Hamarosan a kábeltévé konkurenciája lehet, de még legalább egy évbe beletelik, amíg üzletileg érdekessé válhat Magyarországon az internetes tévézés.

Kábelen jön, mégsem kábeltévé, viszsza lehet vele játszani, mégsem videomagnó, filmkölcsönzést is lehetővé tesz, mégsem videotéka, böngésző is lehet benne, mégsem számítógép - mi az? Magyarországon ma két cég összesen 1200 ügyfele tudja saját tapasztalatból, hogy az internetes tévéről (IP-tévé) van szó. Ugyanazon a napon, tavaly november 6-án lépett piacra e szolgáltatással a T-Online (T-Home néven) és a TVnet. Egyelőre inkább tesztnek, mint komoly piaci tényezőnek mondható, hogy az előbbi ezer, az utóbbi kétszáz háztartásba juttatja el tévéműsorcsomagját, amely digitális képminősége és néhány többletszolgáltatása révén különböztethető meg például a megszokott kábeltévétől.

A tévéműsorok ugyanúgy a telefonkábelen át érik el a lakásokat, mint az internet - igaz, ehhez az alapszintű internetszolgáltatáshoz elegendőnél nagyobb sávszélességű kapcsolatra van szükség, de ez már nem számít ritkaságnak. A jelek számítógép nélkül, egy digidoboz (set-top-box) közbeiktatásával, közvetlenül a tévékészülékbe jutnak. Az internetalapú tévézés talán legfeltűnőbb újdonsága az, amit a T-Home így hirdet reklámkampányában: a műsor "akkor kezdődik, amikor akarjuk". Az élő műsorokat persze évtizedek óta föl lehet venni videomagnóra (illetve az utóbbi években dvd-re vagy merevlemezre), és később visszanézni, itt azonban van egy lényeges különbség: az IP-tévé esetében néhány perc is lehet ez az időeltolódás, hiszen el lehet kezdeni nézni azt a műsort is, amelynek a felvétele még javában zajlik. Nem elvi, hanem kényelmi különbség, hogy ehhez nincs szükség külön készülékre és körülményes programozásra: a felvételt és a visszajátszást ugyanaz a digidoboz intézi, mint az élő tévénézést, a programozás pedig szinte egyetlen gombnyomással megoldható a képernyőn megjeleníthető jellemző elektronikus műsorújság segítségével.

A tévéműsorok "lefagyasztására" a két cég eltérő műszaki megoldást választott. A TVnetnél központi tároló rögzíti egyes csatornák adásának legutóbbi 24 óráját. Ebből tetszés szerint hívhatók le a műsorok, és ezen felül hatórányi külön tárhelyet tartanak fenn minden előfizető saját felvételeinek. A T-Home viszont 90 órányi műsor tárolására képes merevlemezes felvevővel egybeépítve szállítja a digidobozt (ezzel komoly árversenyt támasztva a magyar piacon mostanában megjelenő merevlemezes felvevőknek). Odahaza ki-ki beállíthatja, hogy folyamatosan rögzíti-e egyes csatornák műsorát, netán bizonyos adásokat vesz föl, vagy csak a kedvenc film elején nyomja meg a "pillanatmegállító" gombot. Az így összeállított kínálatból lehet aztán válogatni (ez esetben tehát nem működik az időeltolásos tévézés, ha a néző legkésőbb műsorkezdéskor nem gondoskodott a felvételről). A T-Home háztartásonként tárolt felvételei esetében a teljes műsorkínálatra kiterjed a választék, míg a TVnet a csomagjában szereplő 46 közül csak nyolc csatornával tudott megállapodni műsorfolyamuk központi rögzítéséről. A két nagy kereskedelmi tévé, az RTL Klub és a Tv2 arra hivatkozik, hogy műsorainak csak a továbbítását, de nem a tárolását engedik meg a szerzői jogok, külföldi csatornákkal pedig a TVnet egyelőre nem tudott megfelelő szerződéseket kötni - mondta el a HVG-nek Lengyel Tibor ügyvezető igazgató.

A tévékkel való megállapodás egyébként is az erőviszonyok kérdése. Míg a kábelhálózatok és a tévék kapcsolatában vagy az előbbiek veszik meg a műsorok továbbításának jogát, vagy az utóbbiak fizetnek azért, hogy bekerüljenek egy-egy hálózat kínálatába, az inkább távközlési, mint tévés szolgáltatásokra szakosodott TVnet egyelőre minden általa továbbított csatornáért fizet a műsorszolgáltatónak. A T-Online viszont - kihasználva a cégcsoporthoz tartozó T-Kábel súlyát is - üzletileg kábeltévéként próbálta pozicionálni magát, és mint Szász Dániel vezérigazgató-helyettes a HVG-nek mondta, elérték, hogy más versenytársakhoz hasonló feltételekkel tárgyalhassanak a műsorszolgáltatókkal.

A reklámok átugrásának lehetőségétől tartva (HVG, 2006. december 9.) a nagy tévétársaságok eleinte ellenkeztek is - idézte fel Szász -, de később felismerték, hogy nem érdemes kimaradniuk az új műsorelosztási technikából. Szász szerint ma már a T-Online-on múlik, melyik tévét veszi be a csomagjába. A TVnet maga is indított egy (történetesen erotikus) tévécsatornát, és ezen felbuzdulva jelentkezett már néhány cég, hogy a TVnet IP-tévé-hálózatán terítené új műsorát. Ez olcsóbb is, mint a kábelhálózatokra bejutni - Lengyel "pár millió forintos" egyszeri költséget említ, az üzleti modell egyéb részleteit még nem állapították meg -, ráadásul az analóg kábelhálózatokon nem fér el több csatorna, a digitális műsorkínálat viszont gyakorlatilag korlátlanul bővíthető.

Üzletileg az eddigi hónapok még egyik cégnél sem számszerűsíthetők. A tavaly őszi indulás után 2007-et mindketten az ismerkedés évének tekintik, és nagyjából egy esztendő elteltével számítanak értékelhető eredményre. Lengyel viszont pénzben nem mérhető presztízsnyereségnek tartja, hogy cége a T-Online-nal egy időben kezdte e szolgáltatást. Tavaszra a TVnet 12 nagyvárosban fogja kínálni az IP-tévét, a T-Home most 25 városban van jelen, és az év végére több tízezer, 2008 végére pedig legalább 100 ezer előfizetővel számol.

Addigra kialakulhat a két cég eltérő stratégiája. A T-Home mérései szerint náluk máris az egyik legnépszerűbb szolgáltatás a videotéka. A filmek letöltéséért hasonló összeget - 400-500 forintot - számítanak fel, mint amennyit személyesen kellene fizetni egy dvd-ért a kölcsönzőben. A választék még nem a legvonzóbb, de tárgyalnak egy - meg nem nevezett - hollywoodi stúdióval, és márciustól a legfrissebb mozisikerek letöltését is tervezik (a kölcsönfilmeket csak megnézni lehet, rögzíteni nem). A TVnet egyelőre el sem indította online videotékáját, teszteli viszont az IP-tévé és a világháló házasítását - először is azzal, hogy pizzát és egyéb ételeket lehet rendelni az egyik nagy hazai internetes pincérportál közreműködésével.

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

Irattartóban szállította a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje

Irattartóban szállította a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje

Magyar művész lett a közönség kedvence a berlini fényfesztiválon

Magyar művész lett a közönség kedvence a berlini fényfesztiválon

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Vasúti munkagéppel ütközött, a helyszínen életét vesztette

Vasúti munkagéppel ütközött, a helyszínen életét vesztette