Többek között új laboratórium építését és az ahhoz szükséges műszerek beszerzését tervezi EU-forrásból a Szegedi...

Többek között új laboratórium építését és az ahhoz szükséges műszerek beszerzését tervezi EU-forrásból a Szegedi Tudományegyetem. "Új, főként környezetvédelemmel és biotechnológiával kapcsolatos műszaki szakokat szeretnénk indítani, szívesen képeznénk modern körülmények között például környezettudósokat vagy klinikai vegyészeket" - indokolta a tervezett fejlesztéseket a HVG-nek Rácz Béla, az egyetem általános és stratégiai rektorhelyettese. Az intézmény valószínűleg jelentkezik majd minden pályázati kiírásra, amelyet az Új Magyarország nemzeti fejlesztési terv (ÚMFT) a felsőoktatás minőségének javítására kínál.

Az ÚMFT mintegy 8 ezermilliárd forintos keretéből a következő hét évben 157 milliárd - ebből 2007-2008-ban 92 milliárd - forint költhető a felsőoktatás infrastruktúrájának fejlesztésére. Közvetlenül "a felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatására" 2013-ig összesen 85 milliárd forintnyi uniós forrásra pályázhatnak az intézmények, az összeg 60 százaléka már az első két évben elkölthető. E pénzből főként a műszaki és természettudományi képzéshez kapcsolódó beruházások finanszírozhatók, például korszerű oktatói terek, kutatóterek és laboratóriumok építése. Fontos előírás, hogy a projektek kötődjenek az egyetemek kutatási-fejlesztési tevékenységéhez, és kimutatható legyen a beruházás munkaerő-felvevő képessége. Egyetlen intézmény akár 6 milliárd forintnyi támogatást is kaphat, mindössze 5 százaléknyi önerővel.

Külön fejezeteket szán a kormányzat - összesen 65 milliárd forintos előirányzattal - az orvosi egyetemek infrastruktúrájának fejlesztésére, hogy előmozdítsa a párhuzamosan működő egyetemi, megyei és városi gyógyítókapacitások integrációját. A szegedi egyetem például új klinikai tömböt kíván létrehozni sürgősségi ellátásra, és Pécsett is a tucatnyi klinikai telephely koncentrálását tervezik.

Uniós támogatásra számíthatnak a felsőoktatási intézmények a gazdaságfejlesztési operatív program (gop) kutatási-fejlesztési pályázataiból is. Ennek összegét, mint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél a HVG-nek elmondták, nehéz lenne megbecsülni, az ősszel megjelenő első pályázatok közvetlen kedvezményezettjei ugyanis a vállalkozások. De a HVG úgy tudja, még nem vetette el a kormányzat azt a lehetőséget, hogy a második kétéves akciótervben, azaz 2009-től maguk a felsőoktatási intézmények is pályázhassanak ezekre a gop-prioritásokra. "Szeretnénk egy inkubátorházat építeni, hogy az egyetemen létrejött szabadalmakra vállalkozások alakulhassanak" - helyezte el saját terveiket e keretben Rácz Béla.

Szakértők szerint az ÚMFT nagyrészt még ki sem írt, a legtöbb esetben csak 5-10 százalékos önerőt követelő pályázatai igencsak népszerűek lesznek az egyetemek, főiskolák körében. A legszerencsésebbek persze az úgynevezett kiemelt projektek, amelyek támogatásáról a kormány már döntött, így ezek megvalósításához nem is szükséges pályázni; a július végi határozat szerint ilyen konstrukcióban fog megújulni például a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem.

Az előző, 2004-2006-os periódusban a humánerőforrás-fejlesztési operatív program oktatási és képzési infrastruktúra fejezetéből 13,7 milliárd forintnyi uniós támogatás áramlott a hazai felsőoktatás infrastruktúrájának fejlesztésébe. A pályázat 19 kedvezményezettje között van például az Eszterházy Károly Főiskola, amely 520 millió forintból új tanulási tereket alakított ki, vagy a Debreceni Egyetem, amely 1,362 milliárd forintnyi uniós forráshoz jutott campusának bővítéséhez.

Kacsóh Gábor: a NER elit titokzatos luxemburgi kapcsolata

Kacsóh Gábor: a NER elit titokzatos luxemburgi kapcsolata

Eltűnnek egy időre a benzinkutakról az éves útdíjmatricák

Eltűnnek egy időre a benzinkutakról az éves útdíjmatricák

A nap lúzere: a férfi, aki festékkel rajzolt rendszámot magának

A nap lúzere: a férfi, aki festékkel rajzolt rendszámot magának

Karácsony Gergely komoly tétekben fogadott a győzelemre

Karácsony Gergely komoly tétekben fogadott a győzelemre

Három helyen is lelassult a forgalom balesetek miatt: az M0-son és Heves megyében

Három helyen is lelassult a forgalom balesetek miatt: az M0-son és Heves megyében

Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak

Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak