Vadvízi túrától a közös főzésig: a rendezvényszervező cégek évről évre új "csapatépítő" ötletekkel állnak elő. A programok egy része nem több jutalomútnál, máskor a munkahelyi teljesítmény javítása a közvetlen cél.

Dehő Benő - így hívják a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. kabalafiguráját, egy, a mancsában radiátort szorongató, mosolygós zöld sárkányt. Ennek öltözött be néhány éve Csonka Tibor vezérigazgató a vállalat egyik évzáró buliján, hogy aztán egy mókamester felvezetésével szembesüljön az év során titokban magnóra vett beszédeinek megvágott részleteiből összeállított tréfás egyveleggel. Egy másik alkalommal egy színielőadás során Döbrögiként kellett tűrnie a cég Ludas Matyit megjelenítő hölgytagjának vesszőcsapásait. A részvénytársaságnál az évzáró bulik hangulatát korábban az üzemi tanács által rendezett és bemutatott jelmezes előadások fokozták, de az utóbbi két évben már profi humoristák szórakoztatták a közönséget. A budaörsi Mapei Kereskedelmi Kft. a hétvégéken rendszeresen szervez csapatépítő hegyvidéki barangolásokat, idén nyáron pedig Tápiószentmártonba, "falusi olimpiára" vitte a dolgozóit, ahol két napon át csiszolódhattak össze a munkatársak - kukoricakapálás közepette.

A csapatépítés az elmúlt bő másfél évtizedben Magyarországon is a humánerőforrás-gazdálkodás kulcsszava lett: mind több helyen alkalmazzák ezt az eszközt. Igaz, mindenütt mást értenek alatta.

Az élményre fókuszál a csapatépítés egyik típusa. "A program célja itt az elkötelezettség, lojalitás erősítése - magyarázza Pozvai Zsolt, Magyarország egyik vezető tréningcége, a Develor Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója -, azért is, hogy a rendezvény később közös emléket jelent majd a kollektívának." A legtöbb cég évente újabb programmal próbálja meglepni dolgozóit. A kilencvenes évek második felében jött divatba a vadvízi evezés, aztán öt-hat éve a paintballozás, majd a terepjárós és négykerekű motoros programok. Az ötleteknek csak a büdzsé szabhat határt: ha már unalmas az adriai vitorlázás, jöhet egy lappföldi kutyaszánverseny, melynek fáradalmait jégkunyhóban lehet kipihenni.

Divatok jönnek és mennek, és a szolgáltatók is törekszenek a megújulásra: az utóbbi egy-két évben slágerré vált a katonai túlélőtúra határán mozgó kalandjáték, szakadékmászással, tűzszerszám nélküli tűzgyújtással, szabadban alvással. Sokkal komfortosabb, de szintén divatos az együttes főzés, amelynél az egyik szervezeti egység közös munkával háromfogásos vacsorát készít, s arra meginvitálja egy másik részleg dolgozóit.

A csapatépítés mélyebb, "magasabb szervezetfejlesztő hatású" fajtája az élmény helyett elsősorban a cégnél felmerült problémák megoldását tűzi ki célul. Az 1990-es évek óta számos vállalatnál kipróbáltak olyan, ma már klasszikusnak számító gyakorlatokat, mint például az úgynevezett bizalmi dőlés, melynél a dolgozó becsukott vagy bekötött szemmel egy magaslat szélére áll, majd társai kezei közé dől, bízva abban, hogy azok elkapják. Hasonló filozófiát követ a "pókháló", amelynél a csapat tagjainak úgy kell egymást segítve végigmenniük egy pályán, hogy az akadályul kifeszített kötelekhez egyikük sem érhet hozzá.

A feladat végeztével - magyarázza Pozvai - a tréner kikérdezi a résztvevőket, hogy kiderüljön: kik azok, akik izgultak, kik érezték úgy, hogy a többiek nem figyelnek eléggé rájuk. Aztán következik a tanulságok levonása: itt gyakran olyasmik fogalmazódnak meg, mint hogy "nekiugrottunk ahelyett, hogy megterveztük volna, hogyan csináljuk". Végül megbeszélik, milyen hasonló szituációk fordulnak elő a munkahelyi életben, és hogyan kéne azokat jobban kezelni. Az értékesítők például gyakran bizalmi dőléshez hasonló helyzetnek érzik, amikor a cég egy új produktumát bemutatják az ügyfeleknek: elsősorban számukra jelent felsülést, ha a termékfejlesztők rosszul dolgoztak.

