Olajnyomat

Utolsó frissítés:

A hagyományos iparágak vették át a világgazdaság motorjának szerepét a kilencvenes években domináns informatikától, médiától és kiskereskedelemtől - derül ki az amerikai Fortune magazin által a világ 500 vezető vállalatáról a múlt héten közzétett rangsorból.

HVG
A nyersanyagipari vállalatok éve volt a tavalyi - erre a következtetésre jutottak az amerikai Fortune magazin elemzői a világ 500 legnagyobb vállalatának 2005-ös teljesítménye alapján. Különösen igaz ez a megállapítás az olajipari vállalatokra, amelyek soha nem zártak még olyan jó évet, mint ezúttal. Az olaj világpiaci árának sorozatos rekordjai, a fekete arany iránt egyre növekvő kereslet - különösen a feltörekvő gazdaságok, elsősorban Kína és India részéről -, valamint az iparágban az utóbbi egy évtizedben végbement fúziós hullám mind-mind hozzájárult a rekordteljesítményhez.

Ily módon a világ legnagyobb vállalata - mind forgalom, mind pedig nyereség alapján - az amerikai Exxon Mobil olajcég lett, maga mögé utasítva az e pozíciójában négy éven át megingathatatlan Wal-Mart áruházláncot. Az amerikai olajmulti forgalma 26, nyeresége pedig 43 százalékkal volt magasabb tavaly, mint egy éve. Két másik amerikai iparági társa is előretört: a Chevron öt helyet ugorva feljebb az ötödik lett, és a ConocoPhillips is bekerült a világ tíz legnagyobbja közé, kiszorítva az 1997 óta mindig ott tanyázó amerikai General Electricet. Így már nem is meglepő, hogy iparági összesítésben az 500-as világlistán szereplő 34 olajipari cég érte el a legnagyobb forgalmat, egyszersmind a legmagasabb nyereségességet. Nem kevesebb mint 77 százalékos profitbővülésre voltak képesek a kizárólag olajkitermeléssel foglalkozó - finomítókapacitással nem rendelkező - cégek, valamint a bányavállalatok. Valószínűleg nem sokan gondolták néhány éve, hogy például az ausztrál BHP Billiton bányacég 2005-ben 89 százalékos profitemelkedést produkál, ami olyannyira megemeli papírjainak tőzsdei árfolyamát, hogy a társaság piaci értéke meghaladja az amerikai Intel csipgyártóét.

Ám nem az olajipar az egyetlen, amelynek tavalyi teljesítménye felülmúlta önmagát: a világ félezer vállalata ezúttal is rekordévet tudhat maga mögött. Az iparvállalatokkal együtt a pénzügyi és egyéb szolgáltatásokat végző cégeket árbevételük alapján rangsoroló Fortune listáján szereplő 500 vállalat bevétele tavaly 13 százalékkal, közel 19 ezer milliárd dollárra szökött fel; ez az összeg megközelíti a világ összesített hazai össztermékének (GDP) egyharmadát. Nyereség tekintetében az 500-ak még dinamikusabb bővülést mutattak: összesített profitjuk 30 százalékkal, 1200 milliárd dollárra emelkedett.

Bár katasztrofális évet zárt az amerikai General Motors (GM) - szinte változatlan, 192 milliárd dolláros forgalom mellett 10,5 milliárd dolláros veszteséget hozott össze -, mégis a világ legnagyobb autógyártója maradt, és a listán is sikerült megőriznie előkelő 5. helyét. Az autóipari vállalatok azonban aligha lehetnek elégedettek tavalyi teljesítményükkel: a négy legnagyobb - a GM, a DaimlerChrysler, a Toyota és a Ford - árbevétele átlagosan csupán 4 százalékkal emelkedett. A világ legnyereségesebb autógyártója 12 milliárd dolláros profitjával a japán Toyota lett, amelynek jó esélye van rá, hogy az idén forgalom tekintetében is megelőzze amerikai riválisait, és az iparág vezető cégévé váljon.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a pénzügyi szféra: New Yorktól Prágán át Mumbaiig a pénzintézetek olyan sikeres évet zártak, hogy az 500-as listán szereplő 57 bank összesített mérlegfőösszege eddig soha nem látott mértékben, 24 százalékkal bővült. A francia Crédit Agricole nyeresége 88, a svájci UBS-é 73, a belga-holland Fortisé 49, a Deutsche Banké pedig 33 százalékkal emelkedett. Nincs okuk panaszra az amerikaiaknak sem: a Citigroup például, amely tavaly száz új bankfiókot nyitott világszerte - az Exxon Mobil és a brit-holland Royal Dutch Shell után - a harmadik legnagyobb, közel 25 milliárd dolláros profittal zárta az évet. Az ázsiai pénzintézetek is előretörtek: a dél-koreai Kookmin Bank megnégyszerezte nyereségét, a State Bank of India első ízben került be az 500-ak közé, és a listán szereplő mind a négy kínai bank látványosan előrelépett a rangsorban.

Az 500-as listára 50 iparág, illetve 32 ország cégei kerültek fel. Közülük 170 amerikai, majd a japánok következnek 70 vállalattal; az európaiak közül Franciaország és Nagy-Britannia 38-38 céggel van jelen, majd pedig Németország következik 35 társasággal. A listára 41 új cég került fel: a legelőkelőbb helyre a dél-koreai LG tört fel, 60 milliárd dolláros forgalommal egyből a 72. lett. Első ízben klubtag Ausztria, amely a 19 milliárd dolláros forgalmával a 334. helyen befutott olajipari OMV-nek köszönheti színre lépését. Az újonnan jöttek között található a 492. helyet megcsípő amerikai Apple, és - ha csak az utolsó, 500. helyre is - első ízben került be a klubba a sportszereket gyártó, ugyancsak amerikai Nike. Ehhez 13,7 milliárd dolláros forgalmat kellett elérnie: ez volt tavaly az 500-as listára kerüléshez szükséges minimum.

A feltörekvő országok vállalatai közül különösen szembetűnő a kínaiak megerősödése. Alig egy évtizede még csak háromnak sikerült a világ elitklubjába beküzdenie magát, ma azonban már húszan vannak - a kanadaiakat, az olaszokat, a svájciakat, a hollandokat és a dél-koreaiakat is megelőzve - a nemzetek nem hivatalos pontversenyében.