Mibe van ez nekik?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Nemzetközi összehasonlításban olcsó, ugyanakkor magas színvonalú ellátás, amire mégsem kell hónapokig várni -...

Nemzetközi összehasonlításban olcsó, ugyanakkor magas színvonalú ellátás, amire mégsem kell hónapokig várni - állítólag ezért jönnek, nem is kevesen, Budapestre, a Gerincgyógyászati Központba külföldről. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által is finanszírozott, de több orvos közös vállalkozásában üzemeltetett nemzetközi hírű intézetbe két úton érkeznek a külföldi páciensek. A gerincdaganatok gyógyításában specialistának számít a központ, ezért irányítanak ide a nemzetközi onkológiai hálózaton keresztül daganatos betegeket - mondta a HVG-nek Varga Péter Pál, az intézet igazgató főorvosa. Közlése szerint ilyen súlyos esetekben három-négy konzultációt tartanak hetente, és havi egy-két beteget műtétre is ide küldenek.

A külföldi betegek nagyobb része a Varga által alapított Budai Egészségközpontból érkezik a Gerincgyógyászati Központba. Tavaly mintegy száz külföldit kezeltek a Királyhágó utcai intézetben; vannak közöttük, akik Magyarországon élnek, mások a hosszú várólista elől "menekültek" ide, vagy az ellátás árát sokallották saját hazájukban. Az Egyesült Államokban például olyan drága az egészségbiztosítás, hogy a tehetősebbeknek megéri inkább saját zsebből fizetni a magyarországi gyógykezelés árát. Azt, hogy éppen a budapesti klinikát válasszák, általában a háziorvosok tanácsolják, akik rendszerint egy másik pácienstől hallottak az intézetről - avat be az információáramlásba a főorvos, hozzátéve, ők semmiféle külföldi marketingtevékenységet nem folytatnak.

Az olcsóság egyébként relatív: egy porckorongsérv-kezelés például 3 ezer, egy nagyobb műtét 6-10 ezer euróba kerül, de egy komplikáltabb beavatkozás ára 20 ezer eurónál kezdődik. A fizetést pedig igen szigorúan veszik: a pácienst addig nem veszik fel a kórházba, amíg kezelésének kalkulált összege - amelyről utólag részletes elszámolást kap - nem érkezik meg az intézet számlájára. Azt pedig a betegre bízzák, hogyan állapodik meg saját biztosítójával - magyarázza Varga. Óvatosságukat az igazgató főorvos korábbi rossz tapasztalataikkal indokolta: előfordult, hogy egy évet kellett várniuk, mire megkapták a kezelés költségét. A környező országokból érkezőkkel kapcsolatban más a helyzet, a szlovák egészségbiztosítóval például kifejezetten jó a kapcsolatuk - mondja az igazgató, aki azt is állítja, szigorúságukkal az OEP által finanszírozott betegek is jól járnak: a külföldi páciensek ellátásából származó bevételekből fedezik a betegszobák felújítását és a műszerek beszerzését is.