Egyébként a szervezetfejlesztési programokat is lehet adrenalinfröccsel együtt kínálni - ezt kísérlik meg az épített kaland-pályák. Az óbudai Hajógyári-szigeten lévő Killtec Parkba lépők jó része eleinte nem is hiszi el, hogy a program során ő is kipróbálja majd a kilenc méter magasan lengő óriáshintát, rámerészkedik az óriáslibikókára, végigmegy a társak segítségével kötelekkel stabilizált "ingoványon", esetleg hegymászó kötéllel leugrik a nyolc és fél méter magas cölöpről. Végül azonban a túlnyomó többség mégis rászánja magát, s ez a szervezők szerint új energiát, magabiztosságot nyújt számukra, egyszersmind fokozza a csapat tagjaiban az egymás iránti bizalmat - mondta a HVG-nek Hovorka Orsolya, a létesítmény tulajdonos-vezetője. "A kalandtúrák észrevehető eredménye, hogy a gátlásosabb, perifériára szorult dolgozók is feloldódnak, kommunikálni kezdenek, mihelyt olyan feladatot kapnak, melynek ők tudják a megoldását" - tette hozzá Nagy Zoltán, aki az Escape Club Bt. tulajdonosaként hat éve foglalkozik csapatépítő programok szervezésével.

"Fontos, hogy hozzáértő tréner dolgozza fel az élményeket - mondja némiképp hazabeszélve Pozvai -, egyéb esetben ugyanis előfordulhat, hogy a program végeztével a problémák sikeresen a felszínre jönnek ugyan, de ott is maradnak, s a cég dolgozói rosszabb csapatként távoznak, mint jöttek." Problémás cégnél még az egyszerű élménykínáló tréning is visszaüthet: például ha egy paintballmeccsen szándékosan egymásra vadásznak az egymást munkahelyi környezetben is nehezen elviselni képes kollégák. Ha viszont a programot a felmerült munkahelyi problémához tervezik, állítólag felszínre hozhatók és kibeszéltethetők az olyan gondok is, mint hogy vajon mindenki egyként húzza-e az igát a cégnél.

A HVG talált már olyan csapatépítést megjárt alkalmazottat, aki szerint a feladatsor, melyben a cég történetét kellett pantomim-előadással bemutatni, nem volt egyéb, mint a dolgozók debilizálása. Vannak, akik szerint a csapatépítés leginkább akkor lehet hasznos, ha új vezető érkezik a céghez, vagy két szervezeti egységet összevonnak. Ám olyan menedzserrel is beszéltünk, aki úgy érezte, a félnapos margitszigeti GPS-navigációs, térképösszerakós "kincskereső" játékból sokat tanult: például hogy hasznos, ha egy csapatban különféle személyiségtípusú - mondjuk jó megfigyelő, jól kommunikáló, illetve a dolgokat rendszerben látó - emberek működnek együtt.

SCHWEITZER ANDRÁS

Futurisztikus hidrogénes légi jármű készül Magyarországon

Futurisztikus hidrogénes légi jármű készül Magyarországon

Szegényházban halt meg 36 évesen, ma százmilliókért kelnek el képei

Szegényházban halt meg 36 évesen, ma százmilliókért kelnek el képei

Parti Nagy Lajos: A magyarok szavazták meg a saját diktátorukat, háromszor is

Parti Nagy Lajos: A magyarok szavazták meg a saját diktátorukat, háromszor is

Ön meg tudna élni napi ezer forintból? A dolgozók ötöde ennyit sem keres a világban

Ön meg tudna élni napi ezer forintból? A dolgozók ötöde ennyit sem keres a világban

Már az ENSZ-ben is téma a Gyöngyöspata-ügy

Már az ENSZ-ben is téma a Gyöngyöspata-ügy

Nem parancsolhatjuk meg az embereknek, hogy legyenek kiváló ötleteik

Nem parancsolhatjuk meg az embereknek, hogy legyenek kiváló ötleteik