Bizonyos problémák kezelésére a központiaknál hatékonyabbak a helyi munkaügyi kirendeltségek speciális programjai.

Bizonyos problémák kezelésére a központiaknál hatékonyabbak a helyi munkaügyi kirendeltségek speciális programjai. A szaktárca szerint bő 2 százalékponttal alacsonyabb lenne a foglalkoztatottság és ennyivel nagyobb a munkanélküliség, ha nem részesülne átlagosan 80-90 ezer ember valamilyen állami támogatásban az idén 295,6 milliárd forintos költségvetésű Munkaerő-piaci Alapból, amelynek körülbelül felét a megyék költhetik el - fejlettségüktől függően - például közhasznú foglalkoztatásra, képzésre és bértámogatásra. Mintegy tíz évvel ezelőtt vezették be, hogy a megyék decentralizált foglalkoztatási alapján belül is az egyes munkaügyi kirendeltségek dönthetik el, milyen programokra fordítják a nekik jutó összegeket. "Miután a kilencvenes évek elején a téeszek megszűnésével eltűntek a munkahelyek a falvakból, hatalmas kereslet van közhasznú munkákra" - mondta Kiss Ambrus, a Zala Megyei Munkaügyi Központ igazgatója, hozzátéve azonban, hogy a kirendeltségek büdzséjéből mindössze egy-két ember alkalmazására futja településenként. Bár a közhasznú munka funkciója elsősorban az lenne, hogy felkészítsen a versenypiaci munkavállalásra, e tekintetben a siker elenyésző, a korábbi évek tapasztalata szerint egy százalék alatti. Kiss szerint "ezt a munkát mégsem lehet nem csinálni". A korábban jellemző játszótér-söprögetős "alibimunkákkal" szemben kézzelfogható hasznot hajtó, tavaly indított új közmunkaprogramokban - például tereprendezés autópálya-építésnél vagy parlagfűirtás - részt vevők közül már minden tizedik el tud helyezkedni később a versenyszférában (igaz, a kormány 50-60 százalékos eredményt várt e programoktól).

Az egyedi programok mentik meg a felszámolás alatt álló Tolna megyei Botond-Cipő Kft. 60 dolgozóját, és így sikerült munkát adni az ugyancsak bonyhádi Sabona Cipőipari és Kereskedelmi Kft. több száz dolgozójának is 2003-ban. Az általános szabályok szerint ugyanis csak a legalább hat hónapja munkanélkülieket felvevő cégek kaphatnának bértámogatást, ám Tolnában a munkaügyi központ azokra is kiterjesztette ezt a jogosultságot, akik azonnal elviszik a rolót lehúzó cégek leépített munkaerejét. Más kérdés, hogy a Sabona és a dolgozóit felszívó Mebona Bőripari Kft. menedzsmentje között felfedezhető némi átfedés. "Könnyebb a munkaerőpiacról éppen csak kilépetteknek munkát találni, mint a hónapok óta állás nélkül levőknek" - indokolta a speciális helyi szabályt Mátyás Tibor Attila, a megyei munkaügyi központ osztályvezetője, hozzátéve, hogy egy korábbi programjukkal hátrányos helyzetű munkanélkülieket is megpróbáltak elhelyezni, de az lényegesen nagyobb ráfordítással járt személyenként, mégis kisebb hatékonysággal működött. "Még a bér-, járulék- és utazási költségek teljes átvállalása esetén is nehéz olyan munkáltatókat találni, amelyek többféle hátránnyal küzdő, tartós munkanélkülieket is felvennének" - számolt be tapasztalatairól Mátyás. Ráadásul szerinte az ilyen típusú rétegprogramoknak a munkanélküliséget csökkentő hatása korlátozott, hiszen az adott cég valószínűleg mindenképpen felvett volna valakit; a különbség csak annyi, hogy az ösztönzés hatására a tartós munkanélküliek közül választott.

A 10 százalék körüli munkanélküliséggel küzdő Zalában tavaly a megyei munkaügyi központ egymilliárd forintos költségvetésének harmadát képzésre költötték, mert a munkaképes korú népességben mintegy 40 százalék a képzetlenek aránya. A megyében működő 28 ezer vállalkozás közül több ezer keres fémmegmunkáló szakembert, a feltámadó kőolajiparban a lakatostól a fúrómesterig szinte minden szakmában hiány van. "Csakhogy éppen azokra a tanfolyamainkra kevés a jelentkező, amelyek elvégzése után jók az elhelyezkedési lehetőségek" - mondja Kiss. "Akik korábban a gépiparban dolgoztak, majd a kilencvenes évek elején munkanélküliek lettek, most lebeszélik gyerekeiket az ilyen szakmákról."

Trend

Tehetetlenségi nyomaték

Aprócska eredményeket ért el csupán a kormány a foglalkoztatást növelni próbáló különböző jogszabályokkal és munkaerő-piaci programokkal. A tartós munkanélküliségben ragadtak helyzetén és a makacs feketefoglalkoztatáson szakértők szerint nem lehet elszigetelt kis lépésekkel változtatni.

260 millióval drágultak a Fradi-edzőpályák a Népligetben

260 millióval drágultak a Fradi-edzőpályák a Népligetben

Ferencváros sem fizet a szabadságokért a leváltott fideszeseknek

Ferencváros sem fizet a szabadságokért a leváltott fideszeseknek

Józsefváros előző, fideszes vezetése mozijegyeket vett több százezer forintért, Pikó Andrásék rászoruló gyerekeknek adják

Józsefváros előző, fideszes vezetése mozijegyeket vett több százezer forintért, Pikó Andrásék rászoruló gyerekeknek adják

Ezermilliárd euró Orbánt is behúzta a klímavédelmi harcba

Ezermilliárd euró Orbánt is behúzta a klímavédelmi harcba

Nem lehet többé 1 forintért parkolni a Budai Várban

Nem lehet többé 1 forintért parkolni a Budai Várban

A Macskafogó hősei elfoglalták egy panelház oldalát a Józsefvárosban

A Macskafogó hősei elfoglalták egy panelház oldalát a Józsefvárosban