Szabadlábon védekezhet a csalással, okirat-hamisítással és adatbázisba való illetéktelen behatolással gyanúsított...

Szabadlábon védekezhet a csalással, okirat-hamisítással és adatbázisba való illetéktelen behatolással gyanúsított Jérome Kerviel, a francia Société Générale (SG) 31 éves brókere, akinek fiktíven lefedezett határidős ügyletein bankja januárban csaknem 5 milliárd eurós veszteséget könyvelt el. Kerviel több mint öt hetet töltött előzetes letartóztatásban, és szigorú feltételekkel szabadult: a vizsgálóbíró előzetes írásos engedélye nélkül nem hagyhatja el a Párizst övező Ile-de-France régiót, le kell adnia személyi igazolványát és útlevelét, hetenként jelentkeznie kell a rendőrségen, nem látogathat pénzügyi műveletekkel foglalkozó intézményeket, és persze üzletkötői tevékenységet sem folytathat. Ügyvédje szerint a bróker a pihenésen túl a védekezésre készül. De ha kedve szottyan, akár dolgozhat is: egy meg nem nevezett informatikai cég, lebukása után rögtön, jól fizető állást ajánlott a sokak által számítógépes zseninek tartott Kervielnek.

Pedig a matematikus végzettségű Kerviel nem annyira kivételes képességeinek köszönhette, hogy éveken át saját szakállára tudott üzletelni, méghozzá egyre nagyobb pénzekkel, hanem annak, hogy elképesztő lazasággal működött az SG belső ellenőrzési rendszere. Mint a kihallgatási jegyzőkönyvek kiszivárgott részleteiből és a bank belső ellenőrzési részlegének februárban közzétett jelentéséből kiviláglik, 2007 januárja és 2008 januárja között az SG inspektorai 75 alkalommal észleltek anomáliákat Kerviel tranzakciói körül, a bróker azonban mindig kimagyarázta magát. Miközben a határidős ügyletekkel foglalkozó részleg nyolc kereskedőjének limitje összesen 125 millió euró volt, nem vezetett komolyabb vizsgálódáshoz, hogy Kerviel számlaegyenlege már 2007 áprilisában elérte az 50 milliárd eurót. Annak sem lett következménye, hogy 2007 júliusában az ellenőrök Kerviel két fiktív ügyletét is felfedték 7 milliárd euró értékben. A főnökség akkor sem tett fel kérdéseket a brókernek, amikor kiderült, hogy 2007-ben egymaga 55 millió eurós profitot produkált, többet, mint hét kollégája együttesen.

Pedig érdemes lett volna kutakodniuk: akkor Kerviel valójában már 1,4 milliárdos nyereségen ült, és amiatt főtt a feje, hogy miként rejtse el a rengeteg pénzt. A Le Monde című párizsi napilap szerint a piacon is felfigyeltek az ismeretlen befektetőre, akit hatalmas kötései miatt a konkurens bankok brókerei "A nagy"-ként emlegettek. November elejétől a német Eurex klíringház is több figyelmeztető levelet küldött a francia banknak. Egy ízben például Kerviel közvetlen felettesének, Eric Cordelle-nek jelezte, hogy a bróker 2 óra alatt hatezer kontraktust kötött a német DAX tőzsdeindexre 1,2 milliárd euró értékben. Ám a minapi szembesítéskor a bróker főnöke közölte, naponta kétszáz-háromszáz e-mailt kap, s egyszerűen nem vette észre az Eurex üzenetét. Mi több, január első napjaiban Cordelle szóvá tette Kervielnek, hogy 1,4 milliárd euró pluszban van, de nem azt firtatta, honnan van a pénz, hanem nógatta, hogy mielőbb fektesse be azt.

Kerviel azt mondja, amikor végül január 18-án - egy összesen 30 milliárdos DAX-tranzakció kapcsán, amit a Deutsche Bank nem igazolt vissza - lebukott, pozíciói még nyereségesek voltak. Az SG szerint viszont addigra már 2,7 milliárd euró veszteséget halmozott fel, ami 6,3 milliárdra nőtt, mire - a nemzetközi pénzpiacok mélyrepülése közben - három nap alatt Kerviel teljes fedezetlen portfólióját eladták. A bróker azzal védekezik, hogy az SG-nek okozott - mellesleg az ő 2007-ben szerzett 1,4 milliárd eurójával is csökkentett - kár nagy részéről nem is ő tehet. Makacsul állítja, hogy a főnökség mindaddig szemet hunyt ténykedése fölött, amíg nyereséget termelt, szerinte ez mindig is így volt az SG-nél. Ügyvédje sem győzi hangsúlyozni, hogy a Kerviel részlegére vonatkozó 125 millió eurós limitnek nincs semmilyen írásos nyoma, vagyis lényegében hagyták őket annyit keresni, amennyit akartak. A vidékről a fővárosba került és a párizsi elit egyetemeken diplomázott üzletkötőtársaival szemben kisebbségi komplexusokkal küszködő Kervielt ráadásul nem a személyes haszonszerzés szándéka vezérelte, hanem kizárólag szakmai becsvágy. Hiába lett volna Kerviel minden leleményessége és számítógépes ismerete, vélekednek az SG felelősségét boncolgató szakértők, mondván: ha csak egyszer rendesen belenéztek volna a számláiba, és összevetették volna azokat a bank könyveivel, bármikor könnyen leleplezhették volna.

VIDA LÁSZLÓ

Trend

Hullámverések

Búvópatakként egyre újabb helyeken bukkannak föl az Amerikából indult hitelválság következményei, fölerősítve a félelmet, hogy a veszteségek teljes körét még mindig nem vallották be az érintettek.

Fotókon a Gyermekvasút csodásan felújított téli kocsija

Fotókon a Gyermekvasút csodásan felújított téli kocsija

Csütörtökön fizet először kamatot a szuperállampapír

Csütörtökön fizet először kamatot a szuperállampapír

Találtak egy 44 ezer éves barlangrajzot, nagyon fontos jelentése van

Találtak egy 44 ezer éves barlangrajzot, nagyon fontos jelentése van

 Szinte mindenki meglepődött, hogy 10 milliárdos sportcsarnokot kap Rákosmente

Szinte mindenki meglepődött, hogy 10 milliárdos sportcsarnokot kap Rákosmente

Újra az utakon egy zöld-sárga Volvo Hungarocamion

Újra az utakon egy zöld-sárga Volvo Hungarocamion

Áttörés: a levegőbe emelkedett a világ első elektromos utasszállítója

Áttörés: a levegőbe emelkedett a világ első elektromos utasszállítója