Nyitott ajtók

Utolsó frissítés:

"Nálunk lehet visszabeszélni, sőt az egyenesen elvárt" - említi népszerűségének egyik vélt okát Leitner György, a...

"Nálunk lehet visszabeszélni, sőt az egyenesen elvárt" - említi népszerűségének egyik vélt okát Leitner György, a Legjobb munkahely címet már tavaly is elnyert GlaxoSmithKline Kft. ügyvezető igazgatója. A felmérés tanúsága szerint bárki bekopogtathat hozzá, mindig szán időt arra, hogy a kollégákkal beszélgessen. Leitnerről az a hír járja, hogy kifejezetten ösztönzi munkatársait, menjenek szabadságra, és hétvégéjüket ne munkával töltsék. Ha pedig teheti, összejár kollégáival, tíz-egynéhányukkal rendszeresen focizik is. Vezetői ars poeticája, hogy az információhoz legközelebb álló döntsön, ehhez mindenki kapja meg a szükséges információkat. Az ügyvezető az úgynevezett coaching típusú vezetés híve, amelynél a főnök igyekszik helyzetbe hozni beosztottját, hogy önmaga találjon megoldást egy problémára.

Sok magyarországi cég próbálja az önállóság biztosításával kihozni alkalmazottaiból a maximumot. Maguk a felső vezetők ellenben gyakran nem érzik, hogy munkájukkal képesek érdemben befolyásolni vállalatuk fejlődését. Ehhez feltehetőleg köze van annak is, hogy a Legjobb munkahely felmérésben megkérdezett felső vezetőknek saját megítélése szerint csak 60 százaléka rendelkezik a vállalat sikeressé tételéhez szükséges anyagi erőforrásokkal. Paradoxon ugyanakkor, hogy a kellemetlen, népszerűtlen döntéseket az ő nevükhöz köti a munkavállaló. Az első számú vezetők fele határozottan állítja, hogy a vezetői csapat minden tagja azonos mértékben tudja érvényesíteni érdekeit, miközben a közvetlenül alattuk dolgozó vezetőtársaik közül csak minden harmadik vélekedik hasonlóan.

A Microsoft-vezér Vityi Péter létfontosságúnak tartja a munkatársakkal való folyamatos kommunikációt, a hírlevelek, csoportos megbeszélések mellett a vezetők és munkatársaik közötti rendszeres megbeszéléseket. Vityi irodája állítólag a nap minden órájában nyitva áll az alkalmazottak előtt, de a Microsoft az otthoni munkavégzést is támogatja.

A női vezetők számára sokkal nagyobb kihívást jelent a munka és a magánélet összehangolása, mint a férfiaknak: tízből csupán négyen elégedettek ilyen lehetőségeikkel. A férfiaknál kevésbé érzik azt, hogy vállalatuk anyagilag kellően elismeri fáradozásaikat. A munkahelyi stresszt sem tudják olyan jól kezelni, mint férfi társaik. Mindezek ellenére lojálisabbak, a férfiaknál nagyobb arányban vannak köztük olyanok, akik csak szélsőséges körülmények hatására hagynák faképnél munkaadójukat. A Magyar Posta Zrt. női vezérigazgató-helyettese, Szűts Ildikó - mint a HVG-nek elmondta - soha nem érezte, hogy férfi kollégái ne tekintenék egyenrangúnak. Öt évvel ezelőtti kinevezése óta arra törekszik, hogy szakmailag, emberileg bebizonyítsa, alkalmas erre a feladatra, s szóba se kerülhessen nemi hovatartozása. Az MP-nél egyébként talán azért is jobban figyelnek erre, mert e cég az átlagnál több nőt foglalkoztat.

A magyarországi felső vezetők számára általában mélypontot jelent a vállalatnál töltött második és harmadik év. Ezt igazolja az is, hogy éppen azok a legelégedetlenebbek, akik ennyi időt töltöttek a cégnél.

Összességében alig több mint minden második vezető - 54 százalék - tartja érdemesnek vállalatát az érte hozott áldozatokra. A munkával járó stressz pedig sokuk számára már-már elfogadhatatlan, olyannyira, hogy majdnem minden negyedik felső vezető döntene a több szabadidő mellett a fizetésemelés helyett - ha lehetősége nyílna a választásra.

CSABAI KÁROLY

Hozzászólások