Kezd összenőni a műszaki haladás talán legnépszerűbb két vívmánya, a tévé és a mobiltelefon. A sikerhez nemcsak másfajta műsorszórásra, hanem új műsorokra és új üzleti megoldásokra is szükség lesz.

Eric Young rendezőnek főképp arra kellett ügyelnie, hogy a golyó ütötte sebek jóval nagyobbak legyenek a szokásosnál; ennek megfelelően persze művérből is kétszeres mennyiséget kellett lecsorgatni az áldozatokon. Különben a 24: Összeesküvés című krimi epizódjainak nézői alig láttak volna valamit parányi képernyőjükön. Arra is figyelni kellett, hogy a sikeres amerikai tévésorozat mobiltelefon-képernyőnyire zsugorított változatában a szokásosnál jóval több legyen a közelkép, mert az ilyenek jobban látszanak, mint a nagytotálok. A rendezői igyekezetet azok tudják igazán méltányolni, akik kipróbálták már, mennyire élvezhetők - nem nagyon - a nagy képernyőre komponált filmek, híradók, sportközvetítések a tévéadások vételére is alkalmas, harmadik generációs (3G) mobiltelefonon. Ezt néhány hónapja már Magyarországon is meg lehet tenni: a T-Mobile és a Pannon által bevezetett 3G-szolgáltatás mostani minősége már éppen elegendő ahhoz, hogy az élő tévéadások képe ne nagyon akadozzon. A kép azonban többnyire így is inkább csak alátámasztja a szöveget, nem pedig - tévéhez méltóan - önálló információkat nyújt.

A Dél-Koreában vagy Japánban már népszerű mobilos tévézés fő vonzereje az lehet, hogy a készülék mindenütt kéznél van. E kényelemnek azonban ára is van: az esetek többségében fizetős a szolgáltatás. Nem véletlen, hogy mind a tévéműsorok, mind a letölthető videoklipek elsősorban a mobilszolgáltatók portálján át érhetők el. "Egyelőre csak így oldható meg, hogy a fogyasztó fizessen az igénybe vett szolgáltatásért. A jövőben, a mobilos fizetés elterjedésével, lehetőség nyílhat tévéadások megtekintésére más portálokról is" - bújtatja ki a szöget a zsákból Hajnal Géza, a Pannon illetékes igazgatója. A kialakulóban lévő üzleti modellel mindkét főszereplő jól jár. Az élő adásokat sugárzó tévétársaságok és a letölthető programokat áruló videoforgalmazók újabb bevételi forrásra tesznek szert úgy, hogy a díjakat a mobilszolgáltatók kasszírozzák (persze miután levonták a maguk részesedését). A mobilcégeknek ugyanakkor érdekük, hogy ha már beleölték a rengeteg pénzt a 3G-hálózatok kiépítésébe (HVG, 2004. szeptember 4.), legyen is forgalmuk rajta.

Senki nem néz szívesen tévét úgy, hogy közben - beleértve a reklámok idejét is - szinte hallja a díjszámláló ketyegését. Maradi István, a magyarországi T-Mobile vezérigazgató-helyettese szerint még nem tartanak a fizetési módozatok kidolgozásánál, de már bevezették az "eseménydíj" fogalmát. Ez annyit tesz, hogy az adatforgalom díja helyett vagy műsorszámonként, vagy egy adott időre lehet majd fizetni, függetlenül attól, mennyire gyors a letöltés, illetve mennyi ideig tapad az előfizető a képernyőhöz.

A mozgóképek kétféle módon juthatnak el a mobiltelefonokra. Egyrészt a készülékeket az internettel összekötő WAP technológia révén - ezt a módszert alkalmazza az említett két magyar szolgáltató is. Az ilyen tévézés pusztán a képernyő méretében és - egyelőre - az adatforgalom sebességében különbözik a mozgóképek számítógépes letöltésétől. A másik, ma még inkább kísérleti stádiumban lévő módszer lényege: parányi tévékészülék beépítése a telefonokba. Ennek azonban feltétele van, a digitális műsorszórás (angol rövidítéssel: DVB), amellyel egyetlen mai tévéfrekvencián akár nyolc műsor is fogható, ráadásul az analógénál sokkal jobb minőségben, és úgy, hogy akár utazás közben is jó a vétel. Ez Európában néhány helyen már megindult, a mobil készülékeknek szánt adások (DVB-H) startja ellenben még várat magára.

