"Csak nagyjából egy év múlva derül ki, mennyit spóroltunk azon, hogy átálltunk egy komplett vállalatirányítási...

"Csak nagyjából egy év múlva derül ki, mennyit spóroltunk azon, hogy átálltunk egy komplett vállalatirányítási rendszerre" - mondta némileg bizonytalankodva a HVG-nek Szabó Jenőné, a sásdi tüzépet üzemeltető Barnád Kft. ügyvezetője. Ha pénzt nem is, rengeteg munkát takarít meg a 140 millió forintos forgalmú, nyolcfős családi vállalkozás azzal, hogy mintegy 1,7 millió forintos beruházással nagyjából egy év alatt fokozatosan bevezette a Libra szoftverét. A mini erp-vel a korábbinál nagyságrendekkel egyszerűbb az általuk forgalmazott 1600-féle cikk nyilvántartása és a készlet kezelése. Persze a váltás nem ment zökkenőmentesen: az első időkben rengeteget kellett adminisztrálniuk, mi több, az ügyvezető szerint a Librát is felkészületlenül érte, hogy ilyen kis vállalkozásra kell szabnia a szoftverét, ám végül sikerült orvosolni a problémákat.

A kisebb cégekért folytatott harc fontos része a kisvállalkozások "népnevelése". Magyarországon ugyanis - panaszkodott több szoftvercég képviselője a HVG-nek -, ellentétben a nyugati kis- és közepes vállalatokkal, az igazgatók ragaszkodnak a régi, adott esetben gazdaságtalan munkafolyamatokhoz, ami azért okozhat fejtörést a fejlesztőknek, mivel az erp-rendszerek általában adott sztenderdekre épülnek, amikhez viszont nem mindig kívánnak alkalmazkodni a magyar vállalatok. A fejlesztők erre általában azzal vágnak vissza, hogy termékük csak a "posztó", és minden cégre egyénileg szabott megoldást kell alkalmazni - igaz, a kisvállalkozások nem mindig tudják kiköhögni az időnként meglehetősen borsos "szabászati" napidíjakat.

A kisvállalatokért folytatott éles piaci küzdelemben még az SAP-hez vagy a Microsofthoz hasonló nagyhalak is ringbe szállnak. A 2006-ban nettó 253 millió forintos árbevételű Hidro Master Kft. mindössze 15 főt alkalmaz, ennek ellenére tavaly komplett vállalatirányítási rendszerbe ruházott be. A szóba jöhető szoftverek fele a kezdeti szűrőn elvérzett, mert nem felelt meg a cég által megfogalmazott kívánalmaknak, illetve nem haladta volna meg az addigi DOS-alapú program tudását. A Hidro Master végül az SAP egyik terméke mellett döntött, részben azért, mert az említett cég a bevezetési időszakban 24 órás felügyeletet vállalt. A 3600-féle termékkel foglalkozó Hidro Master állítólag az erp-rendszer nyújtotta presztízsből is profitál - nyilván bizalomgerjesztőbb nyomtatott számlát adni az ügyfeleknek.

A Microsoft viszont arra büszke, hogy partnere, a Viton Hallókészülékek Kft. az ügyes szoftvermegoldások révén elérte, hogy a hallókészülékre szorulók a korábbi maximum 30 nap helyett legfeljebb 10 napon belül megkapják gyógyászati segédeszközüket. Amihez annyit fűzött hozzá Hajnal Péter, a két éve egy mindössze kétfelhasználós rendszert is értékesített, egyébként a gyógyszeriparban és az idegenforgalomban jeleskedő Epicor Software Hungary Kft. regionális vezetője, hogy a kisvállalkozások számára szinte beköszöntött a Kánaán, mivel ismét lehetőség van az erp-bevezetést tervező ügyfelekkel közös pályázatok beadására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez.

Karrier

Hogyan számíthatja ki jövedelmét?

Nagyban megkönnyítik a teljesítmény szerinti jövedelmek meghatározását azok a szoftverek, amelyek szemfülesebbjeinek segítségével ma már a munkaerőpiac jövedelmi viszonyai is könnyedén figyelemmel kísérhetők.

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Borkai-ügy: Steinmetz Ádám már meg is kereste a MOB-ot

Borkai-ügy: Steinmetz Ádám már meg is kereste a MOB-ot

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak

Radar 360: Orbán a Trump-botrányban és a "beteg dologról"

Radar 360: Orbán a Trump-botrányban és a "beteg dologról"

Agyonlőttek egy erdészt Romániában, miközben illegális fakitermelést próbált megakadályozni

Agyonlőttek egy erdészt Romániában, miközben illegális fakitermelést próbált megakadályozni

Doku360: "Nem izgat a halál, nincs hiányérzetem, mert repülős voltam"

Doku360: "Nem izgat a halál, nincs hiányérzetem, mert repülős voltam"