"17.40 órakor a Lord együttes előadását a műsorvezető többször megszakította a rendbontások miatt.

"17.40 órakor a Lord együttes előadását a műsorvezető többször megszakította a rendbontások miatt. A színpad előterében csoportosuló fiatalok az időközben megérkezett P. Mobil együttest akarták látni, ezért kezdetben különböző tárgyakat, majd sörös-, boros- és üdítősüvegeket dobáltak a színpadra. (...) A színpad előtt ebben az időben 60-70 ezer ember tartózkodott. (...) a biztosítás parancsnokának utasítására 20 egyenruhás és 10 polgári ruhás rendőr kiemelte a garázda személyeket. (...) Ezzel egy időben a pusztavacsi honvédségi alakulat körletében elhelyezett 24 kutyás járőrt a helyszínre szállították" - számolt be az 1984. augusztus első napjaiban az ország földrajzi közepén, Pusztavacson megrendezett Békefesztiválon történt, a rocklegendáriumba pusztavacsi kardlapozás címen bekerült botrányról egy évvel később Deutsch Ottó rendőr őrnagy a Belügyi Szemle hasábjain.

Az államvédelem külön készült a Hazafias Népfront és a Képes Újság című magazin által először 1982-ben megrendezett népünnepélyre. Kiszagolták például, hogy a Dialógus Békecsoport nevű alternatív szerveződés illegális röplapakcióra készül, amellyel a leszerelés fontosságára kívánja felhívni a fesztiválozók figyelmét - derül ki a Pálinkás Szűts Róbert újságíróról készített ügynöki jelentésből. A felszabadulás 40. évfordulójának előjátékaként szervezett pusztavacsi fesztiválon ennek ellenére rövid időre teljesen kicsúszott a kontroll a hatóságok kezéből.

A "garázda személyek" eltávolítása után sem állt le ugyanis a 2-3 ezer fős kemény mag: folytatták a hajigálást. Erre előkerültek a könnygázgránátok, Deutsch őrnagy pedig kiadta a parancsot "a vízágyúval vízcsapás alkalmazására", az "oszlatóék pedig felvette a harcrendet". A szolgálatban lévő lovas rendőrök a pusztavacsi kiserdőből kuruc módra előrúgtató gumibotos "Kádár-huszárokként" kapcsolódtak be a rend helyreállításába. S bár a hivatalosan regisztrált 24 sérülésből 23 állítólag üvegdobálásból származott, s csak egyet okozott lórúgás, a szemtanúk emlékezete szerint akkurátusan oszlatott a rendőrattak. A műsor az alig egyórás intermezzo után folytatódott: a kedélyek akkor nyugodtak meg végképp, amikor a P. Mobil a húrok közé csapott.

A puha diktatúra éveiben rendezett többnapos vidéki együttlétekkel - mint az 1967-ben, szintén KISZ-kezdeményezésre alapított és az új zenekarok bemutatkozó fórumának számító Szegedi Ifjúsági Napok - alig volt probléma. De azért a nevezetes pusztavacsi affér mellett akadt még kivétel. A rend éber őrei és a publikum közötti összecsapásról híresült el az I. Miskolci Popfesztivál. A Budai Ifjúsági Park átmeneti bezárása után 1973 májusában a szocialista nehézipar fellegváraként emlegetett város KISZ-vezetése gondolt egy nagyot, és egész napos koncertet szervezett a menő együtteseknek. De mivel az év március 15-én több száz fő letartóztatásával végződő spontán megmozdulásra került sor Budapesten (HVG, 2006. március 11.), az állambiztonsági szervek töröltették a diósgyőri stadionba tervezett fesztivál programjából a szerintük rebellióveszélyt rejtő számokat: a Tolcsvay együttes Nemzeti dal-feldolgozását, illetve a Szemétdombot, valamint a "Én nem tudtam azt, kérem" című Illés-nótát.

A több száz fős ifjúgárdistahaddal (az ifjúgárda volt a KISZ rohamcsapata), valamint jelentős rendőri erőkkel biztosított bulin mégis kitört a balhé. A biztonság okán a rajongók csak a stadion nézőteréről élvezhették a gyepre állított színpadon bazseváló bandák játékát. Ezt unta meg egyebek mellett Bródy János, aki fel s alá rohangálva a salakpályán tapsra tüzelte a 11-12 ezer fős tömeget. Csakhogy a lelkesülten beugráló fiatalokat az ifjúgárdisták nyakon csípték és "elvezették". Bródyt erre elkapta a gépszíj. Az Illés utolsó száma előtt mikrofonon át megköszönte az ifjúgárda és a rendőrség szíves közreműködését, s azt, hogy "a fesztivál előestéjén számos szállás nélküli rajongót vendégül látott éjszakára" - olvasható Szőnyei Tamás Nyilvántartottak című, a korszakról szóló könyvében.

A tömeg persze pfujolt, ám csak akkor vadult meg, amikor az Illést követően színpadra lépő (akkoriban igencsak progresszív muzsikát és nem slágerzenét játszó) Bergendy zenekar játszani kezdett. Egy, a pályára ugró fiút tíz gárdista vett körbe, és alaposan összerugdosták. Erre tört ki a népharag. Több százan özönlöttek a gyepre, a rendőrök pedig nekifogtak az oszlatásnak. A zenészek észnél voltak, s miközben tovább játszottak, Bergendy István felszólította a megvadult rajongókat, térjenek a helyükre. Ennek köszönhető, hogy pár tucat előállításon kívül a helyszínen más következménye nem lett a diósgyőri csatának. Bródy ellen viszont izgatás bűntettének gyanújával eljárás indult, igaz, a bíróság végül hosszas - rabosítással, házkutatással spékelt - procedúra után felmentette a vádak alól.

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

 A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

Hét választás Magyarországon - 1990-2014

Hét választás Magyarországon - 1990-2014

A választások előtt is tisztelgett egy számmal a hatos lottó

A választások előtt is tisztelgett egy számmal a hatos lottó

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Telefonont ragadott a Fidesz-KDNP szegedi jelöltje, és szavazásra buzdított

Telefonont ragadott a Fidesz-KDNP szegedi jelöltje, és szavazásra buzdított