Egyebek közt azért is, mert a szolgáltatók nem tudnak megállapodni a szabványban. Miközben Európa a Nokia és a Motorola által is támogatott DVB-H körül hezitál, Dél-Korea már műsorokat sugároz a - szintén nagy mobilgyártók, mint a dél-koreai Samsung és LG által favorizált - DMB nevű szabvány felhasználásával. Nagy különbség, hogy mivel a "kis képernyős" DVB-H-adások kevesebb helyet foglalnak el, gyakorlatilag nincs felső határa annak, hány ilyen adás sugározható egy digitális tévéfrekvencián, miközben egy DMB-frekvencián legfeljebb nyolc tévéműsor fér el. Viszont az utóbbi hamar beindítható azokon a frekvenciákon, amelyeket a nagy reményekkel indított, ám teljes érdektelenségbe fulladt földi digitális rádió számára tartottak fenn.

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy végül melyik szabvány kerekedik felül - vagy hogy netán a technika fejlődése kétnormás mobiltévéket hoz-e magával. Míg a DVB vagy a DMB inkább a klasszikus tévézés folytatása más eszközökkel, a mobilinternet akár a videotéka miniatürizálásának is tekinthető. "Mindkét típusú tartalomra van igény: most elsősorban az élő tévéadásokon és a sikeres sorozatokon van a hangsúly, a jövőben várhatóak kimondottan mobiltelefonokra készített, általában három-öt perces alkotások, melyek képét a mobilok kijelzőire optimalizálják. Számíthatunk olyan sorozatokra is, amelyek kizárólag mobil eszközökön lesznek elérhetők, hagyományos tévében nem sugározzák őket" - jósolja Hajnal Géza, hozzátéve, hogy az Amerikában mobizódok (mobilos epizódok) néven emlegetett alkotásokból Magyarországon még csak demóverziók készültek.

A mobilszolgáltatók reményei szerint a 2006-os németországi focivébé lehet a főpróbája annak, hogy Európában is tömegeket vonzanak-e a mobilos tévéközvetítések. A gólok és egyéb izgalmak élvezetéhez mindenesetre nem lesz elég az egyre nagyobb asztali tévék képernyőjére komponált adás átvétele, hanem olyan trükkökre lehet majd szükség, mint hogy a mobilosok kedvéért közelebbi képeket adjanak a pályán történtekről - villantott fel a HVG kérdésére egy fontos szempontot Maradi István.

Hosszabb távon pedig az is komoly bevételi lehetőségeket sejtet, hogy az Egyesült Államokban a filmforgalmazók után immár a nagyobb mobilszolgáltatók is korhatárrendszert fogadtak el, és már zajlik az ehhez tartozó tartalomszűrő technikák fejlesztése, nehogy erőszakkal kelljen kivenni a mobilt a gyerekek kezéből. Nem ez lenne az első eset a mozgókép és az internet történetében, hogy a szex is fellendíti a bizniszt és a műszaki fejlődést.

BEDŐ IVÁN

Kiakadtak egy mexikói város lakói, mert a kartonból készült mását küldte a polgármester egy rendezvényre maga helyett

Kiakadtak egy mexikói város lakói, mert a kartonból készült mását küldte a polgármester egy rendezvényre maga helyett

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Új szelek fújnak az ellenzéki győzelem után a képhamisításba keveredett bajai lapnál

Új szelek fújnak az ellenzéki győzelem után a képhamisításba keveredett bajai lapnál

Vádalkut kötött az ügyész a Kuciak-gyilkosság kulcsfigurájával

Vádalkut kötött az ügyész a Kuciak-gyilkosság kulcsfigurájával

Javier Bardem: "Ne vegyünk műanyag palackos vizet? Jó, de akkor hol vannak az üveges kiszerelések?"

Javier Bardem: "Ne vegyünk műanyag palackos vizet? Jó, de akkor hol vannak az üveges kiszerelések?"

Durva baleset volt az M3-ason, lezárták az autópályát

Durva baleset volt az M3-ason, lezárták az autópályát