Határtalan mellékhatások

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Kalifornia, Arizona, Új-Mexikó és Texas államok határközeli városaiból rendszeresen indulnak buszok a legközelebbi...

Kalifornia, Arizona, Új-Mexikó és Texas államok határközeli városaiból rendszeresen indulnak buszok a legközelebbi mexikói városokba. Az utasok általában nyugdíjasok, fő úti céljuk pedig a határ mentén az utóbbi években egyre-másra nyílt gyógyszertárak. A sajátos bevásárlóturizmus során beszerzett, odahaza kizárólag receptre kapható - főleg különböző időskori panaszok, például ízületi fájdalmak és magas vérnyomás kezelésére használatos - medicinák kiváltásához ugyanis vényre sincs szükség, ráadásul ott e készítmények 30-80 százalékkal olcsóbbak, mint az Egyesült Államokban. A kanadai határon is ugyanez a helyzet, mivel a gyógyszerek az északi szomszédnál is olcsóbbak, mint az USA-ban.

Mexikóból még mindig a "személyes import" a jellemző, Kanadába viszont az amerikaiaknak már nem feltétlenül kell kiutazniuk, hogy olcsóbban jussanak megszokott gyógyszereikhez. Az utóbbi hat évben ugyanis valóságos iparággá nőtte ki magát az online értékesítés, kanadai cégek tucatjai postáznak különböző medicinákat egyesült államokbeli megrendelőiknek; a forgalom eléri az évi 800 millió USA-dollárt, a vevők száma pedig a 2 milliót. Az amerikai törvények szerint ugyan külföldről tilos olyan gyógyszert vásárolni, amely nem felel meg az amerikai előírásoknak - ehhez elég, ha a kanadai hatóságok jóváhagyó pecsétje áll a dobozon, vagy nincsenek rajta az USA-ban kötelező figyelmeztetések -, ám a Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA), valamint a vámhivatal egészen a közelmúltig szemet hunyt e gyakorlat fölött.

Az utóbbi mintegy másfél évben azonban szigorodott a bánásmód. Több nagy amerikai gyógyszergyár is csökkentette eladásait a csomagküldő patikáknak szállító nagykereskedőknek. Az idei év első hónapjaiban megtöbbszöröződött a postai forgalomban elkobzott csomagok száma, és már megközelíti a küldemények 5 százalékát. A gyakorlat azonban az USA több szövetségi államának is megtetszett, ők törvényjavaslatokkal és bírósági keresetekkel szeretnék kikényszeríteni a - zömmel amerikai - gyógyszergyárak termékeinek Kanadán keresztüli reimportálását. A gyógyszeripari lobbi mindeddig hatásosan akadályozta meg a szövetségi tilalom feloldását és az FDA szigorának enyhítését, azt viszont a vevők oldaláról jelentkező politikai nyomás hatásának tulajdonítják, hogy januártól az időskorúak egészségügyi ellátását finanszírozó Medicare program meghatározott esetekben kedvezményesen adja a receptre felírható gyógyszereket, amelyek ára így már közelít a Kanadából származókéhoz.