Megfordulni látszott a jenhitel-felvételi dominancia tavaly ősszel Ausztriában.

Megfordulni látszott a jenhitel-felvételi dominancia tavaly ősszel Ausztriában. Miután ugyanis a banki szakértők elmagyarázták a lakosságnak és a kisvállalkozóknak, hogy a japán valuta a saját útját járja, nem kötődik szorosan az európai gazdasági fejleményekhez, ezért a jenhitelek kockázata összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint az európai valutáké, az osztrákok tömegesen váltották be jenhitelüket, s tértek át a svájcifrank-alapúra. Utóbbi tavaly ősszel a 33,1 milliárdnyi lakossági devizahitel-állomány 97 százalékára rúgott, miközben a jenhitel aránya egy százalék alatt maradt.

Akkor azonban a svájci frank gyengült az euróval szemben, és sok hitelfelvevő - hallgatva a bankokra - idő előtt törlesztette tartozását, zsebre vágva az árfolyamhasznot. A szorgalmas törlesztés amúgy sem idegen az osztrák fogyasztóktól, a 22 éves futamidejű lakáshitelt átlagosan 17-18 év alatt letudják. Ekkor már hiába riogatták a jennel is a lakosságot a bankok, japán szakértők kijelentéseit idézve - melyek szerint az alacsony, mindössze 0,5 százalékos jegybanki alapkamatot már csak pillanatokig tartja a tokiói kormány, az idén annak megkétszereződése várható, s a japán valuta határozott erősödésével is számolni kell -, a fogyasztók inkább a szemüknek hittek. S bár az utóbbi hónapokban már csak 158 jent ért egy euró, szemben a tavaly őszi 169-es csúccsal, a jenhitel kamata még mindig elég csábító. Erre ugyan az osztrák bankok még rátesznek fél-másfél százalékpontot, némi alkuval azonban elérhető, hogy ne a magasabb értéket érvényesítsék. Jenhitel felvételekor a banki alkalmazott kötelezően elmondja az ügyfélnek, hogy a pénzintézet túl kockázatosnak tartja ezt a hitelezési formát, nem tiltja ugyan, de nem is helyesli.

A jenhitelek összértéke 2007 harmadik negyedében 0,1 milliárd euróval, 1,5 milliárdra nőtt. Eközben 2,8 százalékkal kevesebb svájcifrank-kölcsönre érkezett igénylés, megnőtt viszont az érdeklődés az amerikaidollár-hitelek iránt is; azok összértéke 0,1 milliárd euróval, 2,7 milliárdra nőtt. Feltűnően nagy az érdeklődés az eurón kívüli európai devizákban nyújtott hitelek iránt, azok 1,3 milliárd eurós tavaly harmadik negyedévi összértéke 151,2 százalékos növekedést jelent 2006 szeptemberéhez képest. A leglátványosabb a cseh korona előretörése, a hitelnövekedés az említett időszakban meghaladta a 400 százalékot. A korona 2004 óta egyfolytában erősödik az euróval szemben, s szakértők arra számítanak, hogy ez a tendencia lassan véget ér, a törlesztés egyre olcsóbbá válik. Az eurón kívüli európai valutában felvett osztrák hitelek 71,2 százalékát tette ki a cseh korona, összege elérte a 900 millió eurót. Megjegyzendő, hogy 2007 szeptemberében 110,8 millió eurónyi forinthitelük is volt az osztrákoknak (2007 júniusában még csak 98 millió).

Pedig összességében a jegybank és a hozzá hű kereskedelmi bankok kitartó propagandájának köszönhetően a devizahitelek több mint egy éve csökkennek Ausztriában. 2007 harmadik negyedében - a tavalyi év utolsó három hónapjának adatai lapzártánk után látnak napvilágot - a nem banki szférának nyújtott devizahitelek összege 48,2 milliárd euró volt, olyan kevés, mint 2004 decembere óta még soha.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Trend

Él-jen?

Ódzkodik a szakmai körökben néha a "világ pénzkiadó automatájaként" emlegetett jenhiteltől a nyugat-európai és a hazai bankok többsége, az alacsony törlesztőrészletektől megrészegülő magyar közönség mégis rajong értük.

Rászólt a BKK a sofőrökre, hogy ne legyenek bunkók az utasokkal

Rászólt a BKK a sofőrökre, hogy ne legyenek bunkók az utasokkal

Már négyen is elfoglalnák Borkai Zsolt megüresedett székét

Már négyen is elfoglalnák Borkai Zsolt megüresedett székét

Megint eljárás indult az M1 kommentáló bemondója miatt

Megint eljárás indult az M1 kommentáló bemondója miatt

14 megyére adtak ki figyelmeztetést a sűrű köd miatt

14 megyére adtak ki figyelmeztetést a sűrű köd miatt

A Szent János Kórház szerint kiforgatták az adománygyűjtési felhívásukat

A Szent János Kórház szerint kiforgatták az adománygyűjtési felhívásukat

Leterheltek a dolgozók, több áruházláncnál leállhat a munka januárban

Leterheltek a dolgozók, több áruházláncnál leállhat a munka januárban