

Cristiano Ronaldo belőtte a 700. gólját, de Ukrajna jutott ki az Európa-bajnokságra