Tetszett a cikk?

Damon, Radius, Primus és Heléna: Karel Capek Rossum univerzális robotjai című, 1920-as drámájában szerepelnek az ember...

Damon, Radius, Primus és Heléna: Karel Capek Rossum univerzális robotjai című, 1920-as drámájában szerepelnek az ember formájú robotok. A cseh író a szláv "robot" (munka) szó alapján nevezte el az emberek parancsainak engedelmeskedő gépeket. A műben a mesterséges intelligenciák végül az ember ellen támadnak.

Futura: Fritz Lang 1927-es kultuszfilmjének, a Metropolisnak ember formájú gép főhőse. A robotot úgy alakítják át, hogy hasonlítson Mariához, a város egyik munkásának jólelkű lányához, ám a gonosz gép lázadást szít, végül megégetik.

Robbie: Isaac Asimov 1940-es, azonos című novellájában a sci-fi-irodalomban először jelenik meg emberszerű, szimpatikus, jóravaló mesterséges intelligencia, ami nemhogy nem támad gazdáira, de megmenti volt tulajdonosa lányának életét.

Multivac: Isaac Asimov 1955-1975 közötti írásaiban többször feltűnő, szupertitkos bunkerben tárolt, a kormány által működtetett szuperszámítógép.

Colossus: Dennis Feltham Jones 1966-os, hasonló című regényében (melyből film is készült) azért tervezik meg a világ legintelligensebb számítógépét, a Colossust, hogy az USA és szövetségesei arzenálját irányítsa. A masina minden támadásnak ellenáll, saját atomreaktorából meríti az energiát. Csak egy baj van vele: kapcsolatba kerül szovjet számítógéptársával, és közösen a világ urai lesznek.

HAL 9000: Arthur C. Clarke 1968-ban (néhány hónappal a Stanley Kubrick által rendezett film bemutatója után) megjelent, 2001 Űrodüsszeia című regényében szereplő számítógép. A Discovery One űrhajó szuperszámítógépe programhiba miatt egyre inkább "elveszti az eszét", és űrhajósokat gyilkol, mivel minden erejével tiltakozik az ellen, hogy kikapcsolják.

C-3PO: A George Lucas rendezte Csillagok háborúja-sorozat aranyszínű, bohókás, emberszerű tolmácsrobotja (egyesek szerint a Metropolisban látható Futura hímnemű változata), a fedélzeti gépész R2-D2 robottársa.

Anya: A kultuszfilmként számon tartott, 1979-ben Ridley Scott által rendezett A nyolcadik utas a halálban szereplő űrhajó személytelen fedélzeti számítógépe.

Marvin: Douglas Adams mára klasszikusnak mondható Galaxis útikalauz stopposoknak című, sci-fi-paródiának is felfogható könyvének emberszabású robotja. Az állandó depresszióval küszködő, kórosan unatkozó masinát bolygóméretű aggyal látták el, ám azt gazdái csak ritkán engedik használni.

Skynet: A Terminátor-filmekben szereplő intelligens szoftver, amely az USA nukleáris arzenálját (is) felügyeli. A James Cameron rendezte 1984-es film szerint a program rájön, hogy létezésére az emberiség jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért atomháborút robbant ki az USA, Oroszország és Kína között.

Andrew (Martin): Asimov történetének (A kétszáz éves ember) 1999-es megfilmesített verziójában egy ember alakú szériarobot gondolkodni kezd, kreatív műveket alkot, kiharcolja a robotok jogait, majd apránként emberi szervek funkcióit ellátó szerkezeteket épít be testébe, míg végül halandóvá, emberré válik.

Mátrix: Névtelen lázadó számítógépek alkotják meg a Mátrix nevű virtuális valóságot a Larry and Andy Wachowski testvérpár által jegyzett, 1999-es kultuszfilmben. A Mátrixban az embereket gyakorlatilag energiaforrásként hasznosítják a gépek.

David: Steven Spielberg 2001-es, AI (Artificial Intelligence - Mesterséges Intelligencia) című filmjében egy házaspár beteg és hibernált gyermekét "helyettesíti" egy új típusú, kisgyerek formájú robot, amelyik még emberi érzelmekre is képes, és őrülten vágyakozik "anyukája" szeretetére.

Trend

Megjön az eszük?

Az agykutatás, az evolúciós pszichológia fejlődésével egyre többen vallják: az emberi gondolkodás elemei - az arcfelismeréstől a rejtvényfejtésig - modellezhetők, elvileg tehát gépekkel utánozhatók. Az ember módra működő lény megalkotásának sci-fi-szerzők által évtizedek óta dédelgetett programja mégis elérhetetlen célnak tűnik.

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri