Két tóparti eseménnyel is bővült a hazai fiesztapiac: a szinte már monopolhelyzetű Sziget Zamárdiban, a Hegyalja Fesztivált jegyző Delta Fest pedig Zánkán rendezett dzsemborit.

A háború izgalmas, a béke viszont rentábilis - utal a BalatonSound és a BalaTone nevű, idén először a magyar tenger déli és északi partján szinte egy időben megrendezett fesztiválok állítólagos rivalizálására Bukovinszky Béla BalaTone-szervező, a Delta Fest Kft. marketingigazgatója. A zánkai ifjúsági centrumban 11 ezer fizető nézőt vonzó, 96 millió forintos összköltségvetésű, a tervezett közel 10 millió forintos veszteséget teljesítő rendezvényük előtti hétvégén ugyanis a déli parti Zamárdiban bulizott 32 ezer fiatal a hajógyári dzsemborikat is jegyző Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. szervezésében. A 203 millió forintos büdzsével, a zamárdi önkormányzat tulajdonában lévő szabad strandra telepített, nullszaldós eredményt produkáló BalatonSound "időpontját és programját egyeztettük egymással, ráadásul különbözik a célcsoportunk is, így nem is lehetünk egymás konkurensei" - magyarázta a HVG-nek Marinka Csaba, a Sziget kommunikációs vezetője. A félreértések elkerülése végett azt is hozzátette: a stáb sem ugyanaz, és cégszinten sincs közük egymáshoz. Ennek némileg ellentmond ugyan, hogy a szarvasi Delta Fest Kft. résztulajdonosai - Lakos László és Dudás Béla - a kezdetektől vezetői a hajógyári egy hét együttlétet lebonyolító technikai stábnak (HVG, 2006. augusztus 12.), de a Balatonnál ők a saját bulijukat szervezték.

A BalatonSound és a BalaTone célközönsége az eltérő helyszín, valamint a fesztiválfellépők okán valóban nem egészen azonos. A siófoki aranyifjakat is vonzó, elektronikus tánczenéket játszó hazai és külföldi sztárlemezlovasokat, valamint a kritikusok szerint egyre markánsabb hazai reggae-, ska-, és hip-hop-szcénát felvonultató BalatonSoundra a napijegy 6500, a négynapos belépő pedig 16 900 forintba került - az utóbbihoz kempingbeli sátorhely is dukált. A hely, vagyis az egykori úttörőtábor szelleméhez igazodva az egész család szórakoztatásáról gondoskodni kívánó BalaTone-on a sátorhelyeken kívül összkomfortos faházak is a nagyérdemű rendelkezésére álltak. És a szervezők a programot is úgy állították össze, hogy a nyaralóközönség ízlését is kielégítsék: a kabarézenekar Irigy Hónaljmirigy, a sokadik virágkorát élő KFT és a megasztáros Galambos Dorina is fellépett, de a kőkemény rockot játszó Tankcsapda is - 4500 forintos napijegy és 11 ezer forintos bérletár mellett.

"Nálunk lángos és 250 forintos sör ment, Zamárdiban koktélokat és prémium söröket fogyasztott a közönség" - így Bukovinszky. Ő abban bízik, hogy a már 2004-től tervezett, de a tópartra hozott tavalyelőtti és tavalyi EFOTT-ok (lásd Magyarországi Sziget-kistestvérek című írásunkat a következő oldalon) miatt csak idén megvalósult zánkai rendezvénynek hasonlóak a növekedési esélyei, mint a szintén általuk szervezett tokaj-rakamazi Hegyalja Fesztiválnak. A 2000 óta megrendezett, mára az első számú hazai kimondottan rockzenei fiesztává lett esemény az első évben 9 ezer fizető néző mellett még 6 milliós veszteséget termelt, a következő évben már 20 ezer, 2002-ben 40 ezer, idén pedig már 50 ezer látogatója volt. Azt viszont Bukovinszky sem tagadja, hogy a BalaTone menekülési útvonal is, mert a Wan2 nevű - tavaly még 65 millióból tető alá hozott - alföldi rocktalálkozójuk ellehetetlenült, mert a mezőtúri strandon fürdőfejlesztési munkálatok kezdődtek.

A Gerendai Károly többségi tulajdonában lévő Sziget Kft. fesztiválpiaci vezető szerepe elvitathatatlan. A déltől hajnalig tartó "vízparty" BalatonSoundot például az a Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán ötlötte ki, akik 1993-ben az utóbbi fél évtizedben évi tízmillió forint körüli profitot termelő soproni Volt Fesztivált is megalapították. És akik 2001-ben eladták fesztiválszervező cégüket a Sziget Kft.-nek, és beálltak Gerendai stábjába. (Szigetesként ők egyeztek meg Zamárdi polgármesterével, Csákovics Gyulával a szabad strand bérletéről is.) A Sziget Kft. saját márkás termékeiből - a szponzorpénzekből megrendezett, ingyenes Gyereksziget, a drogprevenciós célú, civil mozgalmakat "támogató" Szenvedélyek napja és a közel 2,5 milliárd forint összköltségvetésű hajógyári-szigeti, valamint a marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál - tavaly közel 160 milliós nyereséget produkált. Sőt a főnöki engedéllyel, de maszekban dolgozó munkatársai révén közvetve érdekeltté vált például a négy éve újjáélesztett Szegedi Ifjúsági Napok rendezvényeiben is.

VAJNA TAMÁS

Kongatják a vészharangot a tudósok, nagyon gyorsan melegszik a Földközi-tenger térsége

Kongatják a vészharangot a tudósok, nagyon gyorsan melegszik a Földközi-tenger térsége

Ez már a jövő: egy robotot majdnem teljesen beborítottak mesterséges bőrrel

Ez már a jövő: egy robotot majdnem teljesen beborítottak mesterséges bőrrel

Kiadják az oroszok 600 ezer Szovjetunióba hurcolt magyar hadifogoly adatait

Kiadják az oroszok 600 ezer Szovjetunióba hurcolt magyar hadifogoly adatait

Katalán vezetőket küldenek börtönbe Spanyolországban

Katalán vezetőket küldenek börtönbe Spanyolországban

Fű és prostitúció: érdekes programmal jön a Playboy-modell a horvát elnökválasztáson

Fű és prostitúció: érdekes programmal jön a Playboy-modell a horvát elnökválasztáson

Szeretettel Pozsonyból: A szlovák belpolitika sem jobb a Deákné vásznánál

Szeretettel Pozsonyból: A szlovák belpolitika sem jobb a Deákné vásznánál