Az alternatív helyszíneké a jövő az irodafejlesztésekben - állítják ingatlanpiaci szakértők.

Az alternatív helyszíneké a jövő az irodafejlesztésekben - állítják ingatlanpiaci szakértők. Az ilyenek ugyanis az európai tapasztalatok szerint jobban vonzzák a bérlőket, mint a "tizenkettő egy tucat" típusú beruházások.

A nyugati nagyvárosokban egyre több új irodaépület van a külső, zöld kerületekben, úgynevezett irodaparkokban. E megoldás mellett szól egyebek közt a bővülés kényelmes lehetősége, a zöld mezőn kedvezőbb árak, valamint - ha jól választanak helyszínt - a kényelmes megközelíthetőség.

Amikor az "első fecske", a budaörsi Terrapark megnyílt, kiderült: a városon kívüli irodaparkok koncepciója Magyarországon is sikerre van ítélve. Mégis jó néhány évnek kellett eltelnie a következő hasonló beruházás elindításáig. Várhatóan a következő hetekben kezdődnek az ugyancsak budaörsi Solariscity első ütemének munkái. A döntően hazai befektetőkből álló White Stone ingatlanfejlesztő cég összesen mintegy 50 ezer négyzetméternyi irodát, kereskedelmi létesítményt és szállodát akar felépíteni; az első ütemben 21 ezer négyzetméternyi iroda és közel 10 ezer négyzetméternyi kereskedelmi terület készül el - tájékoztatta a HVG-t Ezer Rezső, a cég egyik tulajdonosa.

De elindul egy ennél sokkal nagyobb beruházás is. A 176 hektáros Tó-park fejlesztője, a brit Walker and Williams Investment Group egy komplett városközpontot tervez Budapest nyugati kapujában, az M1-es, M7-es és M0-s autópályák találkozásánál.

Az elgondolás több szempontból is újszerű. A Tó-park nem uniformizált épületek tömege lesz, hanem különböző stílusú házak összessége. Minden épület homlokzatát más-más európai város hangulata inspirálja: lesz például modern "bécsi" vagy "párizsi" épület, de lesz olyan is, amely a szecessziót vagy éppen az art decót idézi. Az elképzelések szerint itt készül el Európa leghosszabb üvegtetős passzázsa is. A cél: belvárosi környezetet varázsolni a zöld mezőre.

Újszerű az is, hogy az elgondolás alapja a természetes környezet tisztelete és mindenáron való megtartása - a területen egy Margitsziget nagyságú tó is található. A városközpont energiaellátását saját gázmotor segíti; komoly megtakarítást remélnek attól, hogy részben maguk állítják elő az energiát. Valamennyi épület tetején napkollektor működik majd, az utcák-terek megvilágítását pedig az energiatakarékos LED-es technológia alkalmazásával teszik olcsóbbá. A csapadékvíz hasznosítása mellett a szennyvíz - természetes tisztítás utáni - másodlagos felhasználása is szerepel a tervekben.

A belső közlekedésben elektromos autóknak, kisbuszoknak, illetve kerékpároknak szánják a főszerepet. Az elképzelés az, hogy az érkezők a város határában felépülő parkolóban hagyják autóikat, és átszállnak ezekre a környezetkímélő eszközökre. Miután egy vasútvonal is érinti a területet, saját vasútállomás létesítése is szerepel a tervek között.

Az építkezés idén tavasszal kezdődő első ütemében mintegy 70 ezer négyzetméternyi iroda és közel 15 ezer négyzetméternyi szolgáltatási terület épül fel. A mai áron több mint 300 milliárd forintos beruházás befejezése 13 év múlva várható.

Trend

Bérreál

Felnőttkorba lépett az alig húszéves budapesti bérirodapiac. Bár az iroda-hiánygazdálkodás már rég a múlté, újabb és újabb rekordokat döntve ma is egyre-másra épülnek az új irodák - és el is kelnek.

Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő

Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő

Új ősmaradványfajokat találtak a Mecsekben

Új ősmaradványfajokat találtak a Mecsekben

Dízel fenevad: itthon 20 millióért adják a 435 lóerős gázolajos új Audi SQ7-t

Dízel fenevad: itthon 20 millióért adják a 435 lóerős gázolajos új Audi SQ7-t

Halálos baleset az M5-ösön

Halálos baleset az M5-ösön

Magyarországra hozzák a jövő drónjait, ezek már sokkal tovább repülnek

Magyarországra hozzák a jövő drónjait, ezek már sokkal tovább repülnek

Földrengés volt Törökbálinton

Földrengés volt Törökbálinton