Bár sokan és sokszor a végét jövendölték már, újra tombol a magyarországi bevásárlóközpont-építési láz.

A kilencvenes évekbeli kezdetek óta összesen egymillió négyzetméternyi bevásárlóközpont és (attól elsősorban a fedett közös tér hiányában különböző) kisebb-nagyobb kereskedelmi park épült Magyarországon, ezek háromötöde Budapesten. Reménykedhet az építőipar és retteghetnek a kisboltok: a napvilágra került szándékok alapján a következő öt évben negyedszáz újabb kereskedelmi óriáslétesítmény nyílik meg az országban. Bár sokan már a jelenlegi 25 budapestit és 22 vidékit is túlzásnak érzik, a nemzetközi összehasonlítás mást mutat: Bécsben például 700 négyzetméternyi ilyen bevásárlóterület jut ezer lakosra a budapesti 425-tel szemben.

Budapesten és számos vidéki városban újabb bevásárlóközpontok, kereskedelmi parkok és (egy nagy üzlet köré szerveződő, jellemzően egyfolyosós) hipermarketek épülnek, de más hangsúlyokkal és más dimenziókkal. Míg a fővárosban a korábbiakhoz képest gigának számító méretek kezdenek eluralkodni, vidéken még a kisebbek hódítása sem fejeződött be. A Colliers ingatlan-tanácsadó cég adatai alapján a 2007-ben megnyílt 220 ezer négyzetméternyi új üzletóriásból csupán egy, de a kiemelkedően legnagyobb, a 64 ezer négyzetméteres Aréna Plaza épült Budapesten. A legutóbbi - idén márciusi - vidéki avatás pedig a 22 ezer négyzetméteres egri Agria Park bevásárlóközponté volt, amelyben közel száz üzlethelyiséget alakítottak ki.

A tempó azonban nem lassul, pillanatnyilag 240 ezer négyzetméternyi bevásárlócentrum épül országszerte. A Budapesten kívüli fő helyszínek: Nyíregyháza, Debrecen, Pécs, Szeged, Miskolc, Szolnok és Szombathely. De már nem csak a nagyobb városok iránt érdeklődnek a fejlesztők; ahogy ezek piaca lassan telítődik, a 20-30 ezres települések is sorra kerülnek. Sőt a 17 ezres Tiszaújvárosban is éppen az idén adnak át egy 6 ezer négyzetméteres üzletközpontot, a mindössze 12 ezer lelkes - a kétplázás Szombathelytől alig 20 kilométerre lévő - Kőszegen pedig egyszerre két hipermarketlánc is építkezni akar. A hagyományos hipermarketeken kívül egyre több vidéki városban jelennek meg a kisebb, 10-15 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontok és kereskedelmi parkok.

A fővárosban, ahol mindig is nagyobbak voltak a léptékek, a következő két-három évben több újabb bevásárlóközpont, valamint olyan, a kereskedelmi funkciót irodákkal, esetleg lakásokkal vegyítő multifunkcionális létesítmény épül, melyekben a kereskedelmi terület eléri a 40-50 ezer négyzetmétert - derül ki a Jones Lang LaSalle most napvilágot látott piaci elemzéséből. Idén év elején kezdődött az ING 45 ezer négyzetméteres Újbuda City Centerének építése a volt Budai Skála területén, és már az 56 ezer négyzetméteres kőbánya-kispesti Köki bevásárlóközpontba is vadásszák a bérlőket. Mindkettőt a 2009-es év végén szeretnék megnyitni. A Corvin Sétány projekt keretében a Futureal 229 millió eurós költséggel egy 35 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot, valamint egy félekkora bevásárló- és szórakoztatóutcát épít.

Új projektet jelentett be az eddig inkább lakóingatlan-fejlesztőként ismert AL Holding. A cég az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő buszpályaudvar és a Sconto bútoráruház helyén tervez multifunkcionális épületet, több mint 40 ezer négyzetméternyi kereskedelmi területtel. Aztán jönnek a kisebbek: a Váci utcai tőzsdepalota épületében közel 10 ezer négyzetméternyi kereskedelmi területet hoz létre az Orco, és ugyane cég nevéhez fűződik az Andrássy úti Párizsi Nagyáruház megújítása is, valamivel kisebb kereskedelmi területtel.

Felzárkózik Budapesthez a délnyugati agglomeráció is. Tavaly decemberre tervezték az FTB Invest M1 Outlet Centerének átadását, ám végül erre az évre csúszott át a - Premier Outlets Centerrel közvetlenül szomszédos - bevásárlóközpont avatása, amelyben 16,5 ezer négyzetméternyi területet szeretnének bérbe adni. A közeli Tó-park és Solariscity projekteknek köszönhetően (lásd Városközpont a mezőn című írásunkat az 55. oldalon) nemcsak outletek épülnek majd, hanem klasszikus mallok is. Az 50 millió eurós beruházásból Budaörsön megvalósuló Solariscityben egy 10 ezer négyzetméteres pláza is helyet kap. A törökbálinti-biatorbágyi Tó-parkban pedig a Walker & Williams tervei szerint 2010-ig egy hatalmas, összesen 100 ezer négyzetméter kiadható területtel rendelkező bevásárlóközpont épül fel.

Rudolph Giuliani budapesti és kijevi találkozókkal akarja megmenteni Trumpot

Rudolph Giuliani budapesti és kijevi találkozókkal akarja megmenteni Trumpot

Mészáros Lőrinc újabb milliárdos szemétmegbízást nyert

Mészáros Lőrinc újabb milliárdos szemétmegbízást nyert

Antikorrupciós szabványt vezettek be Magyarországon

Antikorrupciós szabványt vezettek be Magyarországon

A lehető legrosszabbkor keveredett nehéz helyzetbe a Huawei Kínában

A lehető legrosszabbkor keveredett nehéz helyzetbe a Huawei Kínában

Hogyan kell gyapjúból reggelit főzni? Szuper kis videón mutatja be egy művész

Hogyan kell gyapjúból reggelit főzni? Szuper kis videón mutatja be egy művész

A HVG volt újságírója veszített az Alkotmánybíróságon

A HVG volt újságírója veszített az Alkotmánybíróságon