Egyetlen kattintásra megjeleníti Hannibál hadainak mozgását, bemutatja a Római Birodalom terjeszkedését vagy a...

Egyetlen kattintásra megjeleníti Hannibál hadainak mozgását, bemutatja a Római Birodalom terjeszkedését vagy a dárdavető gép működését - egyebek mellett ezt tudja az első magyarországi interaktív képes történelmi atlasz. A most készülő, ugyancsak számítógépben használható földrajzi atlasz pedig szemléletesen modellezi a hegységek kialakulását, a földkéreg mozgását vagy éppen a felhők tagozódását. "A modern kor diákjai látványos eszközök segítségével szeretnek tanulni" - indokolta a forradalmi újdonságokat Hidas Gábor, a Cartographia Tankönyvkiadó Kft. szakreferense. Az interaktív atlasz megjelentetését azonban nem csupán az ifjúság információéhsége kényszerítette ki, de az is, hogy a kormányzat ma már inkább a digitális taneszközök beszerzését támogatja, így visszaesés tapasztalható a papíralapú iskolai térképek és atlaszok forgalmában.

Digitális eszközök - egyebek között interaktív táblák - forgalmazására kényszerül a másik "térképkirály", a részben szintén a közoktatási piacból élő Stiefel Eurocart Térképkiadó és Kereskedelmi Kft. is. "Saját hagyományos eszközeinkkel nincs esélyünk fennmaradni a magyar piacon. Ma már sokkal több térképet adunk el a szomszédos országokban, ahol nem ennyire kampányszerű a digitalizálás" - fejtegette a HVG-nek Herczog Gábor ügyvezető igazgató.

Pedig a két főszereplő mind ez idáig profi módon osztotta fel egymás közt az oktatási piacot: míg a Cartographia az atlaszok, a Stiefel a fali térképek és -tablók szegmensében volt vezető. Történelmüknek is vannak közös pontjai: a Cartographia jogelődjével, az állami Kartográfiai Vállalattal 1991-ben közös vállalatot hozott létre a Stiefel, amely egyúttal felvásárolta az akkoriban megszűnt tanszerkereskedő vállalat, a Tanért teljes - a Kartográfia által gyártott - térképkészletét is. Igaz, annak csak egy része bizonyult használhatónak. "Még ma is jócskán van belőle, hiszen akadnak a csomagban olyan tematikus térképek, amelyekből jó, ha egy példányt el tudunk adni évente, mint például az Ázsia vagy Kelet-Európa gazdaságát ábrázoló darabból" - jegyezte meg Herczog.

Az 1990-es évek második felében aztán sorra jelentek meg a piacon más térképesek, például az egyik legnagyobb németországi tankönyvkiadó, a Klett AG vagy az ismertebb magyar cégek közül az azóta felszámolt Euromap Térképészeti Ügynökség és Kiadó Kft. Részben a taneszközrendeletnek köszönhetően ugyanis még a fokozott versenyben is kiválóan meg lehetett élni térképkiadásból - egészen a 2000-es évek elejéig. "Az akkoriban még gyakori pályázatokat ugyanis meglehetősen szakszerűtlenül írták ki, sehol nem szerepelt például, mekkora legyen a megvásárlandó Magyarország-falitérkép, így minden kisvállalkozás elkezdett miniatűr, olcsó térképeket kiadni" - mutatott rá a térképkiadók szaporodásának egyik titkára Herczog.

A fordulat akkor történt, amikor a kormányzat bejelentette, hogy szinte kizárólag a digitalizált tananyagok és taneszközök terjesztését kívánja támogatni. "Azóta évi 25-30 százalékkal esik vissza az iskolai forgalmunk, raktárkészletünk pedig alig mozog. Az idén nem is adunk ki új térképet, üzletkötőink felét pedig kénytelenek voltunk elküldeni" - érzékelteti a pangást Herczog. Tény ugyanakkor, hogy a két piacvezető cégnek előnyt is hozott a szakpolitikai szemléletváltás, mivel szinte az összes kisebb versenytársat kigolyózta mellőlük.

Fájlalják a térképkiadók azt is, hogy a mai napig nem sikerült kilobbizniuk a térképek áfájának csökkentését, sőt, az időközben még nőtt is. Míg a tankönyvek áfakulcsa 5 százalékos, a térképek és az atlaszok - a korábbi 15 százalék helyett - 20 százalékkal adóznak. Ám még ennél is komolyabban sújtja őket, hogy tavaly a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. óriási példányszámban dobta piacra saját készítésű iskolai atlaszait.

Trend

Semmit a kéznek

Nem csak az iskola-összevonások miatt számítanak további forgalomesésre a taneszközgyártók és -forgalmazók, hanem mert az oktatási intézmények ma alig költenek más szemléltetőeszközre, mint interaktív táblára.

Győr, a győztesek nélküli város

Győr, a győztesek nélküli város

Orbán Viktor: A döntést tudomásul vettük, készen állunk az együttműködésre

Orbán Viktor: A döntést tudomásul vettük, készen állunk az együttműködésre

47,2 százalék szavazott fél 7-ig

47,2 százalék szavazott fél 7-ig

Balhé Pécsen: a jobbikos képviselőt falhoz nyomták, az ATV riporterét bántalmazták

Balhé Pécsen: a jobbikos képviselőt falhoz nyomták, az ATV riporterét bántalmazták

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

Két olasz férfi vitatkozott össze a nagyatádi parkolóban, rossz vége lett

Két olasz férfi vitatkozott össze a nagyatádi parkolóban, rossz vége lett