Bírósághoz fordult a német Deutsche Bank, mert átverte egyik honi ügyfele: hitelt vett fel egy bevásárlóközpont...

Bírósághoz fordult a német Deutsche Bank, mert átverte egyik honi ügyfele: hitelt vett fel egy bevásárlóközpont felújításához, ám a szerződésbe írt 20 ezer helyett csak 9 ezer négyzetméter volt a bérbe adható terület - vagyis a fedezet. A pénzintézet bizonyára már rég túltette magát a csaláson, hiszen az eset óta 14 év telt el - a nem mindennapi történet főszereplője az összesen 10 milliárd márkás adósságot felhalmozó, Kaliforniáig menekült német ingatlanvállalkozó, Jürgen Schneider volt -, a németországi ingatlanpiacon azonban maradandó nyomot hagyott a Schneider-ügy. Nem csupán a hitelező pénzintézetek váltak óvatosabbá, hanem a beruházók is. Utóbbiak jellemzően olyan előszerződést kötnek, amelyben a kivitelezőnek garanciát kell vállalnia a megrendelt alapterületre. Ha az elkészült építmény hasznos alapterülete mégis kisebbre sikeredne a kontraktusban rögzítettnél, akkor a beruházó visszakövetelheti a hiányzó rész árát. Ez a biztosíték elemi érdekük a beruházó vagy bérbe adó cégeknek, ugyanis ha később az ő vevőjük vagy bérlőjük colstokozza le, hogy az ingatlan kisebb a szerződésben szereplőnél, akkor rajtuk verheti le a vételár vagy a bérleti díj arányos részét, akár évekre visszamenőleg.

Magyarországon a Schneider-ügyhöz hasonló ingatlanszédelgés mindeddig nem pattant ugyan ki, de itt is volna keresnivalójuk az épületek, illetve irodák vevőinek, bérlőinek. Legalábbis az ingatlanok lézeres felmérésével foglalkozó Dietrich és Társa Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Dietrich László azt állította a HVG-nek, hogy a cége - amely Németországban több százezer négyzetméternyi referencián van túl - által eddig Magyarországon felmért közel félszáz ingatlan mindegyikében találtak valamennyi eltérést. Méréseik alapján a hasznos alapterület általában 3-9 százalékkal kisebb a szerződésekben szereplőnél, de találkoztak már 16 százalékos különbséggel is.

A társaság referencialistájából kiderül, hogy többnyire irodabérlők kérik a felmérést; igénybe vette már e szolgáltatást egyebek között a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vagy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. is. "Beköltözéskor derül ki, hogy nem fér be annyi asztal, amennyit az alaprajz alapján terveztek" - jelezte Dietrich a megrendelések leggyakoribb indítékát. Szerinte Magyarországon az épületek zöméről nincsenek az aktuális állapotot mutató pontos adatok. Adódhat ez abból, hogy az átépítések során megváltoztak a paraméterek, de - új épületek esetében - akár a tervezettnél helyigényesebb épületgépészeti megoldásokból is. Ez nem feltétlenül a bérbeadó rosszhiszeműségének a következménye, a bérlő számára azonban mindenképpen indokolatlan kiadást jelent. Ezt a polgári törvénykönyv alapján visszaperelheti a bérlő - a HVG által megkérdezett Baranyi Róbert ügyvéd a közeljövőben a perek garmadájára számít -, de Magyarországon az ilyen konfliktusok eddig mindig békés megállapodással oldódtak meg.

Trend

Bérreál

Felnőttkorba lépett az alig húszéves budapesti bérirodapiac. Bár az iroda-hiánygazdálkodás már rég a múlté, újabb és újabb rekordokat döntve ma is egyre-másra épülnek az új irodák - és el is kelnek.

Napokig bujkált Kaposvár mellett egy brutálisan összevert nő

Napokig bujkált Kaposvár mellett egy brutálisan összevert nő

Akkorát mondott a magyar sajtóról Varga Judit, hogy a fal adja a másikat

Akkorát mondott a magyar sajtóról Varga Judit, hogy a fal adja a másikat

Antikorrupciós szabványt vezettek be Magyarországon

Antikorrupciós szabványt vezettek be Magyarországon

Több mint száz zsidó sírra festettek horogkeresztet Franciaországban

Több mint száz zsidó sírra festettek horogkeresztet Franciaországban

Jóval kevesebb a hamis pénz az MNB szerint

Jóval kevesebb a hamis pénz az MNB szerint

Hogyan szervezzünk sikeres társadalmi együttműködéseket?

Hogyan szervezzünk sikeres társadalmi együttműködéseket?